You are here

Yerel yönetimlerde rekreasyon hizmetleri ve model belirleme

A model of recreation services in local government

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Abstract (2. Language): 
The purpose of this study is to define an applicable model for organizing human resources, customer expectations, and service quality in recreational activities for local governments. Sportive recreation is one of the areas that people spend their money on. Health consciousness is the main reason underneath. Government should support such kind of activities. Municipality is the main part of local government. This is the reason that municipalities are the main services provider for public. The local government should provide healthy, reliable, satisfactory, safe recreational activities. The success of recreation units depends on the skilled stuff who know the wishes, interest and hopes of the society and who have been educated to hold the philosophy, concept and aims of recreation. The purpose is to enable the local governments to be professional institutions about recreational activities and is to establish a certain model. To reach the defined aim; it is to state recreational activities, applied education, to serve tutorial help to the amateur and professional practitioners, to contribute to the organizations like festival, exhibition, exposition, etc., to establish a concept by making practitioners and experts come together.
Abstract (Original Language): 
Bu araştırma, Yerel yönetimlerde Rekreasyon hizmetlerinin yönlendirilmesi sürecinde, insan kaynaklarının, müşteri beklentisi ve hizmet kalitesine yönelik bir rekreasyonel model belirlenmesi ve uygulanması amacıyla yapılmıştır. Günümüz de insanlar gelirlerinin belli bir bölümünü sportif rekreasyon etkinlikleri için harcamaktadırlar. Bunun altında sağlık bilinci yatmaktadır. Devlet ve yerel yönetimler de bu etkinliklere destek olarak teşvik etmelidir. Yerel yönetim kuruluşları içinde en önemlisi ve halka en yakın kuruluşlar olarak bilinen belediyelerdir. Bunun nedeni ise belediyelerin çoğu görevlerinin halkın günlük yaşantısı ile yakından ilişkili olmasından kaynaklanmaktadır. Rekreasyonel aktivite birimlerinin başarısı, toplumun istek, ilgi ve beklentilerini bilen, rekreasyonla ilgili felsefe, konsept ve amaçlara hakim yetişmiş personele sahip olmaktan geçmektedir. Amaç, yerel yönetimlerin rekreatif aktiviteler konusunda uzman bir kuruluş konumuna gelmesini sağlamak ve belli bir model oluşturmaktır. Amaçlanan hedefe ulaşmak için; rekreatif faaliyetleri saptamak, amatör veya profesyonel uygulayıcılarla danışmanlık hizmeti vermek, festival, sergi, fuar, v.b. organizasyonlara katkı sağlamak, uygulamacılar ve uzmanları bir platformda buluşturmaktır
160-176

REFERENCES

References: 

1. Akdenk M. (1989) Türk sporunun gelişmesinde spor federasyonlarının rolü, güreş federasyonu örneği. Marmara Üniversitesi, İstanbul.
2. Alkış Z. (1994) Yerel yönetimler için kent bilgi sistemi tasarımı ve uygulaması. İ.T.Ü., İstanbul.
3. Çelebi M., Kırıkoğlu S., Alkurt S Ö. (2004) Doğa eğitimi programlarının uygulama boyutunda planlama sürecinin rolü. 7. Uluslararası Akdeniz Spor Bilimleri Kongresi, 17-20 Kasım, Antalya.
4. Çubuk M. (Akt. Karaküçük S.) (2001) Rekreasyon boş zamanları değerlendirme. 4.Baskı, Gazi Kitapevi, Ankara.
5. Ekici S., Can S., Zorba E., Mollaoğulları H., Kuşçu A. (2006) Yerel yönetimlerde (belediyelerde) rekreasyonun yeri ve belediyelerin rekreasyon faaliyetlerine yaklaşımlarının değerlendirilmesi. 9. Uluslararası Spor Bilimleri Kongresi, 3-5 Kasım, Muğla.
6. Gökdeniz İ. (1998) Örgütlerde iletişim yerel yönetim ve denetim. Cilt 3, Sayı 3, Ankara.
7. Göktaş Z., Çolak M. (2006) Vergi dairesi başkanlığında çalışan personelin boş zamanlarını değerlendirmesi üzerine bir araştırma (Balıkesir örneği). 9. Uluslararası Spor Bilimleri Kongresi, 3-5 Kasım, Muğla.
8. Henderson K. A. (1994) Theory application and development in recreation, park and leisure research. Journal of Park and Recreation Administration.
9. Kandaz Gelen N., Hergüner G. (2006) Beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin serbest zamanlarını değerlendirme biçimlerinin incelenmesi (Sakarya ili örneği). 9. Uluslararası Spor Bilimleri Kongresi, 3-5 Kasım, Muğla.
10. Karaküçük S. (2001) Rekreasyon boş zamanları değerlendirme. 4. Baskı, Gazi Kitabevi, Ankara.
11. Karaküçük S. (1992) Rekreasyonun çalışma verimine etkisi. 2. Yüksek İrtifa ve Spor Bilimleri Kongresi, Erciyes Üniversitesi 5–7 Kasım Kayseri.
12. Karaküçük S. Ekenci G. (1995) Okulların boş zamanları değerlendirme (rekreasyon) eğitimindeki rolü. M.E.B. Sayı 128, Ankara.
13. Kesim Ü. (2006) Sağlıklı kentler sempozyumu sonuç raporu. 27 Nisan Eskişehir, 2006.
14. Mengütay S., Zorba E., Ağılönü A., Cerit E., Ağılönü Ö. (2006) Yerel yönetimlerde çalışanların katıldıkları rekreatif etkinliklere yönelten nedenler ve kazanımları (Muğla belediyesi örneği). 9. Uluslararası Spor Bilimleri Kongresi, 3-5 Kasım, Muğla.
Ağılönü, A., Mengütay, S. (2009). Yerel yönetimlerde rekreasyon hizmetleri ve model belirleme.
Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi [Bağlantıda]. 6:1. Erişim: http://www.insanbilimleri.com
176
15. Mobley T A. (2006) Yerel yönetimlerin halkın rekreasyon ve park ihtiyaç ve hizmetlerini karşılamadaki rolü. Yerel Yönetimler ve Sağlıklı Kentler Sempozyumu, Eskişehir.
16. Özdemir A S., Karaküçük S., Gümüş M., Kıran S. (2006) Türkiye taş kömürü kurumu genel müdürlüğünde çalışan yer altı işçilerinin boş zamanlarını değerlendirme alışkanlıklarının belirlenmesi. 9. Uluslararası Spor Bilimleri Kongresi, 3-5 Kasım, Muğla.
17. Tamer K. (1998) Sportif rekreasyon etkinliklerine liderlik eden antrenörlerin lider davranış boyutları. Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
18. Yeniçeri M., Kürkçü R., Özdağ S. (2006) Devlet memurlarının serbest zaman değerlendirme eğilimleri, antropometrik yapıları ve fiziksel uygunluk seviyelerinin araştırılması. 9. Uluslararası Spor Bilimleri Kongresi, 3-5 Kasım, Muğla.
19. Zorba E. (1999) Herkes için spor ve fiziksel uygunluk. Neyir Matbaası, Ankara.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com