You are here

Sivas kentinde halkın turiste ve turizme bakışı

Community’s view to tourism and tourists in the city of Sivas

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
Traditional sectors such as industry, commerce, and agriculture have been decreased its effectiveness and city organizations have not been sufficiently supported in some cities such as Sivas, as a result, natural, historical, and cultural tourism values have been used as a tool to enliven its economy and to increase quality level of life in those cities. However, to sustain the tool illustrated above, the community’ view towards tourism and tourists need to be measured. Measurement of tourism tendency in the city is meaningful because the city of Sivas is far from the mass tourism, current tourism types in the city that can be marketed are cultural and nature-based tourism, and tourism has been considered as a main component in order to enliven the city’s economy especially in recent years. In this regard, one public survey has been conducted in the city of Sivas. Research findings which are related to socio-demographic and perception type of community are considered and evaluated in the public survey. On the one hand, evaluations are considered especially individual preference, impulse or cognitive organizations; on the other hand perceptual relations are tried to analyses. The main aim of this analysis does not only measure the city community’s attitudes towards tourism and tourist but also exhibit the habit of city community. In this regard, even research findings differ in details, it generally suggests that city community’s view to tourism type in the city that will be developed is positive; however, with regard to habit of vacation, it has not been adequately developed yet.
Abstract (Original Language): 
Geleneksel sanayi, ticaret ve tarım gibi sektörlerin etkinliğinin giderek azaldığı ve kentsel organizasyonun yeterince desteklenmediği Sivas gibi kentler, doğal, tarihi ve kültürel turizm değerlerini, ekonomiyi canlandırma ve yaşam standardını yükseltmede bir araç olarak kullanırlar. Ancak, bu aracın sürdürülebilir olması için birçok değişkenin ölçülmesi gerekmektedir. Bunlardan, halkın turiste ve turizme karşı tavrı, oldukça kırılgan bir özellik gösteren turizm olgusu için, ölçülmesi gereken konuların başında gelir. Zira Sivas kentinin kitle turizm bölgelerinden uzak olması, kentteki mevcut pazarlanacak turizm çeşidinin kültür ve doğa temelli turizm olması ve özellikle son yıllarda Sivas kenti ekonomisini canlandırmada turizmin ana bileşen olarak ele alınması, kentte turizm eğiliminin ölçülmesini anlamlı kılmaktadır. Bu bağlamda Sivas kentinde bir anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Ankette halkın sosyo-demografik ve algılama şekline ilişkin araştırma bulguları ele alınmış ve değerlendirilmiştir. Değerlendirmeler özellikle bireylerin kişisel tercihleri, dürtüleri veya bilişsel organizasyonları özelinde ele alınmış ve algısal ilişkiler çözümlenmeye çalışılmıştır. Bu çözümlemede temel amaç hem kent halkının geliştirilmesi düşünülen turizme ve turiste karşı tavrını ölçmek hem de yerel halkın tatil alışkanlıklarını ortaya koymak olmuştur. Bu bağlamda ortaya çıkan araştırma bulguları detayda farklılıklar gösterse de genel anlamda, halkın kentte geliştirilecek bir turizm faaliyetine olumlu baktığı, ancak tatil alışkanlığı noktasında henüz yeterli gelişmeyi göstermediği şeklindedir.
1-23

REFERENCES

References: 

Ahmed, S.A.,(1986), “Yerli Halkın Turizm Pazarlama Stratejilerine Tepkilerinin Ölçülmesi”, Turizmden Seçme Makaleler 4, Özel Sayı Pazarlama, İstanbul, 1989, s, 46-62.
Alaeddinoğlu, F., (2007), “Van halkının Turisti ve Turizmi Algılama Şekli”, Coğrafi Bilimler Dergisi, Cilt.5, Sayı 1, s. 1-15.
Avcıkurt, C., (2003), Turizm Sosyolojisi; Turist-Yerel Halk Etkileşimi, Detay Yayınları 71, Ankara.
Bal, H., (1995) Turizmin Kırsal Toplumda Aile İçi İlişkilere Etkisi, Doğa İnsan Yayınları, No 1, İstanbul.
Darkot, B., (1960), İslam Ansiklopedisi, Sivas Maddesi, C. X, İstanbul.
Fennel, D. A. (2000), “What’s in a name? Conceptualising natural resource-based tourism”, Tourism Recreation Research, Cilt 25 Sayı 1, s 97–100.
Gunn, C, A., (1988), Tourism Planning, Second Edition, Taylor &Francis, New York.
http://earth.google.com/images/localgovt2.jpg,12 Ekim 2004.
Leslie, D., (2001), “Urban regeneration and Glasgow’s galleries with particular reference to the Burrell Collection”, Edited by RICHARDS, Greg, Cultural Attractions and European Tourism, CAB International, UK, s, 112-133.
Mathieson, A, ve WALL, G., (1989), Tourism: Economic, Physical and Social Impact, Longman Scientific & Technical, Essex.
Mcintosh, R, W, ve GOELDNER, C, R., (1990), Tourism: Economic, Practices, Philosophies, Sixth Edition, John Wiley & Sons, İnc., New York.
Ökmen, M., 1996, Sivas’ta Kentsel Gelişme, C.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt 2, Sayı , s.239-264.
Özgüç, N., (1998), Turizm Coğrafyası, Özellikler-Bölgeler, Çantay Kitapevi, İstanbul.
Sivas Belediyesi Stratejik Plan 2007-2011, Haziran 2006.
Sivas Belediyesi, 2002, 2005 ve 2006 Yılı Verileri.
Sivas İl Tarım Müdürlüğü Verileri, 2004.
Sivas Valiliği 2005 Yılı Faaliyet Raporu.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Konaklama (Yatırım ve İşletme Belgeli) İstatistikleri, 2005.
Tarım İl Müdürlüğü, 2004, Sivas Tarım İl Müdürlüğü Envanter Verileri, Sivas.
Weırmaır, K., (2000), “Tourists’ perceptions towards and satisfaction with service quality”, Managing Service Quality, Cilt. 10 Sayı. 6, s. 397-409.
Yüksel, F. (2004). “Turizmde Planlama ve Uygulama: Başarısızlık Nedenleri ve Öneriler” Turizm: İlkeler ve Yönetim (Editörler: Atila Yüksel, Murat Hançer), Turhan Kitabevi. Ankara. s.103-108.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com