SEXUAL HARASSMENT IN THE WORKPLACE
Journal Name:
- Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi
| Author Name | University of Author | Faculty of Author |
|---|---|---|
Abstract (2. Language):
Unwanted sexual attitudes and behavior in the workplace until the late 1970s anıklamaktaydı any name. ^ Show that in the public interest in this subject yet, both governments and businesses were seen as a trivial matter limited only in terms of personal relationships.
In contrast, the last 20 years, major changes have occurred in this regard. With the inclusion of more women in the labor market, the issue of sexual harassment in the workplace by removing the secret of being a subject on the agenda of the public clearly established.
Lin Farley, published in 1978, for the first time the concept "sexual blackmail, Sexual Harassment in the Workplace for Women" and Catherine A. Mackinnon'un "Working Women Sexual Harassment: Sexual separations An Example" took place in his books. These developments, particularly in U.S. In many countries, including the industrialized western countries and governments, academic circles, and some non-governmental organizations to take some measures in this topic and has led to a serious discussion.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
İşyerinde istenmeyen cinsel tavır ve davranışlar 1970'li yılların sonlarına kadar herhangi bir isimle anıklamaktaydı. O yıllarda kamuoyunun henüz ilgi ^göstermediği bu konu, gerek hükümetler, gerekse işletmeler açısından sadece şahsi ilişkilerle sınırlı önemsiz bir konu olarak görülmekteydi.
Buna karşılık, son 20 yıldır, bu konuda büyük değişiklikler meydana gelmiştir. İş piyasasına daha fazla kadının dahil olması ile, işyerinde cinsel taciz sorunu gizli bir konu olmaktan çıkararak kamuoyunun gündemine açıklıkla yerleşmiştir.
Kavram ilk defa 1978 yılında yayınlanan Lin Farley'in "Cinsel Şantaj; İşyerinde Kadınlara Yönelik Cinsel Taciz" ve Catherine A. Mackinnon'un "Çalışan Kadınlara Cinsel Taciz: Cinsel Ayırıma Bir Örnek" adlı kitaplarında yer aldı. Bu gelişmeler başta A.B.D. ve Batı ülkeleri olmak üzere sanayileşmiş pek çok ülkede hükümetlerin, akademik çevrelerin ve bazı sivil toplum örgütlerinin konuyu ciddi bir şekilde tartışmalarına ve bazı önlemler almalarına yol açtı.
FULL TEXT (PDF):
- 1
215-224