You are here

FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 7.SINIF "IŞIK" ÜNİTESİNDE ALTERNATİF DEĞERLENDİRME YAKLAŞIMLARI TEMELLİ ÖĞRETİMİN ÖĞRENCİLERİN AKADEMİK BAŞARI VE TUTUMLARI ÜZERİNE ETKİSİ

THE EFFECT OF THE ALTERNATIVE ASSESSMENT APPROACHES BASED EDUCATION DURING THE "LIGHT" UNIT OF SCIENCE AND TECHNOLOGY CLASS IN 7TH GRADE ON THE ACADEMIC ACHIEVEMENTS AND ATTITUDES OF STUDENTS

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
10.18026/cbusos.17987
Abstract (2. Language): 
This study was conducted to identify the effects of the alternative assessment approaches based education during the "Light" unit of Science and Technology class in 7th grade on the academic achievements and attitudes of students. The study conducted in Izmir region during the second semester of 2014-2015 academic years incorporated a total of 53 7th-grade students, of which 25 were in the experiment group and 28 were in the control group. During the survey, the "Light" unit of the curriculum was taught to the students of the experiment group with the use of alternative assessment approaches (concept maps, concept cartoons, semantic features analysis, diagnostic trees, structural communication grid, crossword puzzles, posters and science journals) developed by the researchers to supplement the current curriculum and generally presented as worksheets, while the unit was taught to the students of control group using only current curriculum. "Academic Achievement Test" was implemented in order to evaluate the achievements degree of both experiment and control group students in relation to the Science and Technology class and "Science Attitude Scale" was implemented in terms of pre-test and post-test in order to evaluate the attitude towards the Science and Technology class. In this regard, it can be pointed out that a quasi-experimental research design with a pre-test and post-test control group was implemented during the study. According to the data obtained from the study, statistically significant difference between the post-test results of experiment group and control group students was observed in favor of the experiment group students. In terms of the attitude towards the Science and Technology class, being another variable of this study, a significant difference between the post-test results of both groups was observed in favor of the experiment group students. Based on these conclusions, certain recommendations were made in relation to the use of alternative assessment approaches as a learning tool in science classes.
Abstract (Original Language): 
Bu çalışma; fen ve teknoloji dersi 7.sınıf "Işık" ünitesinde alternatif değerlendirme yaklaşımları temelli öğretimin öğrencilerin akademik başarı ve tutumları üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. 2014-2015 eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde, İzmir ilinde gerçekleştirilen bu çalışmada 25 deney ve 28 kontrol grubu olmak üzere toplam 53 yedinci sınıf öğrencisi yer almıştır. Araştırma süresince "Işık" ünitesi; deney grubu öğrencilerinin bulunduğu sınıfta mevcut programa ek olarak araştırmacılar tarafından hazırlanan ve genellikle çalışma yaprağı şeklinde sunulan alternatif değerlendirme yaklaşımları (kavram haritaları, kavram karikatürleri, anlam çözümleme tabloları, tamlayıcı dallanmış ağaçlar, yapılandırılmış gridler, bulmaca, poster ve günlük) ile kontrol grubu öğrencilerinin bulunduğu sınıfta ise mevcut öğretim programı temelli işlenmiştir. Fen ve Teknoloji dersine yönelik akademik başarılarını belirlemek amacıyla hem deney hem de kontrol grubu öğrencilerine 'ışık' ünitesine yönelik "Akademik Başarı Testi" ve fen ve teknoloji dersine yönelik tutumlarını belirlemek amacıyla "Fen Bilgisi Dersi Tutum Ölçeği" ön test-son test olarak uygulanmıştır. Bu bağlamda çalışmada ön test - son test kontrolgrupluyarı deneysel araştırma deseninin kullanıldığı ifade edilebilir. Çalışmadan elde edilen verilere göre; deney grubu son test puanları ile kontrol grubu son test puanları arasında deney grubu öğrencileri lehine istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gözlenmiştir. Çalışmanın diğer bir değişkeni olan fen dersine yönelik tutum bakımından ise her iki grubun son test puanları arasında deney grubu lehine anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuçlara dayalı olarak alternatif değerlendirme yaklaşımlarının bir öğrenme aracı olarak fen derslerinde kullanımına ilişkin bazı önerilerde bulunulmuştur.
135
164

REFERENCES

References: 

ABALI-ÖZTÜRK, Yasemin ve ÇAVUŞ, Şahin
(2014)
, "TheEffects Of AlternativeAssessmentand Evaluation Methods On AcademicAchievement, Persistence Of Learning, Self-EfficacyPerceptionAndAttitudes", Journal of TheoryandPractice in Education, S.4, ss.1022-1046.
ADANALI, Kamuran ve DOĞANAY, Ahmet (2010), "Beşinci Sınıf Sosyal Bilgiler Öğretiminin Alternatif Ölçme Değerlendirme Etkinlikleri Açısından Değerlendirilmesi", Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, S: 19, ss.271-292
AKDAĞ, Gülden, ÇİNİCİ, Ayhan ve AKGÜN, Abuzer (2014), "Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Portfolyo Uygulamalarına İlişkin Görüşleri", RouteEducational&SocialScienceJournal, S: 1, ss.1-16.
Eğitim Bilimleri Sayısı | 155
Özge Er-Fatma Şaşmaz Ören
AKKAN, Emin (2005), "Matematik Öğretiminde Bulmaca Etkinliğinin Öğrenci Başarısına Etkisi", Süleyman Demirel Üniversitesi Burdur Eğitim Fakültesi Dergisi, S: 10, ss. 140-146.
AKSOY, Mustafa (2010). Ortaöğretim kimya dersindeki çözünürlük konusunun kavram haritaları ile öğretilmesinin öğrencilerin başarı ve tutumlarına etkisi, Selçuk Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Konya.
ALKAN, Mahir, BÜLBÜL, Berna ve ÖNER, Gülen (1998), "Kimya Öğretiminde Bulmacalar", Trakya Üniversitesi 12.Ulusal Kimya Kongresi, Edirne
ALTINOK, Hülya ve AÇIKGÖZ, Kamile (2006), "İşbirlikli ve Bireysel Kavram Haritalamanın Fen Bilgisi Dersine Yönelik Tutum Üzerindeki Etkileri", H.Ü. Eğitim Fakültesi Dergisi, S: 30, ss. 21-29.
ALTUNKARA, Sümeyye (2013), Ekoloji Konusunda Geliştirilen Kavram Karikatürlerinin Kavramsal Anlamaya Etkisinin Araştırılması, Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü,(Yüksek Lisans Tezi), İzmir.
ANDRADE, Heidi ve DU, Ying (2005), "StudentPerspectives On RubricreferencedAssessment", PracticalAssessment, Research&Assessment, S: 10, ss.1-11.
AYAS-KÖR, Sevim (2006), "İlköğretim 5.Sınıf Öğrencilerinde 'Yaşamımızdaki Elektrik" Ünitesinde Görülen Kavram Yanılgılarının Giderilmesinde Bütünleştirici Öğrenme Kuramına Dayalı Geliştirilen Materyallerin Etkisi", Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, (Yüksek Lisans Tezi) ,Trabzon.
AYDOĞDU, Mustafa ve KESERCİOĞLU, Teoman (2005),
İköğretimde Fen ve Teknoloji Öğretimi, Anı Yayıncılık, Ankara.
AYDIN, Nurcan (2008), "6. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi 'Yaşamımızdaki Elektrik" Ünitesinde Kullanılan Etkinliklerin Öğrencilerin Derse Karsı Tutumlarına Etkisi", Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, (Yüksek Lisans Tezi), Ankara.
AYMEN-PEKER, Evşen, TAŞ, Erol, APAYDIN, Zeki ve AKMAN,
Emrah (2014), "Fen Ve Teknoloji Dersi Yaşamımızdaki Elektrik Ünitesi İçin Düşünme Ajandası (Öğrenci Günlüğü) Tutulması ve Tutulan Ajandaların Öğrencilerin Akademik Başarısı Üzerindeki Etkileri", International Journal of New Trends in Arts, Sports &ScienceEducation, S: 3, ss.8-27.
BALIM, Ali Günay, İNEL, Didem ve EVREKLİ, Ertuğ (2008),"
Fen Öğretiminde Kavram Karikatürü Kullanımının Öğrencilerin Akademik Başarılarına ve Sorgulayıcı Öğrenme Becerileri Algılarına Etkisi", İlköğretim Online, S: 7, s. 188-202.
BAHAR, Mehmet (2002), "Biyoloji Eğitiminde Kavram
Haritalarının Kullanımı" Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, S: 1, s. 25-40.
156 | Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi - Cilt: 13, Sayı: 4, Aralık 2015
Fen ve Teknoloji Dersi 7. Sınıf "Işık" Ünitesinde Alternatif Değerlendirme...
BAHAR, Mehmet, ÖZTÜRK Emel ve ATEŞ, Salih (2002),
"Yapılandırılmış Grid Metodu İle Lise Öğrencilerinin Newton'un Hareket Yasası, İş, Güç Ve Enerji Konusundaki Anlama Düzeyleri ve Hatalı Kavramlarının Tespiti", V. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi'nde Sözlü Bildiri, ODTÜ, Ankara
BAHAR, Mehmet (2003),"Biyoloji Eğitiminde Kavram Yanılgıları Ve Kavramsal Değişim Stratejileri", Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, S: 3,ss 27-64.
BAROOTCHİ, Nasrin ve KESHAVARZ, MohammadHossein
(2002), "Assessment of achievementthroughportfoliosandteacher-madetests", EducationalResearch, S: 44, ss. 279-288.
BARUT, Özlem (2006), "İlköğretim 7.Sınıf Fen Bilgisine Yönelik Konularının Kavram Haritası İle Öğretilmesi", Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, (Yüksek Lisans Tezi), Van.
BAYSARI, Esra (2007), "İlköğretim Düzeyinde 5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi Canlılar ve Hayat Ünitesi Öğretiminde Kavram Karikatürü Kullanımının Öğrenci Başarısına, Fen Tutumuna ve Kavram Yanılgılarının Giderilmesine Olan Etkisi", Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, (Yüksek Lisans tezi), İzmir.
BEKTÜZÜN, Burcu (2013), Ortaöğretim Biyoloji Öğretiminde Canlıların Sınıflandırılması ve Biyolojik Çeşitlilik Ünitesinin Kavram Haritası İle Öğretiminin Öğrencilerin Akademik Başarı ve Tutumlarına Etkisi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, (Yüksek Lisans Tezi), Ankara.
BİRGİN, Osman ve GÜRBÜZ, Ramazan (2008), "Sınıf
Öğretmeni Adaylarının Ölçme ve Değerlendirme Konusundaki Bilgi Düzeylerinin İncelenmesi", Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, S: 20,ss. 163-180.
BULUŞ-KIRIKKAYA, Esma ve VURKAYA, Gurbet (2011),
"Alternatif Değerlendirme Etkinliklerinin Fen ve Teknoloji Dersinde Kullanılmasının Öğrencilerin Akademik Başarıları ve Tutumlarına Etkisi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, S: 11, ss. 985-1004
BÜYÜKÖZTÜRK, Şener (2001). Deneysel Desenler: Öntest -Sontest Kontrol Grubu Desen ve Veri Analizi,4. Baskı, Pegem Akademi Yayıncılık, Ankara.
ÇARDAK, Osman (2002) "Lise Birinci Sınıf Öğrencilerinin Canlıların Çeşitliliği ve Sınıflandırılması Ünitesindeki Kavram Yanılgılarının Tespiti ve Kavram Haritaları İle Giderilmesi", Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, (Doktora Tezi), Konya.
ÇARDAK, Ülkü (2010), Fen ve Teknoloji Dersine İlişkin Günlük Tutmanın Öğrenci Başarısı Ve Tutumu Üzerine Etkisi, Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Sakarya.
Eğitim Bilimleri Sayısı | 157
Özge Er-Fatma Şaşmaz Ören
ÇETİNKAYA, Murat ve TAŞ, Erol (2011), "Canlıların
Sınıflandırılması Konusu İçin Web Destekli Kavram Haritaları ve Anlam Çözümleme Tablolarının Öğrenme Üzerindeki Etkisinin Araştırılması", Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, S: 16, ss. 180-195
ÇILDIR, Işıl (2005). Lise öğrencilerinin elektrik akımı konusundaki kavram yanılgılarının kavram haritalarıyla belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Fen Bilimleri Enstitüsü. Hacettepe Üniversitesi, Ankara.
DEMİR, Atilla ve SEZEK, Fatih (2009), "İlköğretim Sekizinci
Sınıf Fen ve Teknoloji Dersi Genetik Ünitesindeki Kavram Yanılgılarının Giderilmesinde Grafik Materyallerin Etkisi", Eğitim Fakültesi Dergisi, S: 22, ss. 573-587
DURMAZ, Burcu (2007), Yapılandırmacı Fen Öğretiminde Kavram Karikatürlerinin Öğrencilerin Başarısı ve Duyuşsal Özelliklerine Etkisi. Muğla Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, (Yüksek Lisans Tezi), Muğla.
EKER, Cevat ve COŞKUN, İbrahim (2012), "Ders Günlüğü
Yazmanın İlkokul 4. Sınıf Öğrencilerinin Sosyal Bilgiler Dersi Akademik Başarılarına Etkisi", Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, S: 29, ss.111-122.
EKİCİ, Fatma, EKİCİ, Erhan ve AYDIN, Fatih (2007), "Utility Of ConceptCartoons İn DiagnosingAndOvercomingMisconceptionsRelatedToPhotosynthesis ", International of Journal of Environmental&ScienceEducation, S: 2,ss.
111-124.
GÜÇLÜER, Efe (2006), "İlköğretim Fen Bilgisi Eğitiminde Kavram Haritaları İle Verilen Bilişsel Desteğin Başarıya Hatırda Tutmaya ve Fen Bilgisi Dersine İlişkin Tutuma Etkisi", Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, (Yüksek Lisans Tezi), İzmir.
GÜVEN, Ezgi ve AYDOĞDU, Mustafa (2009), "Portfolyonun 6. Sınıf Fen ve Teknoloji Dersi Vücudumuzda Sistemler Ünitesi'nde Başarı ve Kalıcılığa Etkisi", Türk Fen Eğitimi Dergisi,S: 6, s. 115-128.
İNGEÇ, Şebnem Kandil (2008a), "Using conceptmaps as an assestmenttool in physicseducation", Hacettepe UniversityJournal of Education,S: 35, ss. 195-206.
İNGEÇ, Şebnem Kandil (2008b), "Use of conceptcartoons as an assessmenttool in physicseducation", US-ChinaEducationReview, S:
5, ss. 47-54.
JANİSCH, Carole, LİU, Xiaoming ve AKROFİ, Amma (2007), "ImplementingAlternativeAssessment: OpportunitiesAndObstacles", TheEducational Forum, S: 71, ss. 221-230.
158
|
Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi - Cilt: 13, Sayı: 4, Aralık 2015
Fen ve Teknoloji Dersi 7. Sınıf "Işık" Ünitesinde Alternatif Değerlendirme...
KABAPINAR, Filiz (2009), "Kavram Karikatürlerinin
Etkililiğini Nasıl Artırabiliriz? Uygulamayı Etkin Kılma Noktasında Araştırmadan Yararlanma", Eğitim ve Bilim, S: 34,ss. 104-118.
KARAHAN, Uğur (2007), "Alternatif ölçme ve değerlendirme metotlarından grid, tanılayıcı dallanmış ağaç ve kavram haritalarının biyoloji öğretiminde uygulanması", Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, (Yüksek Lisans Tezi), Ankara.
KARAMANOĞLU, Seda Selma (2006), "İlköğretim
öğrencilerinin fen başarılarının değerlendirilmesinde sorgulama programının kullanılması: portfolyo", Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, (Yüksek Lisans Tezi), İstanbul
KARASAR, Niyazi(2013), Bilimsel Araştırma Yöntemi, 25.Baskı, Nobel Yayıncılık, Ankara.
KAYA, Ahmet, BALAY, Refik ve GÖÇEN, Ahmet (2012), "The
Level Of Teachers' Knowing, Application And Training Need On AlternativeAssessmentAnd Evaluation Techniques", International Journal Of Human Sciences, S:9, ss. 1229-1259.
KAYA, Ramazan,
GÜVE
N Aydın, AKKUŞ, Zekerya ve GÜNAL,
Hasan (2013), "Tarih
Öğretmenlerini
n Yeni Tarih Öğretim Programlarındaki Ölçme-Değerlendirme Etkinliklerinin Uygulama Süreci Hakkındaki Görüşleri (Erzurum Örneği). Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, S: 20, ss. 117-137
KENAN, Osman ve ÖZMEN, Haluk (2011)," Maddenin Tanecikli Yapısı Ünitesine Yönelik Zenginleştirilmiş Bilgisayar Destekli Bir Öğretim Materyalinin Tanıtımı" 5th International Computer&Instructional Technologies Symposium, (22-24 Eylül 2011), Elazığ, ss. 569-577
KEOGH, Brenda ve NAYLOR, Stuart (1996).
Teachingandlearning in science: a newperspective. Lancaster: British EducationalResearchAssociation Conference.
KİRİŞÇİOĞLU, Sevgi (2007), "İlköğretim 7.Sınıf Fen Bilgisi
Dersi "Basınç" Konusunun Yapılandırmacı Öğrenme Yaklaşımına Dayalı Öğretiminin Akademik Başarıya Etkisi", Pamukkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, (Yüksek Lisans Tezi), Denizli
KOCAARSLAN, Mustafa (2012), "Tanılayıcı Dallanmış Ağaç
Tekniği Ve İlköğretim 5. Sınıf Fen ve Teknoloji Dersi Maddenin Değişimi ve Tanınması Adlı Ünitede Kullanımı", Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, S: 9, ss. 269-279.
MATTERN, Nancy ve SCHAU, Candace (2002),
"GenderDifference İn Attitude-AchievementRelationshipsOver Time Among White Middle-School Students", Journal of Research in ScienceTenching, S: 39, ss. 324-340
MCCLURE, John, SONAK, Brian ve SUEN, Hoi , (1999),
"ConceptMapAssessment Of Classroom Learning: Reliability, Validity,
Eğitim
Bilimler
i Sayısı | 159
Özge Er-Fatma Şaşmaz Ören
AndListicalPracticality", Journal of Research in ScienceTeaching, S: 36,
ss. 475-492.
MEB. İlköğretim Fen Bilimleri Dersi (6, 7 Ve 8. Sınıflar) Öğretim Programı. Ankara: Talim Ve Terbiye Kurulu Başkanlığı,
2013.
ORHAN, Ahmet Turan (2007), "Fen Eğitiminde Alternatif
Ölçme Ve Değerlendirme Yöntemlerinin İlköğretim Öğretmen Adayı, Öğretmen Ve Öğrenci Boyutu Dikkate Alınarak İncelenmesi", Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, (Doktora Tezi), Ankara.
ORHAN, Aslıhan (2012), "Alternatif Ölçme Ve Değerlendirme Etkinliklerinin 6. Sınıf Fen ve Teknoloji Dersi Yaşamımızdaki Elektrik Ünitesindeki Öğrenci Başarısına Etkisi", Ahi Evran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, (Yüksek Lisans Tezi), Kırşehir.
