You are here

PERGAMON ( BERGAMA ) MEDENİYETİNDE BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR KÜLTÜRÜ ve YÖNETİM STRATEJİLERİNİN İNCELENMESİ

STUDYİNG PHYSİCAL TRAİNİNG AND SPORTS CULTURE AND MANAGEMENT STRATEGİES İN THE CİVİLİZATİON OF PERGAMON

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Abstract (2. Language): 
The aim of this study is to give information regarding the Physical Training and Sports Culture and Management Strategies in te civilization of Pergamon, examining the sports application centres of this culture. Documentary scanning method was used in our study. Written and visual archives studies were made regarding this subject. Acropol and Asclepion residential areas of the civilization of Pergamon, which is one of the Anatolian civilizations, were our sampling centres. The civilization of Pergamon consisted of two residential area. One of these residential area was the Acropol, including the world’s most straight theatre, gymnasium and stadium. The second residential area was the Asclepion area. There was a stadium, a hospital, a library and an amphitheater. Studying the samples of understanding of Physical Training and Sports Culture of that time of the residential areas of Acropol and Asclepion, we see that the sports and art were social events. Especially stadiums, amphitheaters, rehabilitation centers, festival areas, temples, libraries etc., show us that the civilization of Pergamon used applications to improve body and soul health and that sports was used as education, rehabilitation and leisure.
Abstract (Original Language): 
Bu çalışmanın amacı, Pergamon (Bergama) medeniyetinin spor eğitimini ve uygulama merkezlerini inceleyerek, bu medeniyete ait beden eğitimi ve spor kültürü ve Yönetim stratejileri hakkında bilgi vermektir. Çalışmamızda belgesel tarama metodu uygulanmıştır. Konu ile ilgili yazılı ve görsel arşiv çalışması yapılmıştır. Anadolu medeniyetlerinden olan Pergamon (Bergama) uygarlığı, Akropol ve Asklepion yerleşkeleri konu ile ilgili örnek merkezleri oluşturmuştur. Pergamon medeniyeti 2 yerleşim merkezinden meydana gelmektedir. Bu yerleşkelerden birincisi, Dünya’nın en dik tiyatrosunun, gymnasiumun ve stadiumun bulunduğu Akropol yerleşkesidir. İkinci yerleşim merkezi ise, Asklepion yerleşim alanıdır, burada stadium, hastane, kütüphane ve amfi tiyatro bulunmaktadır. Pergamon medeniyeti, Akropol ve Asklepion yerleşkelerindeki beden eğitimi ve spor kültürü anlayışının o döneme ait örnekleri incelendiğinde, spor ve sanatın toplumsal bir değer olarak karşımıza çıktığını görebiliyoruz. Özellikle Stadiumlar, gymnasiumlar, amfitiyatrolar, rehabilitasyon merkezleri, festival alanları, tapınaklar, kütüphaneler vb. bir çok örnek, bize Pergamon medeniyetinin beden ve ruh sağlığını geliştirecek uygulamaların yapıldığı, sporun eğitim, rehabilitasyon ve eğlence amacıyla kullanıldığını göstermektedir.
29-37

REFERENCES

References: 

(1) KORYÜREK C.(1996), “Eski Olimpiyatar, Modern Olimpiyatlar, Olimpiyatlarda Türkler” syf(1-7)
(2) ALPMAN C., (1972), “Eğitimin Bütünlüğü İçinde Beden Eğitimi ve Çağlar Boyunca Gelişimi”, syf (67)
(3) “Bergama ve İlkler” www.ege.edu.tr
(4) RAFT W. (2002), “Pergamon “ syf (221-227-235-238-240-241-242-260-261-262-263)
(5) BAŞGELEN N.(1992) ‘Üç İzmir’ syf (365)
(6) GUTTMANN A., (1981), “Sport Spectators Antiquity To Renaissance.” Journal Of Sport History, Vol:8, No:2, (Summer, 1981)
( 7) AROLAT.O.S, “Tarihin Tanığı Anadolu’ da Kurulan Cumhuriyet”, Syf:(82-83)
(8) ERİŞ E. (1990), “Bergama Tarihinde Akropol ve Sanat Eserleri” syf (1)
(9) MANSEL M.A.(1995), “Ege ve Yunan Tarihi”, syf (175)
(10) ERDEMLİ A. (1996), “İnsan,Spor ve Olimpizim” syf (175)
(11) SÖNMEZ V. (2004 ), “Eğitim Tarihi Ders Notları” (KOÜ) syf
(12) İŞCAN F. (1988), “Türklerde Spor” Syf (18)
(13) “Journal Surveys, Classical Sport”, Journal of Sport History, Vol:12, No:3, (Winter,1985)
(14) TEXIER C. (2002)” Küçük Asya, Coğrafyası, Tarihi ve Arkeolojisi” Çev.: Ali SUAT, Syf: 394, Ankara
(15) www.ioa.org.gr
(16) www.google.com/Pergamon
(17) www.bergamabel.tr

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com