You are here

İDEOLOJİ VE EĞİTİM

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Author NameUniversity of Author
Abstract (Original Language): 
Eğitim kurumları, siyasal sistemlerin istediği insan tipini yetiştirmek için kurgulanmış ideolojik aygıtlardır. Doğal olarak, bu ideolojik aygıtların, bireylerin bilişsel, duyuşsal ve fiziksel gereksinimlerini karşılayacak bir anlayışa sahip olmaları beklenemez. Çünkü, onların görevi, siyasal sistemlerin beklentilerine yönelik olarak kurgulanmıştır. Bu bağlamda, ideolojik aygıtlar olarak eğitim kurumları, insanın evrensel düşünüşüne, insanların birbirlerini anlama ve paylaşma niteliklerinin geliştirilmesine hizmet edememektedir. Bu çalışmada, eğitim kurumlarının, ideolojik aygıtlar olarak, birey üzerinde yansıttığı özellikler tartışılmaktadır. Eğitim kurumlarının bireyin demokratik düşünüşüne hizmet eden kurumlar olması, onun ideolojik bir aygıt olarak etkisinin azaltılması ile mümkündür. Ancak, bu, bütün dünyadaki eğitim kurumlarının ortak felsefesi haline gelmediği sürece (özellikle gelişmiş ülkelerde) bunun da pek işe yaramayacağı söylenebilir. Öyle ise, gelişmiş ülkelerin eğitim kurumlarını ideolojilerden arındırması, onları taklit eden ya da model alan gelişmekte olan ülkelerin de, eğitim kurumlarının ideolojilerin egemenliğinden sıyrılmasını kolaylaştırabilir.
FULL TEXT (PDF): 
1-8

REFERENCES

References: 

Akarsu, B. (1975). Felsefe Terimleri Sözlüğü, Ankara:TDK Yayınları.
Bolay, S. H. (1981). Felsefi Doktrinler Sözlüğü, 2. baskı, İstanbul: Ötüken Yayınları.
Budak, S. (2003). Psikoloji Sözlüğü, Ankara:Bilim Ve Sanat Yayınları.
Dura, C. (1990). Bilgi Toplumu, Ankara:Kültür Bakanlığı Yayını.
Dura, C. Ve H. Atik (2002). Bilgi Toplumu Bilgi Ekonomisi Ve Türkiye, İstanbul: Literatür Yayınları.
Gutek, G. L. (1997). Eğitime Felsefi Ve İdeolojik Yaklaşımlar, (Çev.:Nesrin kale), Ankara: Pegem Yayınları.
Harlak, H. (2000). Önyargılar Psikososyal Bir Analiz, İstanbul: Sistem yayıncılık.
Herodotos (2002). Herodot Tarihi, (Çev.: Müntekim Öktem), İstanbul: Türkiye İş Bankası
Yayınları.
Illich,
I
. (1985). Okulsuz Toplum, (Çev.:T. Bedirhan Üstün), Ankara: Birey Ve Toplum Yayınları. Kızılçelik, S. Ve Y. Erjem (1992). Açıklamalı Sosyoloji Terimler Sözlüğü, Konya: Göksü Matbaası.
Marshall,
G
. (1999). Sosyoloji Sözlüğü, (Çev.: O. Akınhay-D. Kömürcü), Ankara: Bilim Ve Sanat Yayınları.
Marx,
K
Ve F. Engels (1992). Alman İdeolojisi (Feuerbach), (Çev.: S. Belli), 3. Baskı, Ankara: Sol Yayınları.
Özden, Y. (2002). Eğitimde Dönüşüm Eğitimde Yeni Değerler, Ankara: Pegem A Yayıncılık. Russell, B. (2001). Eğitim Üzerine, (Çev.:Nail Bezel), 5. Baskı, İstanbul: Say Yayınları. TDK, Güncel Türkçe Sözlük, http://www.tdk.gov.tr/TDKSOZLUK
Yapıcı, M. (2004)."Eğitim Ve yabancılaşma", Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, ISSN: 1303¬5134, e-dergi, www.insanbilimleri.com web sitesinden alınma tarihi: 25.08.2004.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com