You are here

"LETÂİF-İ ÂSÂR"DA YAYIMLANAN BİR MUHAVERE IŞIĞINDA ŞEHRENGİZİN DÖNÜŞÜMÜ VE İSTANBUL

ISTANBUL AND THE TRANSFORMATION OF ŞEHRENGİZ WITHIN THE SCOPE OF THE COLLOQUY WHICH WAS PUBLISHED IN "LETÂİF-1ÂSÂR"

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of Author
Abstract (2. Language): 
Situation of İstanbul in 1870s can be learned from newspaper articles of that era. Especially humour newspapers, which were published at that time, give us information about daily habits and life styles of townspeople. "Letâif-i Asâr", which was the first humour newspaper in the Ottoman Empire, contained a lot of articles about İstanbul and its neighborhoods. The Colloquy, which was published in "Letâif-i Âsâr", on 12nd of April 1871, shows the transformation of "Şehrengiz", which is a significant genre of Divan Literature. The Colloquy also gives crucial information about social and cultural situation of İstanbul at that time. Firstly we are going to research the transformation of Şehrengiz within the scope of the colloquy. Secondly we are going to research how İstanbul and its neighborhoods take place in the colloquy.
Abstract (Original Language): 
1870'li yıllardaki İstanbul'un durumu o dönemin gazetelerinden öğrenilebilir. Özellikle bu yıllarda yayımlanan mizah gazeteleri, şehir insanının günlük alışkanlıkları ve yaşam tarzları hakkında bize önemli bilgiler sunar. Osmanlı'da çıkan ilk mizah gazetesi olan "Letâif-i Asâr", İstanbul şehri ve semtleri konusunda birçok yazı içerir. Bu gazetede 12 Nisan 1871 tarihinde yayımlanan bir muhâvere, Divan edebiyatının önemli bir türü olan şehrengizin yaşadığı dönüşümü gösterir. Bu muhavere ayrıca İstanbul'un o zamanki kültürel ve sosyal durumu hakkında önemli bilgiler verir. Biz, öncelikle muhâvere ekseninde şehrengiz türünün geçirdiği değişimi ele aldık. İkinci olarak da muhâverede İstanbul şehrinin ve semtlerinin nasıl yer aldığını inceledik.
82
94

REFERENCES

References: 

