You are here

4842 Sayılı Kanunla Yapılan Düzenlemeler Işığında Yatırım İndirimi Uygulaması ve Ekonomik Etkileri

The Economic Effects of Investment Tax Credits According To Regulations of Law 4842

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
It is necessary to carry out new investments for developing countries to achieve their economic development and for developed countries to sustain their economic development levels. Therefore, investments can be encouraged by the tax policies. To increase new investments by the tax policy one of the tools that can be used is the investment tax credit. The certain percentage of this investment is deducted from the earnings of investor and the goverment exempts taxes for these earnings. It is argued that investment tax credit policy has two effects namely substitution effect and income effect. On the one hand substitution effect assists to direct investment in required fields. On the other hand income effect reduces total cost of entrepreneur capital. Therefore, these effects help to direct total investments to desired fields. Thus, to achieve particular objective investment tax credit policy should be analyzed wery well before it is implemented. In this study economic effects of investment tax credit are examined for the period 1997-2001 in Turkey
Abstract (Original Language): 
Ekonomik bakımdan gelişmekte olan ülkelerin kalkınmalarım sağlamak ve gelişmiı olan ülkelerin gelişmelerini devam ettirmek için yatırım yapmaları zorunludur. Bu amaçla vergi politikası aracılığıyla yatırımlar teşvik edilebilir. Vergi politikası ile yatırımların tqivik edilmesi için yararlanlan araçlardan birisi de yatırım indirimidir. Yatırım indirimi ile yaplan yatırımın belirli bir yüzdesi, yaünm yapan kişinin kazanandan indirilmekte ve devlet bu miktar için hesaplanacak vergi alacağından vazgeçmektedir. Yaünm indirimi uygulamasının bir yandan yaünm yaplması istenilen alanlara yaünmlann yönlendirilmesini sağlayarak ikame etkisi, diğer yandan da girişimcilerin sermaye maliyetinde bir düşüşe yol açarak gelir etkisi sağladığı varsaylmaktadr. Böylece bu etkilerden yararlanlarak yaünmlann istenilen alanlara yönlendirilmesi ve toplam yaünm hacminin arünlması istenmektedir. Dolayısıyla belirli amaçlan gerçekleştirmek için uygulanan bu müessesenin uygulama sonuçlan iyi analiz edilerek uygulamaya yön verilmelidir. Bu bağlamda bu çalışmada 1997-2001 yıllannda Türkiye de yaünm indirimi uygulamastnn ekonomik etkileri incelenmektedir.
153
166

REFERENCES

References: 

AKDOĞAN, Abdurrahman (2001), Türk Vergi Sistemi ve Uygulama», Gözden Geçirilmiı ve
Genişletilmiı 3.Baskı, Ankara: Gazi Kitapevi. AKSOY, Şerafettin, (1989), Vergi Hukuku ve Türk Vergi Sistemi, 2. Bask, İstanbul, Filiz
Kitapevi
ARSAN, H. Üren (1975), Vergi Yükü Üzerine Bir İnceleme, Teori, Metodoloji ve Türkiye'ye Ait Bazı Hesaplar, Ankara, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fak. Yayınları, No.264.
AYDEMİR, Şinasi (1995), Türkiye'de Kayıtdışı Ekonomi, Ankara: Hesap Uzmanları Kurulu.
BİLDİRİCİ, Ziyaettin (1989), Çeşitli Ülkelerde ve Ülkemizde Yatırımları Özendirici Vergi Teşvikleri, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi İ j.B.F. Yayınları No; 329/70.
BULUTOGLU, Kenan (1962), Vergi Politika», İstanbul: Sermet Matbaası.
EDİZDOĞAN, Nihat (1976), "Yaünm İndirimi ve Diğer Alternatifler", Bursa İktisadi Ticari
İlimler Akademisi Dergisi, Kasım 1976. GÖKBUNAR, Ramazan (1998), Türkiye'de Yatırımları Teşvik Edici Vergi Politikası ve
Avrupa Birliğine Uyumu, (Danışman: Prof. Dr. Naci B. MUTER), İzmir, DEÜ-SBE
Maliye Anabilim Dalı Doktora Tezi HEREKMAN, Aykut (1973),Türkiye'de Yatırımları Teşvik Tedbirleri, Eskişehir: E.İ.T.İ.A.
Yayını No: 108.
KAYNAK, Harun (2003), "4842 Sayılı Kanunla Yaplan Değişiklikler Sonrası Yaünm İndiriminde
Özellik Arzeden Durumlar", Vergi Dünya», Sayı 263, Temmuz 2003. MUTER, Naci (1989), Dış Ticaret ve Vergileme, İzmir: Anadolu Matbaa».
SERDENGEÇTİ, Turan (2000), Türkiye'de Yaünm Teşvik Uygulamaları, Ankara: TC Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Teşvik Uygulama Genel Müdürlüğü.
164
Yönetim ve Ekonomi
12/1 (2005) 153-165
TOSUNER, Mehmet vdğ.(2004), Türk Vergi Sistemi, Gözden Geçirilmiı ve Yenilenmiı 9. Bas, İzmir.
TURUT, Şenol (2004), "Yaünm İndiriminin Uygulanma Sırası", Vergi Dünya», Sayı 269, Ocak
2004.
DPT (2004), Temel Ekonomik Göstergeler, 1998-2004 TC Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı,"Teşvik Belgeler^',:, (4.10.2004).
ÖZKARA, Mehmet (2004), Türk Vergi Sisteminde İstisna ve Muafiyet Uygulamalarının Vergilemenin Mali Amacı Bakımından Değerlendirilmesi, (Danışman: Prof. Dr. Naci B. MUTER), Manisa: CBÜ-SBE Maliye Anabilim Dalı Doktora Tezi
ÖZKARA, Mehmet (2004), "Vergi Harcamalarının Ekonomik Analizi: Gelir, Kurumlar ve Katma Değer Vergilerinde Ölçülebilen Vergi İstisnaları ile İlgili Bir Araştırma", Vergi Sorunları, Sayı 194, Kasım 2004.
VURAL, Selim (2003), "4842 Sayılı Kanun Sonrası Yaünm İndirimi Uygulaması ve Dönem Sonlarına İlişkin Özellik Arzeden Hususlar", Vergi Dünya», Sayı 268, Aralık 2003.
YEREL, Ahmet Burçin (1991), "Vergisel Bir Teşvik Olarak Yaünm İndirimi ve Türkiye Uygulaması", Dokuz Eylül Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, Cilt 6. S 2, Yıl 1991.
165

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com