ORMANCI, Ümmühan ve ŞAŞMAZ-ÖREN, Fatma (2010),
"Kavram Karikatürleri, Çizim,Kelime İlişkilendirme Testi ve Kavram Haritalarının Ölçme-Değerlendirme Amaçlı Kullanımına Yönelik Bir Puanlama Çalışması.İnternational Conference on New Horizons in Education North Cyprus, ss. 487-499.
ÖZATLI, Nuriye Sibel (2006), "Öğrencilerin Biyoloji Derslerinde Zor Olarak Algıladıkları Konuların Tespiti ve Boşaltım Sistemi Konusundaki Bilişsel Yapıların Yeni Teknikler İle Ortaya Konması", Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, (Doktora Tezi), Balıkesir.
ÖZCAN, Fatma (2011), "9. sınıf öğrencilerinin kimyasal değişimler konusundaki kavramsal başarıları üzerine alternatif değerlendirme tekniklerinin etkisi", Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, (Yüksek Lisans Tezi), Ankara.
ÖZGÜVEN, İbrahim Ethem (1998), Bireyi Tanıma Teknikleri, Pdrem yayınları, Ankara.
ÖZTÜRK, Pakize Tuğba (2011), "İlköğretim 8. Sınıf "Canlılar ve Enerji İlişkileri" Ünitesinin Kavram Haritaları, Yapılandırılmış Grid ve Tanılayıcı Dallanmış Ağaç Teknikleri İle İşlenmesinin Öğrencilerin Fen ve Teknoloji Dersine Karşı Tutumları Üzerine Etkisi", Selçuk Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, ( Yüksek Lisans Tezi), Konya.
ÖZÜREDİ, Özlem (2009), "Kavram Karikatürlerinin İlköğretim 7. Sınıf Fen ve Teknoloji Dersi, İnsan Ve Çevre Ünitesinde Yer Alan "Besin Zinciri" Konusunda Öğrenci Başarısı Üzerindeki Etkisi", Celal Bayar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, (Yüksek Lisans Tezi), Manisa.
ÖZTUNA, Aysun (2002), "Kavram Haritalarının Grup Döngüsünde Yapılandırılmasının Başarıya ve Kavram Gelişimine Etkisi", Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, (Yüksek lisans Tezi), İstanbul.
160
|
Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi - Cilt: 13, Sayı: 4, Aralık 2015
Fen ve Teknoloji Dersi 7. Sınıf "Işık" Ünitesinde Alternatif Değerlendirme...
PARKER, Verilette ve GERBER, Brian (2000), "Effects of a
Science Intervention Program on Middle- Grade Student Achievement And Attitudes", School Science and Mathematics, S: 100,ss. 236-242.
SAYIN, Şule (2015), "İlköğretim Fen Ve Teknoloji Dersi 7.Sınıf 'Işık' Ünitesinin Öğretiminde Kavram Karikatürleri Kullanımının Öğrencilerin Akademik Başarıları, Sorgulayıcı Öğrenme Becerileri Algıları ve Motivasyonları Üzerine Etkisi" Celal Bayar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, (Yüksek Lisans Tezi), Manisa.
SENEMOĞLU, Nuray (2004), Gelişim, Öğrenme ve Öğretim: Kuramdan Uygulamaya, 10. Baskı, Gazi Kitabevi, Ankara.
ŞAHİN, Abdullah
(2010)
, "Effects of Jigsaw II Technique on Academic Achievement and Attitudes to Written Expression Course", Educational Research and Reviews, S: 5, ss. 777-787.
ŞAŞMAZ-ÖREN, Fatma (2005), "İlköğretim 7.Sınıf Fen Bilgisi
Dersinde Öğrenme Halkası Yaklaşımının Öğrencilerin Başarı, Tutum ve Mantıksal Düşünme Yetenekleri", Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, (Yayınlanmamış Doktora Tezi), Ankara.
