You are here

Cumhuriyet Dönemi Mesleki ve Teknik Eğitim Reformları

Vocational and Technical Education Reforms in the Republic Era

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Abstract (2. Language): 
Vocational and technical education is the most effective instrument which can enhance individuals’ capacity to resist against the possible problems of global world because schools and other education institutions can not perform education and instruction necessary for the sustainable development alone. Vocational and technical education addresses both school and business life as a whole so it is the integral part of the individuals life. The problems of vocational and technical education have been going on for years. Vocational and technical education reforms carried out in the Republic Era to solve the problems in question, to increase the productivity and to meet the need of qualified labor force affected the system of Ministry of Education and especially the vocational and technical education. However, even if many scientific studies have been done in the fields of education up to now, the studies regarding the vocational and technical education remain few in number. This study aims to supply this deficiency. In this paper, the effects of vocational and technical education reforms carried out in our country since 1923, their influences seen today, and the current condition of vocational and technical education will be evaluated and the recommendations for the problems will be presented.
Abstract (Original Language): 
Mesleki ve teknik eğitim, küreselleşen dünyanın getireceği olası sorunlara karşı bireylerin potansiyellerini geliştirerek karşı koyabilecek en etkili araçtır. Çünkü okullar ve eğitim sisteminin diğer kuruluşları tek başlarına sürdürülebilir bir kalkınma için gerekli eğitim ve öğretimi gerçekleştiremezler. Mesleki ve teknik eğitimin yüzü hem okul, hem iş tüm hayata dönük olduğu için bireylerin bütün yaşamının tamamlayıcı bir parçasıdır. Mesleki ve teknik eğitim sistemine yönelik sorunlar uzun yıllardır devam etmektedir. Söz konusu sorunları çözmek, verimliliği artırmak ve nitelikli işgücü ihtiyacını karşılamak amacıyla Cumhuriyet döneminde yapılan mesleki ve teknik eğitim reformları, Milli Eğitim sistemine ve özellikle mesleki ve teknik eğitime etkilerde bulunmuştur. Ancak; günümüze kadar eğitim konusunda çok sayıda bilimsel çalışma yapılmasına karşın; mesleki ve teknik eğitim reformlarını ve mesleki-teknik eğitimi konu alan araştırmaların, diğer disiplinlerle karşılaştırıldığında oldukça yetersiz olduğu bilinmektedir. Yapılan araştırmada bu eksikliği gidermeyi amaçladık. Araştırmada, 1923’ten günümüze ülkemizde mesleki ve teknik eğitim reformlarının etkileri, günümüze yansımaları ile mesleki ve teknik eğitimin bugünkü durumu değerlendirildikten sonra sorunlar ve çözüm önerileri üzerinde durulacaktır.
39-59

REFERENCES

References: 

Akkutay, Ü. (1991). Türkiye’de Çıraklık Eğitimi. Ankara: Erek Ofset.
Akyüz, Y. (2006). Türk Eğitim Tarihi. Ankara: Pegema Yayıncılık.
Alkan, C., Doğan, H. ve Sezgin, İ. (1998). Mesleki ve Teknik Eğitimin Esasları. Ankara: Alkım Yayınları.
Beyarslan, A (1982). Atatürk Döneminde Planlı Ekonomi ve İstihdam Planlaması. Ankara: Teksif.
Binbaşıoğlu, C. (1999). Cumhuriyet Dönemi Eğitim Bilimleri Tarihi. Ankara: Öğretmen Hüseyin Hüsnü TEKIŞIK Eğitim Araştırma Geliştirme Merkezi Yayınları.
Cicioğlu, H. (1985). Türkiye Cumhuriyetinde İlk ve Ortaöğretimin Tarihi Gelişimi. Ankara: Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Yayınları.
Doğan, H. (1983). Cumhuriyet Döneminde Eğitim. İstanbul: MEB Bilim ve Kültür Eserleri Dizisi.
Doğan, H. (1983). Mesleki ve Teknik Eğitimin İlkeleri ve Gelişmesi. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 16, 167-18.
MEB (1991). Altıncı Maârif Şûrası (Çalışma Programı, Komisyon Raporları, Konuşmalar).
İstanbul: Milli Eğitim Basımevi.
MEB (1988). Onikinci Maârif Şûrası (Raporlar, Görüşmeler Kararlar), Ankara: Milli Eğitim Basımevi.
Özgüven, E. (1987). Ülkemizin Üst Düzey Teknisyen İhtiyacı ve Eğitimi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 2, 190- 202.
Taş, U. (2007). Türkiye’de Kalkınma Planları Işığında Eğitimin Kalkınmadaki Rolü. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eskişehir.
Turan, K. (1996). Ahilik’ten Günümüze Mesleki ve Teknik Eğitimin Tarihi Gelişimi. İstanbul: Marmara Üniversitesi İlahiyat Vakfı Yayınları.
Sezgin, İ. (1987). Yeni mesleki-teknik eğitim sistemi ve okul-endüstri ilişkileri. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 2, 210-228.
TİSK. (1997). Türkiye’de ve Dünyada Mesleki Eğitim. Ankara: TİSK İnceleme Yayınları.
TİSK. (2004). Mesleki Eğitim Sistemimiz ve İşletmelerdeki Beceri Eğitimi Sorunlar ve Çözüm Önerileri Raporu. Ankara: TİSK Yayınları.
İnternet Kaynakları:
Ergüder, Ü. (2008)Eğitim Reformu Girişimi. (24.08.09), http://su-erg.advancity.net/uploads/pdf/herkes_i_kaliteli_egitim_03-07.pdf
Kösemen, R. (2006). Beceriler, Yeterlilikler ve Meslek Eğitimi: Politika Analizi ve Öneriler
Cumhuriyet Dönemi Mesleki ve Teknik Eğitim Reformları 58
(21.08.09),http://www.turkonfed.org/rapor/BECERILER__YETERLILIKLER_ve_MESLEKEGITIMI...
Milli Eğitim İstatistikleri. (2001-2009). (20.08.09), http://sgb.meb.gov.tr/istatistik/arsiv.html
Milli Eğitim Kanunu. (2001). (23.08.09), http://mevzuat.meb.gov.tr/html/3.html

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com