You are here

TÜRKİYE’DE EĞİTİM VE İKTİSADİ BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİNİN VAR MODELİ İLE ANALİZİ

ANALISIS OF THE RELATIONSHIP BETWEEN EDUCATION AND ECONOMIC GROWTH IN TURKEY VIA VAR MODEL

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
According to the human capital theorists, for the implementation of socio-economic development, the factor that provides growth and structural change is human capital rather than physical capital. One of the most important components of human capital is education. However, it is a fact that all levels of education do not affect economic growth equally. The basic purpose of this study is to investigate direction and magnitude of the relationship between education and the economic growth in Turkey. With this purpose, the relationship between Gross Domestic Product (GDP) and the number of students in primary, secondary, tertiary, as well as vocational schools in Turkey was tested in 1923–2005 via VAR model. According to the results, it is found that real GDP and educational variables are cointegrated. It is also discovered that there are different directions of Granger causality between different levels of education and GDP. Similar results are achieved from the variance decomposition and the impulse-response analyses in explaining the growth, especially emphasizing the importance of vocational and technical education.
Abstract (Original Language): 
Beşeri sermaye kuramcılarına göre sosyo-ekonomik kalkınmanın gerçekleştirilmesinde, büyüme ve yapısal değişmeyi sağlayacak olan faktör, fiziksel sermayeden çok beşeri sermayedir. Beşeri sermayenin en önemli bileşenlerinden biri de eğitimdir. Ancak, eğitimin her düzeyinin ekonomik büyümeyi eşit düzeyde etkilemediği de bir gerçektir. Bu çalışmanın temel amacı, Türkiye’de çeşitli eğitim düzeyleri ile iktisadi büyüme arasındaki ilişkinin yönünü ve büyüklüğünü incelemektir. Bu amaçla, 1923-2005 yılları arasında Türkiye’de Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) ile ilköğretim, ortaöğretim, yükseköğretim ve mesleki ve teknik eğitimde okuyan öğrenci sayısı arasındaki ilişki VAR modeli ile test edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, GSYİH ile eğitime ilişkin göstergeler eşbütünleşiktir. Ayrıca, çeşitli eğitim düzeyleri ile GSYİH arasında farklı yönlerde Granger nedenselliği bulunmaktadır. Varyans ayrıştırması ve etki tepki analizi de büyümeyi açıklamada eğitimin, özellikle de mesleki ve teknik eğitimin önemini vurgulamada benzer sonuçlar vermiştir.
71-83

REFERENCES

References: 

Ateş, Sanlı (1998) Yeni İçsel Büyüme Teorileri ve Türkiye Ekonomisinin Büyüme Dinamiklerinin Analizi, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi, Adana.
Berg, Hendrik Van Den (2001) Economic Growth and Development, Singapur: McGraw-Hill Inc.
Bilmez, Bülent Can-Nilgün Con-Gruhlke (1997) “Gelişme Ekonomisinde “Yeni” Arayışlar: Endojen Büyüme Teorileri”, İktisat Dergisi, Sayı 374.
Cingi, Selçuk-M. Cahit Güran (2003) “Türkiye’de İktisadi Kalkınmayı tehdit Eden Sorun: Eğitim”, Hacettepe Üniversitesi İİBF Dergisi, Cilt no: 21, Sayı no: 2.
Çakmak, Erol-Sevda Gümüş, (2005) “Türkiye’de Beşeri Sermaye ve Ekonomik Büyüme: Ekonometrik Analiz (1960-2002)”, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, 60-1.
Gül, Ekrem-Aykut Ekinci-Mustafa Özer (2007) “Türkiye’de Faiz Oranları ve Döviz Kuru Arasındaki Nedensellik İlişkisi: 1984-2006”, İktisat, İşletme ve Finans, Yıl: 22, Sayı: 251.
Han, Ergül-A. Ayşen Kaya (2002) Kalkınma Ekonomisi Teori ve Politika, Eskişehir: Etam A.Ş. Matbaa. 4. bs.
Harbison, Frederick-Charles A. Myers (1964) Education, Manpower and Economic Growth, McGraw-Hill Series in International Development, Hill Book Company.
Işığıçok, Erkan (1994) Zaman Serilerinde Nedensellik Çözümlemesi, Bursa: Uludağ Üniversitesi Basımevi.
Özsoy, Ceyda (2007) Türkiye’de Mesleki ve Teknik Eğitimin İktisadi Kalkınmadaki Yeri ve Önemi, Yayınlanmamış Doktora Tezi (Yayın aşamasında), Anadolu Üniversitesi, Eskişehir.
Sarı, Ramazan-Uğur Soytaş, (2006) “Income and Education in Turkey: A Multivariate Analysis”, Education Economics, Vol. 14, No. 2.
Savaş, Vural (1986) Kalkınma Ekonomisi, İstanbul: Beta Basım Yayım, 4. bs.
Saygılı, Şeref-Cengiz Cihan-Zafer A. Yavan (2005) “Eğitim ve Büyüme,” Türkiye İçin Sürdürülebilir Büyüme Konferansı Tartışma Tebliğleri, TÜSİAD-Koç Üniversitesi Araştırma Forumu, Yayın No. TÜSİAD-T/2005-06/401.
Schultz, W. Theodore (1961) “Investment in Human Capital”, The American Economic Review, Vol.51, No. 1.
Tüm hakları BEYDER'e aittir
82
The Journal of Knowledge Economy & Knowledge Management 2009, Volume IV Spring
Self S.-R. Grabowsky (2003) “Education and Long-Run Development in Japan”, Journal of Asian Economics, Vol: 14.
Serin, Necdet (1979) Eğitim Ekonomisi, Ankara: Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yayınları, No: 77, 2. bs.,
Solow, Robert (1957) “Technical Change and the Aggregate Production Function”, The Review of Economics and Statistics, Vol. 39, No. 3.
Taban, Sami-Muhsin Kar (2006) “Beşeri Sermaye ve Ekonomik Büyüme: Nedensellik Analizi (1969-2001)”, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2006/1.
Tansel, Aysit-N. D. Güngör (1997) “The Educational Attainment of Turkey’s Labor Force: A Comparison Across Provinces and Over Time”, METU Studies in Development, Cilt no: 24, Sayı no: 4.
TCMB, EVDS (Elektronik Veri Dağıtım Sistemi), www.tcmb.gov.tr
Tekir, Sabri (1997) “Bir Kamusal Hizmet Olarak Eğitim-Beşeri Sermaye Yatırımlarının Önemi”, Dokuz Eylül Üniversitesi, İ.İ.B.F. Dergisi, Cilt no: 12, Sayı no:1.
TUİK, İstatistik Göstergeler (1923-2004).
Tunç, Mehtap (1993) “Türkiye’de Eğitimin Ekonomik Kalkınmaya Etkisi”, Dokuz Eylül Üniversitesi, İİBF Dergisi, Cilt no: 8, Sayı no: 2.
Türkmen, Fatih (2002) Eğitimin Ekonomik ve Sosyal Faydaları ve Türkiye’de Eğitim Ekonomik Büyüme İlişkisinin Araştırılması, DPT Uzmanlık Tezi, Yayın No. 2655.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com