ORGANIZATIONAL CLIMATE AND ORGANIZATIONAL COMMUNICATION: A COMPARATIVE INVESTIGATION BETWEEN ARDAHAN UNIVERSITY AND KARAMANOĞLU MEHMETBEY UNIVERSITY
Journal Name:
- The Journal of Academic Social Science Studies
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author | Faculty of Author |
---|---|---|
Abstract (2. Language):
While the studies in Turkey are examined, it is recognized that there are not enough studies which handles organizational climate and organizational communication together. However, the literature review brings up the inseparability of these concepts. When the literature review about efficient management and long-term successes of organizations, is researched, the concepts of organizational climate and organizational communication come forward. Organizational climate is a psychological term, which is concretely invisible or intangible even though it is perceivable by individuals within the organization. It comprises all these properties and puts forward the characteristic of the organization. Furthermore, organization climate can also be defined as the constitution of a compatible environment by the works and efforts of the individuals within the organization, who has come together to achieve a goal. Organizational communication is the adoption of organizational goals and policies by all the employees in the organization via effective interaction on the employees of the various deparments. It is also the response to change by enabling the contact among the levels of the organization. In this study, the relationship between organizational climate and organizational communication is investigated. Within the framework of this relationship, first of all ,the concepts such as organization, climate, communication, organizational climate and organizational communication, and later the relationship between organizational climate and organizational communication are explained.
I
n the light of research metholodology, frequency and reliability analyses are applied and utilized from non-parametric correlation analysis and Mann-Whitney U tests to establish the relationships between the variables in the reseach and organizational climate and organizational communication. The relationship between the hypotheses claimed, is evaluated.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Türkiye'de yapılan çalışmalara bakıldığında örgüt iklimi ve örgütsel iletişim kavramlarını bir arada ele alan çalışmaların yeterince olmadığı görülmektedir. Ancak genel olarak örgüt iklimi ve örgütsel iletişim ile ilgili literatür incelendiğinde söz konusu kavramların birbirinden ayrılamaz nitelikte oldukları ortaya çıkmaktadır. Örgütlerin etkili yönetimi ve uzun dönemli başarıları ile ilgili literatür incelendiğinde örgüt iklimi ve örgütsel iletişim kavramlarının öne çıktığı görülmektedir. Örgüt iklimi, somut olarak gözle görülüp elle tutulamayan, fakat örgüt içindeki bireylerce hissedilip algılanabilen, örgütün kişiliğini öne çıkaran ve bütün bu özellikleri içine alan psikolojik bir terimdir. Ayrıca bir amaç için bir araya gelip örgütü oluşturan kişilerin tüm çalışma ve gayretlerde uyumlu bir ortam oluşturmalarına da örgüt ikilim diyebiliriz. Örgütsel iletişim, örgütün çeşitli departmanlarında görev yapanlar arasında etkileşimi sağlayarak örgüt amaçlarının ve politikalarının tüm çalışanlar tarafından benimsenmesini sağlayamak ve kademeler arasında haberleşmeyi etkin kılarak değişime cevap vermektir diyebiliriz. Bu çalışmada, örgüt iklimi ile örgütsel iletişim arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu ilişki çerçevesinde, öncelikle örgüt, iklim, iletişim, örgüt iklimi ve örgütsel iletişim kavramları açıklanmış daha sonra örgüt iklimi ile örgütsel iletişim arasındaki ilişki açıklanmıştır. Daha sonra oluşturulan araştırma metodolojisi ışığında frekans, güvenirlik analizleri uygulanmış ve araştırmadaki değişkenler ile araştırma konusu olan örgüt iklimi ve örgütsel iletişim arasındaki ilişkileri tespit etmek amacıyla parametrik olmayan korelasyon analizi ve Mann-Whitney U testinden yararlanılmıştır. İleri sürülen hipotezlerin birbirleriyle olan ilişki durumları değerlendirilmiştir.
FULL TEXT (PDF):
- 7
421-436