You are here

POSTMODERN YAKLAŞIMDA DİL VE GERÇEKLİK: BİR ELEŞTİRİ

LANGUAGE AND REALITY IN POSTMODERN APPROACH: A CRİTİCİSM

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
According to the postmodern perspective the world can not exist as a thing in itself independent from the interpretation; in contrast, however, it comes into being only by way of the interpretations. The human mind can never judge the world from an ahistorical point; because it is not placed in a location outside of the world. Thus, our all knowledge is a part of the interpretive context; beyond any context, there is also another interpretive context. In short, all human knowledge can be conveyed through signs and symbols reflecting human interests, concerns and expectations. As it is understood, this approach is pluralistic and relativistic. For example, no matter what type of, any text can not be fixed on accurate and reliable non-linguistic basis; at the furthest, it refers to another text. In other words, we never escape from the game between signs; because a privileged connection can not be established between language and reality. Therefore any text must be analysed on the basis of theoretical and practical purposes that those serves. Here, the main objective is solving the stable structure, showing the falsity of metaphysical philosophies and dropping the mask of intellect. In this sense, postmodernism is decentering, dissloving and reducing; in addition, it is a skeptical attitude against the holistic approaches and discourses. My aim in this article is a little bit to draw attention to the problems caused by seeing human existence and language as the ultimate frame of reference for all cognitive claims. In this article, firstly it will be described the postmodern understanding, secondly critisim will be directed to this understanding.
Abstract (Original Language): 
Postmodern bakış açısına göre, dünya yorumdan bağımsız kendinde şey olarak var olamaz; aksine, ancak yorumlar aracılığıyla var olur. İnsan zihni, hiçbir zaman tarihdışı bir noktadan dünyayı yargılayamaz; çünkü o, dünyanın dışında bir yere konumlanmış değildir. Dolayısıyla, tüm bilgilerimiz, yorumlayıcı sosyo-lingüistik bağlamın bir parçasıdır; herhangi bir bağlamın ötesinde, yine başka bir yorumlayıcı bağlam vardır. Kısaca, bütün insan bilgisi, insanî ilgi, kaygı ve beklentileri yansıtan gösterge ve semboller yoluyla iletilir. Anlaşılacağı üzere, bu yaklaşım çoğulcu ve göreceli bir yaklaşımdır. Sözgelimi, hangi türden olursa olsun, herhangi bir metin, kesin ve güvenilir dildışı bir temele oturtulamaz; olsa olsa o, başka bir metine atıfta bulunur. Başka bir ifadeyle, gösterenler arasındaki oyundan asla kaçamayız; çünkü dil ile gerçek arasında imtiyazlı bir bağ kurulamaz. Bu nedenle, her tür metin, hizmet ettiği nazarî ve amelî amaçlara dayalı olarak çözümlenmelidir. Burada, temel amaç kararlı yapıları çözme, metafiziksel felsefelerin yanlışlığını gösterme ve Akıl`ın düzeyini düşürmedir. Bu anlamda, postmodernizm, merkezsizleştirici, çözücü ve indirgeyici; ayrıca, bütüncül söylem ve yaklaşımlara karşı şüpheci bir tavırdır. Bu makaledeki amacım, insan varoluşunu ve dili tüm bilişsel iddialar için nihâî atıf çerçevesi olarak görmenin neden olduğu sorunlara bir parça dikkat çekmektir. Bu makalede, ilk olarak, Postmodern anlayışın betimlemesi yapılacak, ikinci olarak, bu anlayışa eleştiriler yöneltilecektir.
93
124

REFERENCES

References: 

ADAMS, Daniel J., “Postmodernizmin Teolojik Anlamı,” (Çev. Temel Yeşilyurt), Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, Sayı: 4, Elazığ, 1999, (ss. 249-262).
AYDIN, Mehmet S., “İslamî Rasyonellik Üzerine Bazı Düşünceler,” İçe Kritik Bakış: Din-Felsefe-Laiklik, (Haz. Mehmet Gündem), İyiadam Yayıncılık, İstanbul, 1999, (ss. 211-221).
BAUDRILLARD, Jean, Bireyselleşmiş toplum, (Çev. Yavuz Alogan), Ayrıntı Yayınları, İstanbul, 2005.
-------, İmkânsız Takas, (Çev. Ayşe gül Sönmez), Ayrıntı Yayınları, İstanbul, 2005.
-------, The Perfect Crime, (Trans. Chris Turner), Verso, London, 1996.
-------, Similakrlar ve Simülasyon, (Çev. Oğuz Adanır), Doğu Batı Yayınları, Ankara, 2011.
BAUMAN, Zygmunt, Intimations of Postmodernity, Routledge, London, 1992.
-------, Postmodernity and its Discontents, Blackwell Publishers Ltd., Oxford, 1997.
CAPUTO, John D., “Varlık Düşüncesi ve İnsanlığın Diyalogu: Heidegger ve Rorty, İnsan Bilimlerine Prolegomena: Dil, Gelenek ve Yorum, (Der., Ter. Hüsamettin Arslan), Paradigma Yayınları, İstanbul, 2002, (ss. 99-121).
CHITTICK, William C., Science of the Cosmos: Science of the Soul: The Pertinence of Islamic Cosmology in the Modern World, Oneworld Publications, Oxford, 2007.
CULLER, Jonathan, On Deconstruction: Theory and Criticism after Structuralism, Cornell University Press, New York, 1982.
ÇÜÇEN, A. Kadir, Heidegger`de Varlık ve Zaman, Asa Kitabevi, Bursa, 2000.
DELEUZE, Gilles, Nietzsche and Philosophy, (Trans. Hugh Tomlinson), Continuum, London, 2002.
-------, Proust & Signs, (Trans. Richard Howard), University of Minnesota Press, Minneapolis, 2000.
DERRIDA, Jacques, Margins of Philosophy, (Trans. Alan Bass), The Harvesters Press, Sussex, 1982.
-------, Of Grammatology, (Trans. Gayatri Chakravorty Spivak), Johns Hopkins University Press, Baltimore, 1997.
-------, Writing and Difference, (Trans. Alan Bass), Routledge, London, 2001.
Postmodern Yaklaşımda Dil ve Gerçeklik: Bir Eleştiri
|121|
bilimname
düşünce platformu
XXVIII, 2015/1
DROIT, Roger-Pol, Düşünürlerin Eşliğinde, (Çev. Şehsuvar Aktaş), Can Yayınları, İstanbul, 2001.
EAGLETON, Terry, The Illusions of Postmodernism, Blackwell Publishing Ltd., Oxford, 1996.
ELLIS, John M., Postmodernizme Hayır, (Çev. Halide Aral Bakırer), Doruk Yayımcılık, Ankara, 1997.
ELLUL, Jacques, Sözün Düşüşü, (Çev. Hüsamettin Arslan), Paradigma Yayınları, İstanbul, 1998.
FAZLIOĞLU, İhsan, Kayıp Halka: İslam-Türk Felsefe-Bilim Tarihinin Anlam Küresi, Papersense Yayınları, İstanbul, 2014.
FOUCAULT, Michel, Deliliğin Tarihi, (Çev. Mehmet Ali Kılıçbay), İmge Kitabevi, Ankara, 2006.
-------, Kelimeler ve Şeyler, (Çev. Mehmet Ali Kılıçbay), İmge Kitabevi, Ankara, 2001.
FUNK, Rainer Ben ve Biz: Postmodern İnsanın Psikanalizi, (Çev. Çağlar Tanyeri), Yapı Kredi Yayınları, İstanbul, 2006.
GADAMER, Hans Georg, Truth and Method, (Trans. Joel Weinsheimer and Donald G. Mars), Continuum, London, 2006.
GELLNER, Ernest, Postmodernism, Reason and Religion, Routledge, London, l992.
HEIDEGGER, Martin, Being and Time, (Trans. John Macquarrie & Edward Robinson), Blackwell, Oxford, 2001.
-------, “Nietzsche ve Batı Metafiziği: Nietzsche`nin Sözü ‘Tanrı Öldü’,” Nietzsche ve Din, (Çev. Ahmet Demirhan), Gelenek Yayıncılık, 2002, (ss. 59-107).
-------, Pathmarks, (Edited by William McNeill), Cambridge University Press, Cambridge, 1998.
HEKMAN, Susan, Bilgi Sosyolojisi ve Hermeneutik: Mannheim, Gadamer, Foucault ve Derrida, (Çev. Hüsamettin arslan, Bekir Balkız), Paradigma Yayınları, İstanbul, 1999.
JASPERS, Karl, Nietzsche, (Çev. Murat Batmankaya), Alkım Yayınları, İstanbul, 2008.
KALIN, İbrahim, Akıl ve Erdem: Türkiye`nin Toplumsal Muhayyilesi, Küre Yayınları, İstanbul, 2013.
-------, “Kayserî`nin Mukaddime Li-Fusûsu`l-Hikem`inde Hakikat ve Gerçeklik Olarak Vücûd,” (Çev. Turan Koç), İbn Arabî Geleneği ve
Cenan KUVANCI
|122|
bilimname
düşünce platformu
XXVIII, 2015/1
Dâvûd el-Kayserî, (Haz. Turan Koç), İnsan Yayınları, İstanbul, 2011, (ss. 121-130).
el-KAYSERÎ, Dâvûd, Mukaddemât: Fusûsu`l-Hikem`e Giriş, (Çev. Turan Koç, Mehmet Çetinkaya), İnsan Yayınları, İstanbul, 2011.
KOÇ, Yalçın, Anadolu Mayası: Türk Kimliği Üzerine İnceleme, Cedit Neşriyat, Ankara, 2008.
KÜÇÜKALP, Kasım, Batı Metafiziğinin Dekonstrüksiyonu: Heidegger ve Derrida, Sentez Yayıncılık, İstanbul, 2008.
LYOTARD, Jean François, The Postmodern Condition: A Report on Knowledge, (Trans. Geoff Benningto,n, Brian Massumi), Manchester University Press, Manchester, 1984.
MANNHEIM, Karl, Ideology and Utopia: An Introduction to the Sociology of Knowledge, (Trans. Louis Wirth and Edward Shils ), Harcourt, Brace & Co., Inc., New York, 1954.
MEGILL, Allan, Prophets of Extremity: Nietzsche, Heidegger, Foucault, Derrida, University of Callifornia Press, California, 1985.
NASR, Seyyid Hüseyin, Bilgi ve Kutsal, (Çev. Yusuf Yazar), İstanbul, 1999.
-------, Bir Kutsal Bilim İhtiyacı, (Çev. Şehabeddin Yalçın), İnsan Yayınları, İstanbul, 1995.
NIETZSCHE, Friedrich, The Anti-Christ, Ecce Homo, Twilight of the Idols and Other Writings, (Trans. Judith Norman), Cambridge University Press, Cambridge, 2006.
-------, Beyond Good and Evil: Prelude to a Philosophy of the Future, (Trans. Judith Norman), Cambridge University Press, Cambridge, 2002.
-------, The Birth of Tragedy, (Trans. Ronald Speirs), Cambridge University Press, Cambridge, 2007.
-------, The Gay Science, (Trans. Walter Kaufmann), Vintage Books, New York, 1974.
-------, On the Genealogy of Morality, (Trans. Carol Diethe), Cambridge University Press, Cambridge, 1997.
-------, “On Truth and Falsity in Their Ultramoral Sense,” The Complete Works of Friedrich Nietzsche, (Trans. Maximillian A. Mugges), The Macmillan Company, New York, 1911, (ss. 171-192).
-------, The Will to Power, (Trans. Walter Kaufmann and R. J. Hollingdale), Vintage Books, New York, 1968.
Postmodern Yaklaşımda Dil ve Gerçeklik: Bir Eleştiri
|123|
bilimname
düşünce platformu
XXVIII, 2015/1
OUTWAITE, William, “Hans-Georg Gadamer,” Çağdaş Temel Kuramlar, (Der. Quentin Skinner), (Çev. Ahmet Demirhan), Vadi Yayınları, Ankara, 1997, (ss. 33-56).
ÖZTÜRK, Armağan, “Nietzsche`nin Ardından,” Postyapısalcılık, (Der. Armağan Öztürk), Phoenix Yayınevi, Ankara, 2010, (ss. 35-71).
PEARSON, Keith Ansel, An Introduction to Nietzsche As Political Thinker: The Perfect Nihilist, Cambridge University Press, Cambridge, 1999.
PHILIP, Mark, “Michel Foucault,” Çağdaş Temel Kuramlar, (Der. Quentin Skinner), (Çev. Ahmet Demirhan), Vadi Yayınları, Ankara, 1997, (ss. 90-109).
RORTY, Richard, Philosophy and The Mirror of Nature, Princeton University Press, Princeton, 1979.
SAJJADI, Seyed Mahdi, “Explanation and critique of the principles of postmodern moral education,” Educational Research and Review, Vol. 2 (6), June 2007, (ss. 133-140).
SCHACHT, Richard, Nietzsche, Routledge, London, 2002, ss. 201- 202.
SCHRIFT, Alan D., “Dil, Metafor ve Retorik,” İnsan Bilimlerine Prolegomena: Dil, Gelenek ve Yorum, (Der., Ter. Hüsamettin Arslan), Paradigma Yayınları, İstanbul, 2002, (ss. 3-28).
SCHUON, Frithjof, Logic and Transcendence, (Trans. Mark Perry, Jean-Pierre Lafouge, James S. Cutsinger), World Wisdom, Bloomington, 2009.
SIM, Stuart, “Postmodernism and Philosophy,” The Routledge Companion to Postmodernism, (Ed. Stuart Sim), Routledge, London, 2001, (ss. 3-14).
STEINER, George, Heidegger, (Çev. Süleyman Sahra), Hece Yayınları, Ankara.
TARNAS, Richard, Batı Düşüncesi Tarihi: Modernite`den Günümüze Kadar II, (Çev. Yusuf Kaplan), Külliyat Yayınları, İstanbul, 2011.
TATAR, Burhanettin, Din, İlim ve Sanatta Hermenötik, İsam Yayınları, İstanbul, 2014.
THOMSON, Iain D., Heidegger on Ontotheology: Technology and the Politics of Education, Cambridge University Press, Cambridge, 2005.
TÜRKER, Ömer, İbn Sînâ Felsefesinde Metafizik Bilginin İmkânı Sorunu, İsam Yayıncılık, İstanbul, 2010.
WITTGENSTEIN, Ludwig, Philosophical Investigations, (Trans. G. E. M. Anscombe, P. M. S. Hacker, Joachim Schulte), Wiley-Blackwell, Oxford, 2009.
-------, Tractatus Logico-Philosophicus, (Trans. C. K. Ogden), Kegan Paul, Trench, Trubner & Co., Ltd, London, 1922.
Cenan KUVANCI
|124|
bilimname
düşünce platformu
XXVIII, 2015/1
WACHTERHAUSER, Brice R., “Anlamada Tarih ve Dil,” İnsan Bilimlerine Prolegomena: Dil, Gelenek ve Yorum, (Der., Ter. Hüsamettin Arslan), Paradigma Yayınları, İstanbul, 2002, (ss. 209-249).
WHEELER, Kathleen M., Romantizm, Pragmatizm ve Dekonstrüksiyon, (Çev. Hüsamettin Arslan), Paradigma Yayıncılık, İstanbul, 2011.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com