AKSUN Ziya Nur, Darbe Kurbanı Abdülazîz Han, Yay. Haz. Erol Kılınç, Ötüken Yay., İstanbul, 2009.
AYDEMİR Yaşar, "Hâdî'nin Saray Şehrengizi", İlmî Araştırmalar, S. 12, 2001.
ÇİFTÇİ Ferhat, "Şehirden İnsana İnsandan Hakikate Uzanan Bir Eser Olarak 'Harput Şehrengizi'", Fırat Üniversitesi Harput Uygulama ve Araştırma Merkezi Geçmişten Geleceğe Harput Sempozyumu, Elazığ 23-25 Mayıs 2013 Bildiri Kitabı, 2. Cilt Elazığ, 2013.
Deniz Müzesi Tarihi Kayıklar Galerisi, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, 1998.
Dünden Bugüne İstanbul Ansiklopedisi, Cilt 1, Kültür Bakanlığı ve Tarih Vakfı Yay., İstanbul, 1993.
EDİZ İsmail, "Osmanlı'dan Cumhuriyet'in İlk Yıllarına Kahvehaneler ve Sosyal Değişim", Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dergisi, Cilt: 10, Sayı: 1, 2008.
ELDEM Sedad Hakkı, Türk Bahçeleri, Millî Eğitim Basımevi, 1976.
EREN Aysun, Defterdâr-zâde Ahmed Cemâlî'nin Metâli-i Cemâlî ve Şehr-engîz-i İstanbul Adlı Eserleri (İnceleme-Metin), Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Dan. Emine Yeniterzi, Semra Tunç, Konya, 2012.
ERTUĞ H. Nejdet, Osmanlı Ulaşım Sisteminde Kayıkçılık, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Doktora Tezi, Dan. Mustafa Erkal, İstanbul 1995.
EROL Emine, "Osmanlı Devleti'nde Aydınlatma Uygulamaları ve Verilen İmtiyazlar", Türk Dünyası Araştırmaları, Sayı 175, Ağustos 2008.
ERTUĞ Nejdet, Osmanlı Döneminde İstanbul Deniz Ulaşımı ve Kayıkçılar, Kültür Bakanlığı Yay., Ankara, 2001.
GÜLERSOY Çelik, Kayıklar, Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu, İstanbul, 1983.
92
AKADEMİK BAKIŞ DERGİSİ Sayı: 54 Mart - Nisan 2016
Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler E-Dergisi
ISSN:1694-528X İktisat ve Girişimcilik Üniversitesi, Türk Dünyası Kırgız - Türk Sosyal Bilimler Enstitüsü, Celalabat - KIRGIZİSTAN http ://www. akademikbakis. org
GÜLERYÜZ Ahmet; YÜCE Hande, Şirket-i Hayriye'nin Boğaziçi Vapurları, Çev. Suzan Alptekin, Renan Mengü, Denizler Kitabevi, İstanbul, 2002.
HIZAL Selda, İstanbul'un 100 Sahne Sanatçısı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A. Ş. Yay., İstanbul, 2012.
KARABOĞA Kerem, Geleceğe Perde Açan Gelenek Geçmişten Günümüze İstanbul Tiyatroları I (Suriçi İstanbul'u, Bakırköy ve Çevresi), YKY, İstanbul, 2011.
KESİK Beyhan, "Yeni Bir Nüshadan Hareketle Hacı Derviş'in Mostar Şehrengizi", Turkish Studies, Volume 5/3 Summer 2010.
KOÇU Reşad Ekrem, "Araba, Arabacı; Saray, Konak, Kira ve Yük Arabaları ve Arabacıları", İstanbul Ansiklopedisi, İkinci Cild, İstanbul, 1959.
KOÇU Reşad Ekrem, "Belediye Bağçeleri", İstanbul Ansiklopedisi, Beşinci Cild, İstanbul 1961.
LETÂİF-İ ÂSÂR, nr. 22, 12 Nisan 1871, 21 Muharrem 1288,, s.1-3.
LEVEND Agâh Sırrı, Türk Edebiyatında Şehr-engizler ve Şehr-engizlerde İstanbul, İstanbul Enstitüsü Yay., İstanbul, 1957.
ONGUNSU A.H., "Abdülaziz", İslâm Ansiklopedisi, 1. Cilt, Millî Eğitim Basımevi, İstanbul, 1950.
PAKALIN Mehmet Zeki, Osmanlı Tarih Deyimleri ve Terimleri Sözlüğü II, M.E.B. Yay., İkinci Basılış, İstanbul, 1971.
PEKMAN Yavuz, Geleceğe Perde Açan Gelenek Geçmişten Günümüze İstanbul Tiyatroları II (Beyoğlu, Şişli, Beşiktaş ve Çevresi), YKY, İstanbul, 2011.
PINGUET Catherine, İstanbul'un Köpekleri, Çev. Saadet Özen, YKY, İstanbul, 2009.
Selim Nüzhet, Türk Gazeteciliği, İstanbul Devlet Matbaası, İstanbul 1931.
SEVENGİL Refik Ahmet, Türk Tiyatrosu Tarihi III Tanzimat Tiyatrosu, M.E.B. Yay., İstanbul, 1961.
SEVENGİL Refik Ahmet, Türk Tiyatrosu Tarihi II Opera San'atı İle İlk Temaslarımız, M.E.B. Yay., İkinci Basılış, İstanbul 1969.
SÖKMEN Cem, "Osmanlı'dan bugüne Kahvehaneler ve Kıraathaneler", Diyanet Aylık Dergi, S. 259, Temmuz 2012.
TANYELİ Gülsün-KÂHYA Yegân, "Galata Köprüleri", İstanbul, S. 42, Temmuz 2002.
Tarihi Yarımada (Eminönü-Fatih) 1\5000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Raporu, II. Cilt, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul, 2003.
TİMUR Taner, "Köpekler", Dünden Bugüne İstanbul Ansiklopedisi, Cilt 5, Kültür Bakanlığı ve Tarih Vakfı Yay., İstanbul 1994.
ÜSDİKEN Behzat, "Eski Beyoğlu'nda Restaurant, Birahane, Bar, Gazino ve Meyhaneler I", Toplumsal Tarih, S. 3, Mart 1994.
93
AKADEMİK BAKIŞ DERGİSİ Sayı: 54 Mart - Nisan 2016
Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler E-Dergisi
ISSN:1694-528X İktisat ve Girişimcilik Üniversitesi, Türk Dünyası Kırgız - Türk Sosyal Bilimler Enstitüsü, Celalabat - KIRGIZİSTAN http ://www. akademikbakis. org
ÜYEPAZARCI Erol, "Türkiye'de Çıkan İlk Mizah Dergisinin Öyküsü: Terakki, Terakki-Eğlence ve Letâif-i Asâr", Müteferrika, Sayı 30, Kış, 2006.
YAZAR İlyas, "Dürrî'nin Şehrengizinden Gümülcine'ye Bakış", Journal of Turkish Studies, Volume 2/2, Spring 2007.
YURTSEVER M. Murat, "Lâmiî Çelebi'nin 'Bursa Şehrengizi'nde Mekân Tasvirleri",Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, S. 2, C. 2, Yıl: 2, 1987.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com