You are here

Türkiye 1. Ligi Erkek Hentbol Takımlarının Müsabaka Analizlerinin İncelenmesi

Evaluation Of Contest Analyses Of The First League Of Turkish Male Handball Teams

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Abstract (2. Language): 
Aim: At this study, it has been aimed to evaluate different and similar parameters bet¬ween winner and loser teams by analyzing first league handball contests. Materials and Methods: At this study, we have evaluated 32 contests, at which a total of 16 male handball teams playing Turkish Handball First League category participated vo¬luntarily. By the help of the contest videos of 1920 minutes collected by video record met¬hod, 27 parameters have been examined by paper-and-pencil method; have been evaluated by the Independent "t" test by using a package software named SPSS. Results: At the research, there found to be no significant difference at the p>0,05 level between the winner and loser teams in terms of attack number, 7-9 meters goal, 9 me¬ters goal, goal keeper one-to-one positive and shot positive parameters. In terms of ta¬king the ball parameters, there was significant difference between winner and loser teams at the p<0,05 level; whereas there was significant difference at the p<0,01 level in terms of negative quick attack, goal 6 meters, defense block, foul and contest re-sults. In terms of missed one-to-one, missed 7 meters, missed shot, out, post, line vio¬lation, violation steps, offensive foul, negative shot, causing 7 meters shot and 2 minutes parameters, no significant difference at the p>0,05 level was found between winner and loser teams. There found to be no significant difference at the p>0, 05 level in terms of negative quick attack and misplaced pass parameters, whereas significant difference was determined at the p<0,01 level in terms of block and goal keeper one-to-one ne¬gative parameters.
Abstract (Original Language): 
Giriş ve Amaç: Bu çalışma, hentbol 1. Ligi müsabakalarını analiz ederek, galip ve mağlup takımlar arasındaki farklı veya benzer parametreleri incelemeyi amaçlamıştır. Materyal ve Metod: Araştırmada, Türkiye hentbol 1. Ligi kategorisinde mücadele eden top¬lam 16 erkek hentbol takımının gönüllü olarak katıldığı 32 müsabaka incelendi. Video kayıt yöntemi uygulanarak toplanan 1920 dakikalık müsabaka videoları kâğıt-kalem yöntemiyle 27 parametrede değerlendirildi. Araştırmanın İstatistik? analizi; SPSS adlı paket program kullanılarak Independent "t" testi ile değerlendirildi. Sonuç: Araştırmada, hücum sayısı, 7-9m gol, 9m gol, 7m gol, kaleci bire bir olumlu, şut olumlu parametreleri arasında galip ile mağlup takımlar arasında p>0,05 düzeyinde an¬lamlı farklılık bulunamadı. Top çalma parametresinde galip ile mağlup takımlar arasında p<0,05 düzeyinde anlamlı farklılık bulunurken, olumsuz hızlı hücum, gol 6 m, savunma blok, faul ve müsabaka sonucu parametrelerinde p<0,01 düzeyinde anlamlı farklılık bu¬lundu. Kaçan bire bir, kaçan 7 m, kaçan şut, aut, direk, çizgi hatası, hatalı yürüme, hücum faul, olumsuz şut, 7 metre atışına sebebiyet ve 2 dakika parametreleri arasında galip ile mağlup takımlar arasında p>0,05 düzeyinde anlamlı farklılık bulunamadı. Olumsuz hızlı hücum ve pas hatası parametrelerinde p<0,05 düzeyinde anlamlı farklılık bulunamazken, blok ve kaleci bire bir olumsuz parametrelerinde p<0,01 düzeyinde anlamlı farklılık bu¬lundu. Tartışma ve Sonuç: Hentbol sporunda başarıyı artırmak için müsabaka sonuçlarını doğrudan etkileyen parametrelerin analizini inceleyen bu çalışma, antrenörlerin hentbol eğitim ve antrenman planlamaları esnasında gözden kaçırma ihtimali olacak bazı önemli noktaların daha net bir şekilde ortaya konulmasına yardımcı olabileceği düşünülmektedir.
114-118

REFERENCES

References: 

1. Gündüz, N., Sevim, Y., Hazır, T. (2002) Elit Erkek Hentbolcularda Hazırlık Dönemi Öncesi, Hazırlık Dönemi Sonrası ve Müsabaka Dönemi Sonrası Dönemler Arasında Maksimal Laktik Asit ve Anaer¬obik Eşik Değişim Düzeyleri", Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, Cilt.Vıı, Sayı 2, Nisan, S.3-10.
2. Kahraman, E. (1997) Türkiye Hentbol Genç Erkek Milli Takımındaki Oyun Kurucuların Atışları ve Kaledeki Sonlanma Yerlerinin Bilgisayar ve Video Yardımı ile Analizi, Yüksek Lisans Tezi, Sağlık Bilimleri Ens. Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı, Ankara.
3. Sevim, Y. (1997). Hentbol Teknik-Taktik. Gazi Yayınevi. Ankara.
4. Sevim, Y., (2002) Hentbol Teknik-Taktik, Nobel Yayınevi, Ankara.
5. Şahin, R.,(1995) Erkek Hentbolde Kalecilerle Saha Oyuncularının Reaksiyon Zamanlarının Karşılaştırılması, Yüksek Lisans Tezi, Sağlık Bilimleri Ens. Beden Eğitimi Ve Spor Anabilim Dalı, Ankara.
6. Şinoforoglu, T. (2007). Akut ve Düzenli Antrenmanın Hentbolcu¬larda Oksidatif Stres Üzerine Etkileri. Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı. Doktora Tezi. Ankara.
7. Taşkıran, Y. (1997). Hentbolda Performans. Kültür Ofset, Sayfa:1 -

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com