ŞAŞMAZ-ÖREN, Fatma (2009), "Öğretmen Adaylarının
Kavram Karikatürü Oluşturma Becerilerinin Dereceli Puanlama Anahtarıyla Değerlendirilmesi", e-Journal of New World Sciences Academy Education Sciences, S: 4 , ss. 994-1016
ŞAŞMAZ-ÖREN, Fatma, KARATEKİN, Pınar, ERDEM, Şule ve
Ormancı, ÜMMÜHAN (2012), "Öğretmen Adaylarının Bitkilerde Solunum-Fotosentez Konusundaki Bilgi Düzeylerinin Kavram Karikatürleriyle Belirlenmesi ve Farklı Değişkenlere Göre Analizi", Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi (KEFAD), S: 13,ss. 155-174.
ŞEYİHOĞLU, Ayşegül ve ERBAŞ, Ahmet Akif (2010), "Hayat
Bilgisi Dersinde Tanılayıcı Dallanmış Ağaç Tekniğiyle Doğru-Yanlış Test Tekniğinin Karşılaştırılması", IX. Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Sempozyumu (20-22 Mayıs 2010), Elazığ, ss.887-891
TEKİN, Nurcan, İNCİ, Tuğba, ASLAN, Oktay ve YAĞIZ, Dursun
(2013),
"Fe
n ve Teknoloji Öğretmen Adaylarının Kavram Haritalarına Yönelik Tutumları ve Kavram Haritası Hazırlayabilme Becerilerinin Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi", Eğitim Bilimleri Dergisi, S: 38, ss. 133-148.
TUNCEL, Gül (2012), "Anlam Çözümleme Tablolarının Sosyal Bilgiler Öğretmen Adaylarının Ölçme Değerlendirme Sürecinde Kullanımı", Marmara Coğrafya Dergisi, S: 25, ss. 127-136.
TIMSS, "International science report-Findings from IEA's repeat of the third international mathematics and science study at
the eighth grade (1999)",
Eğitim Bilimleri Sayısı | 161
Özge Er-Fatma Şaşmaz Ören
http://timss.bc.edu/timss1999i/science_achievemem-report.html
(20.06.2015)
UĞUREL, Işıkhan ve MORALI, Sevgi (2006), "Karikatürler ve
matematik öğretiminde kullanımı", Milli Eğitim Dergisi, S. 170, ss. 32¬46.
UTKU, Neslihan (2010), "İlköğretim Fen ve Teknoloji Dersinde Kavram Haritalarının Kullanımı", Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Afyon
ÜNAL, Gül ve ERGİN, Ömer (2006), "Buluş Yoluyla Fen
Öğretiminin Öğrencilerin Akademik Başarılarına, Öğrenme Yaklaşımlarına ve Tutumlarına Etkisi", Türk Fen Eğitimi Dergisi, S.1, ss. 36-52.
VURKAYA, Gurbet (2010), "Alternatif Değerlendirme Etkinliklerinin Fen Ve Teknoloji Dersinde Kullanılmasının Öğrencilerin Başarı ve Tutumlarına Etkisi", Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü,(Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Kocaeli.
YENER, Nevruz (2006), "İlköğretim 7. Sınıf Fen Bilgisi Dersinde 'Çevremizde Hangi Ekosistemler Var ve Buralarda Neler Oluyor? Konusunun Kavram Haritaları İle Eşlenmesinin Öğrenci Başarı ve Tutumu Üzerinde Etkisi", Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, (Yüksek Lisans Tezi), Ankara.
YILMAZ, Tuğçe (2013), "Kavram Karikatürleriyle Desteklenmiş Bilimsel Hikâyelerin Öğrencilerin Akademik Başarıları, Tutumları ve Motivasyonları Üzerine Etkisi", Celal Bayar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, (Yüksek Lisans Tezi), Manisa.
YOLCU, Hüseyin (2013), "Fen Öğretiminde Kavram Karikatürler Tekniğinin Yapılandırmacı Öğrenme Ortamında Kullanılmasının İlköğretim 7. Sınıf Öğrencilerinin Başarı, Tutum ve Mantıksal Düşünme Yeteneklerine Etkisi", Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, (Yüksek Lisans Tezi), Hatay.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com