You are here

FİZİK KONULARININ ÖĞRETİMİNDE DENEYSEL ÇALIŞMANIN ÖĞRENCİ BAŞARISINA ETKİSİ VE ÖĞRETMENLERİN KARŞILAŞTIKLARI ZORLUKLARIN BELİRLENMESİ

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
Physics, the development of students ' scientific thinking, review, research capabilities, and in terms of their positive-minded individuals has an important place in supply. Explaining this to students acquiring the skills and effective teaching methods are of great importance. The teaching of Physics in the teaching of many to get the best methods and techniques have been developed. One of the methods developed in laboratories for teaching experimental physics. Understanding student's information to be persisted and better by seeing, doing and experiencing the situation becomes possible. To teach the concepts of physics, using different teaching methods by teachers. Justin and persistent with different teaching methods in physics, as well as the involvement of students in the course. This study was conducted in accordance with the opinions of physics teachers in secondary education institutions in charge. The research data obtained by using a survey of open and closed-ended questions. The results obtained in the teaching of physics teaching experimental study of the use by teachers is quite low and the laboratories are not used enough by teachers is concluded.
Abstract (Original Language): 
Fizik, öğrencilerin bilimsel düşünme, inceleme, araştırma yeteneklerinin gelişmesinde ve onların pozitif düşünen bireyler olmalarını sağlaması bakımından önemli bir yeri vardır. Öğrencilere bu yeteneklerin kazandırılmasında ve etkili öğretim yöntemleriyle anlatılması büyük önem oluşturmaktadır. Fizik öğretiminde en iyi öğretimi elde etmek için birçok yöntem ve teknikler geliştirilmiştir. Fizik öğretimi için geliştirilen yöntemlerden biride laboratuarlarda yapılan deneysel çalışmalardır. Bilgilerin kalıcı olması ve daha iyi kavranması, öğrencinin yaparak, görerek ve yaşayarak öğrenmesiyle mümkün olur. Fizik kavramlarının öğretilmesi, öğretmenler tarafından farklı öğretim yöntemlerinin kullanılması ile gerçekleşir. Fizik, değişik öğretim yöntemleri ile anlatılırsa hem kalıcı hem de öğrencilerin derse katılımı sağlanmış olur. Bu çalışma, ortaöğretim kurumlarında görevli fizik öğretmenlerinin görüşleri doğrultusunda yapılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler açık ve kapalı uçlu sorulardan oluşan bir anket yöntemiyle elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlardan fizik derslerinin öğretiminde deneysel çalışma yönteminin öğretmenler tarafından kullanılmasının oldukça düşük olduğu ve laboratuvarların öğretmenler tarafından yeterince kullanılmadığı sonucuna varılmıştır.
FULL TEXT (PDF): 
143-147

REFERENCES

References: 

Algan, Ş., (1999). Laboratuvar Destekli Fizik Öğretiminin Öğrenci Başarısına Etkisi, G.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü,
Ankara.
Ayas, A, (2006). Fen bilgisi öğretiminde laboratuar kullanımı. Anadolu Üniversitesi.
Balagun, T.A., (1991). The Effect of Laboratory and Lecture Teaching Methods on Cognitive Achivement in
Integrated Science, Journal of Research in Science Teaching.
Çilenti, İ., (1985). Fen Eğitimi Teknolojisi, Gül Yayınevi, Ankara.
Erdal, S. Ö., Ergin, Ö. ve Pekmez, E. Ş. (2005). Kuramdan Uygulamaya Deney Yoluyla Fen Öğretimi. Dinazor
Kitabevi.
Lawson, A.E., (1995). Science Teaching and the Development of Thinking. Pres, California.
Sert, M., Elgin, S., (1999). Laboratuvar Destekli Fizik Öğretiminin Öğrenci Başarısına Etkisi, G.Ü. Fen Bilimleri
Enstitüsü, Ankara.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com