Prevalence of prehypertension and hypertension in adolescents
Journal Name:
- Türkiye Aile Hekimliği Dergisi
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author | Faculty of Author |
---|---|---|
Abstract (2. Language):
Objective: To determine the prevalance of prehypertension and hypertension in adolescents and compare results with body mass index, family history, cigarette smoking, sleep disorders and exer¬cise levels.
Methods: Cross-sectional assesment of blood presssures (BP) in all adolescents (11-15 yrs) in Kaptanpaşa Elemantary school in Istanbul was conducted from March to June 2009. Initial meas¬urements included height, weight and three oscillometric BP read¬ings and BEARS short sleep history. BP readings classified accord¬ing to the Fourth Report. Repeated measurements were obtained with manuel syhpingomanometers on two different occasions in students classified as prehypertensive or hypertensive. SPSS v.18 was used for statistical analysis and logistic regression used to assess risk factors.
Results: 86.2% of adolescents were normotensive, 11.2% were prehypertensive and 2.6% were hypertensive. