You are here

SAĞLIK KURULUŞLARINDA TIBBİ CİHAZ YÖNETİMİ

MEDİCAL EQIJIPMENT MANAGEMENT IN HEALTH-CARE ORGAMZATIONS

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
Modern health-care organizations (HCO) have been increasingly using technology and medical equipments that are high technology prroducts to improve their health services in sense of quality and quantity. Using non-invasive methods in diagnosis with medical equipment to minimize the side effects on patients makes HCO technology driven organizations more than service driven organizations. Therefore, technology is an integral part of all rmjor policy and program-planning decisions for HCO. Medical equipment management (MEM) has been defned as an accountable, systematic apprroach to ensure that cost-effective, efficient, safe, and appropriate equipment is available to meet the demands of high-quality patient care. Such programs must embrace not only the technical aspects of maintaining medical equipment, but also the development of institutional policy regarding to equipment acquisition, use, replacement, and disposition. In HCO, MEM has become the responsiblity for the biomedical and clinical engineering (BCE) departman. The BCE can be both challenging and gratifyirıg because the care of patients requires a partnership between medical staff and modern technology. In HCO, administrators have established BCE departments to manage effectively all the technological resources, especially those relating to medical equipment, that are necessary for providing high quality patient care at a reasonable cost The availability of BCE department makes all use oftechnological resources effective and efficient in HCO.
Abstract (Original Language): 
Günümüzde sağlık kuruluşları ürettikleri sağlık hizmetini nitelik ve nicelik açısından artaabilmek için teknolojiyi ve teknoloji ürünü olan tıbbi cihazlan kullanmakta ve bu kullamm giderek yaygınlaşmaktadır. Tanıda invaziv olmayan metotlar kullanmak, tanı ve tedavi cihazlarının hastada oluşturabileceği yan etkileri en aza indirmek amaçlarıyla kullanılan tıbbi cihazlar vasıtasıyla günümüz sağlık kuruluşları emek yoğun işletme olma özelliklerini kaybedip, teknoloji yoğun işletmeler haline gelmişlerdir. Büyük oranda kaynak kullanımını gerektirmesi nedeniyle de ileri teknoloji ürünü olan tanı ve tedavi amaçlı tıbbi cihazların, uygun ölçüde ve gerektiği yerde kullanılması sağlık kuruluşları için büyük önem taşımaktadır. Sağlık kuruluşlarının etkin ve verimli bir şekilde hizmet üretebilmeleri, diğer üretim faktörlerinin yanı sıra bu tür tıbbi cihazları da etkin ve verimli kullamlabilmeleriyle mümkün olabilmektedir. Planlama ve değerlendirme, bütçeleme ve finansman, sataıakrıa ve lojistik, monta' ve görevlendirme, eğitim ve beceri geliştirme, çalışma ve güvenlik, bakım ve onarım ile faaliyetine son verme ve elden çıkarma faaliyetleri tıbbi cihaz yönetim sürecinin temel unsuriandır. Bu sürecin her aşamasında etkin ve verimli bir yönetim anlayışı gerekmektedir. "Biyomedikal ve klinik mühendisliği birimi" bu sürece önemli katkılarda buılunabilmektedir. Tıbbi cihazların etkili yönetimi sağlanarak makul en yüksek kapasitede kullanılmalan, sağlık sektöründe üretilecek olan sağlık hizmetinin birim maliyetlerini azaltacak ve işletme verimliliğinin de artmasına katkıda bulunacaktır.
99-118

REFERENCES

References: 

AKGÜÇ, Öztin, 1989, Finansal Yönetim, İstanbul, Muhasebe Enstitüsü Yayın No:56, 5.Baskı, Avcıol Matbaası.
ERDAMAR, Cengiz ve BASIK, Feryal Orhon, 2006, Finansal Muhasebe, İstanbul, 2.Baskı, ARIKAN Basım Yayım Dağıtım Ltd Şti.
EROĞLU, Osman, KARAGÖZ, İrfan ve BAHADIRLAR, Yıldırım, 1998, "Biyomedikal ve Klinik Mühendislik Merkezlerinin Sağlık Alanındaki Toplam Kalite Yönetimi
Uygulamalarına Katkısı",
Biyomedikal Mühendisliği Ulusal Toplantısı, BİYOMUT 98, İstanbul, s:104-107.
HEKİMOĞLU, Levent, AKGÜN,
Hüseyin ve POLAT, Murat, 2007, "Hastane Uygulamalarında Entegre Biyo-Medikal Hizmetler: Bir Örnek", Biyomedikal Mühendisliği Ulusal Toplantısı, BİYOMUT 2007, İstanbul, s:55-58.
GÜVENİŞ, Albert, Mart-Nisan 2008, "Biyomedikal Mühendislerinden Yeterince Yararlanılmıyor", Hastane Dergisi, Sayı:51, s:100.
KARAGÖZ, İrfan, EROĞLU, Osman
ve YEŞİLLETEN, Fırat, 1998, "Klinik Mühendislik Birimlerinde Kullanılan Bilgisayar Otomasyonunun Hastane İşletmelerinin Verimliliğine Katkısı", Biyomedikal Mühendisliği Ulusal Toplantısı, BİYOMUT 98, İstanbul, s:74-78.
KARAGÖZ, İrfan, EROĞLU, Osman ve BAHADIRLAR, Yıldırım, 1998,
"İleri Teknoloji Ürünü Tıbbi Cihazların Bakım Onarımlarının Hastane Organizasyonu İçindeki Klinik Mühendislik Birimleri Tarafından Yapılmasının Hasta Bakım Kalitesi ve Verimliliğine Etkileri" ,
Biyomedikal Mühendisliği Ulusal
Toplantısı, BİYOMUT 98, İstanbul, s:110-115.
KOÇEL, Tamer, 1999, İşletme Yöneticiliği, İstanbul, 7. Baskı, Beta Basım Yayım Dağıtım.
PEKER, Alparslan, 1988, Modern Yönetim Muhasebesi, İstanbul, Muhasebe Enstitüsü Yayın No:53, 4. Baskı, Fatih Yayınevi.
SEÇİM, Hikmet ve PEKELMAN,
Talat, "Hastanelerde Verimliliği Yükseltici Uygulamalar: Biyomedikal Mühendislik Hizmetleri", (Çevrimiçi), http://www.sabem.saglik.gov.tr/Akade mik Metinler/goto.aspxpid=1859, 17.02.2009.
T.C. Sağlık Bakanlığı, 3724-2002/24 sayılı Genelgesi.
T.C. Sağlık Bakanlığı, Tedavi
Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Tıbbi Cihaz Daimi Özel İhtisas Komisyonu Genelgesi değişiklik yapılmasına
ilişkin 17.08.2005 tarih ve 6931 sayılı Makam Onayı, 22.08.2005/16383.
T.C. Sağlık Bakanlığı, Tedavi
Hizmetleri Genel Müdürlüğü, 01.05.2008 tarihli ve 15167 sayılı,
2008/36 Genelge.
T.C. Sayıştay Başkanlığı, 2005,
"Performans Denetim Raporu: Sağlık
Bakanlığına Bağlı Hastanelerde İlaç, Tıbbi Sarf Malzemesi ve Tıbbi Cihaz Yönetimi" , Ankara.
"Tıbbi Cihaz Yönetmeliği", 9 Ocak
2007 tarih ve 26398 sayılı T.C. Resmi
Gazete.
ÜLGEN, Hayri ve MİRZE, S. Kadri,
2004, İşletmelerde Stratejik Yönetim, İstanbul, Literatür Yayınları, Yayın No: 113.
"Vücuda Yerleştirilebilir Aktif Tıbbi Cihazlar Yönetmeliği"; 9
Ocak 2007 tarih ve 26398 sayılı T.C.
Resmi Gazete.
"Vücut Dışında Kullanılan (in vitro) Tıbbi Tanı Cihazları Yönetmeliği",
9 Ocak 2007 tarih ve 26398 sayılı
T.C. Resmi Gazete.
YILDIRIM, Hasan Hüseyin, Mart-Nisan 2008, "Sağlık Teknolojisi Yönetimi: Türkiye Resmin
Neresinde?", Hastane Dergisi, Sayı:51, s:110-111.
YILMAZ, Candeğer, 1997, "Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi yönetiminde 3 Yıl (1994-1997)",
Bornova, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Yayın No.151.
Vergi Usul Kanunu, 213 Sayılı, Madde:315 ve Mükerrer Madde:315.
118

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com