You are here

SON ZAMAN AYARI-I: YIL, AYLAR VE HARAM AYLAR

THE FINAL TIMING-I: THE YEAR, MONTHS and INVIOLABLE MONTHS

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
Allah arranged the year and put the months in order as they were in the beginning of creation in the latest religion Islam. The year is the lunar year and the months are twelve lunar months. They were named and put in order again by the Sunna of Prophet Mohammad (pbuh). Four of them are inviolable months and the oppression was forbidden in them. The oppression was explained in three different ways: to change the statue of the inviolable months, to do harmfull things and to wage war in these months. According to the third explanation, to wage war in these months is banned. But according to some scholars this ban still continues. In the opinion of some others it was abrogated by some Qoranic verses or by some actions of Prophet Mohammad. According to some of them there was no ban and any abrogation. Indeed who accepted that ban still continues do agree that if an attack was aimed at Muslims in these four inviolable months an opposite attack is justified by prophetic custom. Polytheists see the inviolable months as a custom, not as a religious rule. But muslims regard that in these months war is banned unless they are attacked first. They respect the social peace all the time. But if they were attacked they reserve the right of defending themselves.
Abstract (Original Language): 
İslâm’da Ramazan orucu, hacc, kurban kesme gibi ibadetler özelliğine göre yıllık, aylık veya günlük zaman dilimlerine tâbidirler ve tahsis edildikleri vakitlerde yerine getirilmeleri şarttır. Bundan dolayı Allah Teâlâ, insanların bozmuş olduğu sene ve ay düzenlemesini son dinle birlikte âlemin yaratılışındaki ilk şekline yeniden döndürmüştür. İbadetlerin icrasına esas olan yıl, ayın hareketlerine bağlı olan “kamerî yıl” ve aylar da on iki “kamerî ay”dır. Hz. Peygamber tarafından bu ayların adları zikredilmiş ve sıralaması da yeniden belirlenmiş olup dört tanesinin savaşın, yağma vb. yapmanın yasak kılındığı “haram aylar” olduğu vurgulanmıştır. Kaynaklar “haram aylar” uygulamasının Hz. İbrahim’le başladığını bildirilmektedirler. Bu aylarda itaatlerin ecrinin de hataların cezasının da daha büyük olacağı ilâhî bir ferman olarak ilan edilmiş ve bu süreçte “zulüm yapılmaması” emredilmiştir. “Zulüm yapılmaması” terimi bu ayların “hurmet”ini ihlal etmeyip konulan yasağa saygı göstermek, yerlerini değiştirmemek (nesî’), bu aylarda kötülüklerden özellikle uzak durmak ve bu süre zarfında savaş yapmamakla tefsir edilmiştir. Haram aylarda savaş yasağı hükmünün kaldırılıp kaldırılmadığı tartışma konusu olmuştur. Bir kısım alimlere göre bu yasak devam etmektedir. Bazılarına göre bir kısım ayetlere ya da Hz. Peygamber’in bazı fiilî uygulamalarına dayalı olarak kaldırılmıştır. Kimi âlimlere göre de özde böyle bir yasak da yoktur, kaldırma da. Zaten savaşma yasağının devam ettiğini savunanlar bile, bu aylarda Müslümanlara bir saldırı olduğunda buna misliyle karşılık vermelerinin peygamberî bir uygulama olduğunda hemfikirdirler. Müşriklerin “haram aylar”a bakış açıları bir gelenekten ibarettir. Buna rağmen anlaşma ile sonuçlanan birkaç “ficâr savaşı” dışında onlara hürmet göstermişlerdir. Müslümanlara gelince, “haram aylar”a hürmet etmektedirler. Zaten onlar, ilke olarak barıştan yana olup fiilî ya da sözlü bir tacize maruz kalmadıkça saldırı savaşı başlatan taraf olmayacaklardır. Fakat bir saldırıya maruz kaldıklarında da aynıyla karşılık verme hakkına her zaman sahiptirler.
25
58

REFERENCES

References: 

