You are here

CIVALI VE TEK KULLANIMLIK PLASTİK TERMOMETRELERİN KARŞILAŞTIRILMASI

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Abstract (2. Language): 
.- The list of disadvantages of the mercury-glass-thermometer /MGT) is enlarging. Tempa-DOT (PyMaH), a novel single-use plastic thermometer constitutes a considerable alternative. In order to compare MGT and Tempa-DOT (TD) we studied the shortest time required for accurate measurement with MGT, the consequences of delayed removal of TD, the parallelism between the two gauges and their costs. The data were obtained by body temperature measurements and observations made in the Infectious Disease Clinic for adults in the Hospital of Cerrahpaşa Medical Faculty. Results.- We found the shortest time required for correct oral and axillary temperature measurements with MGT to be 7 and 10 minutes, respectively. Waiting for 5 minutes yielded near by readings for both oral and axillary measurements. TD and MGT gave similar results when they were read 1 and 5 minutes, respectively after sublingual placement. TD gave only 0.08oC higher readings when TD and MGT were read 3 and 5 minutes, respectively after axillary placement. According to manufacturer's instructions TD must be kept in mouth for 1, and in axilla for 3 minutes. We found that 2 minutes delay in removal of TD causes 0.58oC and 0.3oC higher sublingual and axillary readings, respectively. The per-patient cost of MGT was estimated between 86.500 TL and 288.000 TL depending on the brand purchased. The per-patient cost would have been 167.000 TL, if TD were used. Conclusion.- Our results show that waiting for 7 and 10 minutes, respectively are ideal for oral and axillary temperature measurements with MGT but 5 minutes may suffice to fulfill practical purposes. TD and MGT give similar results if recommend durations are kept to. A delay of 2 minutes in the removal of TD resulted in significantly and erroneously high readings. TD and MGT have similar per-patient costs.
Abstract (Original Language): 
Cıvalı cam termometrelerin (CT) dezavantajlarının listesi giderek uzamaktadır. Tempa.DOT (PyMaH) markalı yeni tek kullanımlık plastik termometreler kayda değer bir seçenek oluşturmaktadır. CT ve Tempa.DOT'u (Te) karşılaştırmak üzere CT ile doğru ölçüm için gerekli asgari süreyi, Te'nin geç çıkarılmasının sonuçlarını, her iki aracın uyumunu ve maliyetlerini araştırdık. Veriler, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde erişkinlere hizmet verilen infeksiyon hastalıkları kliniğinde yapılan vücut sıcaklık ölçümleri ve gözlemlerle elde edilmiştir. CT ile doğru oral ve aksiller ölçüm için sırasıyla en az 7 ve 10 dakika beklenmesi gerektiğini bulduk. Hem oral hem de aksiller ölçüm için 5 dakika beklenmesi bunlara yakın sonuç vermektedir. Sublingual yerleştirilen Te ve CT sırasıyla 1 ve 5 dakika sonra okunduklarında benzer sonuçlar verdiler. Te ve CT aksillaya yerleştirilmelerinden sırasıyla 3 ve 5 dakika sonra okunduklarında Te sadece 0.05oC dana yüksek değerler verdi. Üreticinin talimatlarına göre Te ağızda 1 dakika, koltuk altında 3 dakika bekletilmelidir. Te'nin çıkarılmasında iki dakika gecikme olması halinde sublingual ve aksiller okumalar sırasıyla 0.58oC ve 0.3oC daha yüksek olmaktadır. CT'nin hasta başına maliyeti satın alınan markaya göre değişmek üzere 86,500 TL ile 288,000 TL arasında hesaplandı. Te kullanılsaydı hasta başı maliyet 167,000 TL olacaktı. Sonuçlarımız, oral ve aksiller ölçümler için ideal bekleme sürelerinin sırasıyla 7 ve 10 dakika bulunmasına karşılık, her ikisi için de 5 dakikada elde edilecek ölçümlerle yetinilebileceğini göstermektedir. Tavsiyelere uyulması halinde Te ve CT uyumlu sonuçlar vermektedir. Te'nin kullanımının hasta üzerinde daha fazla dikkat toplanan yoğun bakım ünitesi ve polikliniklerle sınırlandırılması düşünülebilir, çünkü Te'nin hastadan alınmasında 2 dakika gibi kısa bir gecikme bile önemli ve hatalı bir yüksek okumaya yol açmaktadır. Te ve CT maliyetleri benzerdir.
23-26

REFERENCES

References: 

1. Rogers M. Temperature recording in infants and children. Paediatric Nursing 1992; 4: 23-26.
2. Blumenthal I. Should we ban the glass thermometers? J Royal Soc Med 1992; 85: 533-555.
3. Frank JD, Brown S. Thermometers and rectal perforations in the neonate. Arch Dis Child 1978; 53: 824-825.
4. Fulbrok P. Core temperature measurement in adults: a literature review. J Adv Nurs 1993: 13: 1451-1460.
5. Kresch MJ. Axillary temperature as a screening test for fever in children. J Pediatr 1984; 104: 569-599.
6. Rogers M. A viable alternative to the glass/mercury thermometer. Ped Nursing 1992; 4: 53-55.
7. Pontius SL, Kennedy A, Chung KL. Accuracy and reliability of temperature measurement in the emergency department by instrument and site in children. Ped Nursing 1994; 20: 58-63.
8. Başbakkal Z, Kılıç M, Yardımcı FK. Çocuklarda aksiller beden ısı ölçümünde cam-cıva ve Tempadot termometrelerinin kullanımı. BÜYBME Bült 1996; 25-32.
9. Board M. Comparison of disposable and glass mercury thermometers. Nursing Times 1995; 91: 36-37.
10. Blumenthal I. Which thermometer? Lancet 1991; 337: 1483.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com