Akseki A. Hamdi, İslâm Dîni, DİBY, Ankara 1965.
Algül Hüseyin, “Ficâr”, DİA, İstanbul 1996, XIII, 52.
………………, “Haram Aylar”, DİA, İstanbul 1997, XVI, 105
el-Beydâvî, Abdullah b. Ömer el-Beydâvî, Envâru’t-Tenzîl ve Esrâru’t-Te’vîl, Muessesetu Şa‘bân, Beyrut trs.
el-Buhârî, Ebû Abdillah Muhammed b. İsmail el-Buhârî, el-Câmi’u’s-Sahîh (Sahîh-i Buhârî). |56|
bilimname
düşünce platformu
XXVII, 2014/2
Son Zaman Ayarı-I: Yıl, Aylar ve Haram Aylar
el-Cassâs, Ebû Bekr Ahmed b. Ali er-Râzî el-Cassâs, Ahkâmu’l- Kur’ân, thk: Muhammed es-Sâdık el-Kamhâvî, Beyrut 1405/1985.
Cevâd Ali, el-Mufassal fî-Târîhi’l-Arab Kable’l-İslâm, Dâru’l-İlm li’l-Melâyîn Beyrut- Mektebetu’n-Nehda Bağdat 1978.
el-Cevherî, İsmail b. Hammâd el-Cevherî, es-Sıhâh, Tâcu’l-Luğa ve Sıhâhi’l-Arabiyye, thk: Ahmed Abdulğafûr Attâr, Mısır, trs.
Çantay Hasan Basri, Kur’ân-ı Hakîm ve Meâl-i Kerîm, Ahmed Said Matbaası, İstanbul 1957
Devellioğlu Ferit, Osmanlıca-Türkçe Ansiklopedik Lûgat, Ankara 1970, “Harâm” md.
Ebû Ubeyde Ma‘mer b. el-Müsennâ, Eyyâmu’l-Arab Kable’l-İslâm, nşr. Âdil Câsim el-Beyâtî, Âlemu’l-Kütüb, Mektebetu’n-Nehdati’l-Arabiyye, Beyrut 1407/1987.
Elmalılı Hamdi Yazır, Hak Dîni Kur’an Dili (Elmalılı, Hak Dîni ), İstanbul-1971.
el-Fîrûzâbâdî, Mecduddîn Muhammed b. Ya’kûb, el-Kāmûsu’l-Muhît, Muessetu’r-Risâle, Beyrut-1407/1987.
Hüseyin Algül, “Haram Aylar”, DİA, İstanbul 1997, XVI, 105.
İbn Fâris, Ebû’l-Huseyn Ahmed b. Fâris b. Zekeriyyâ er-Râzî, Mu‘cemu Mekâyîsi’l-Luğa, Kum trs., thk: Abdusselâm Muhammed Harun
İbn Kesîr, Ebû’l-Fidâ’ İsmail ‘İmâdu’d-Dîn b. Omer b. Kesîr el- Kuraşî, Tefsîru’l-Kur’âni’l-‘Azîm (İbn Kesîr Tefsîri), İstanbul-1984.
…………………………………………., el-Bidâye ve’n-Nihâye (İbn Kesîr, el-Bidâye), thk. Ali Şîrî, Dâr İhyâu’t-Türâsi’l-Arabî 1408/1988.
İbn Manzûr Ebû’l-Fadl Cemâluddîn Muhammed b. Mükerrem el-Efrîkî, Lisânu’l-Arab, Beyrut 1410/1990.
el-Kurtubî, Ebû Abdillah Muhammed b. Ahmed el-Kurtubî, el-Câmi‘ li-Ahkâmi’l-Kur’an (Kurtubî Tefsîri), Mısır 1387/1967.
Muhammed Ahmed Câd el-Mevlâ, Ali Muhammed el-Becâvî, Muhammed Ebû’l-Fadl, Eyyâmu’l-Arab fî’l-Câhiliyye, el-Mektebetü’l-Asriyye, Beyrut trs.
Mustafa Zeyd, en-Nesh fî-l’Kur’âni’l-Kerîm, el-Mansûra 1408/1987.
en-Nesefî, Abdullah b. Ahmed en-Nesefî, Medâriku’t-Tenzîl ve Hakâiku’t-Te’vîl, Kahraman Yayınları, İstanbul 1984.
er-Râğıb el-Esbahânî (el-Isfehânî), el-Huseyn b. Muhammed, el-Mufredât fî-Ğarîbi’l-Kur’ân (Râğıb, Müfredât), (nşr: Muhammed Ahmed Halefullah, Mısır-1970’ten) İstanbul 1986 |57|
bilimname
düşünce platformu
XXVII, 2014/2
Veli KAYHAN
er-Râzî, Fahruddîn Ebû Abdillah Muhammed b. Omer b. Huseyn el-Kuraşî er-Râzî, Mefâtîhu’l-Ğayb (Tefsîr-i Kebîr), Tahran trs.
etl-Taberî, Ebû Ca‘fer Muhammed b. Cerîr et-Taberî, Câmi‘u’l-Beyân ‘an-Te’vîli Âyi’l-Kur’ân (Taberî Tefsîri), nşr: Mahmud Muhammed Şâkir, Ahmed Muhammed Şâkir, Kahire trs.
ez-Zebîdî, es-Seyyid Muhammed Murtadâ (Murtaza) ez-Zebîdî, Tâcu’l-‘Arûs, Dâr Lîbyâ Bingazi 1386/1966.
ez-Zemahşerî, , Ebû’l-Kâsım Cârullah Mahmûd b. Omer ez-Zemahşerî, el-Keşşâf ‘an-Hakâiki’t-Te’vîl ve ‘Uyûni’l-Ekâvîl fî-Vucûhi’t-Te’vîl, Beyrut trs.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com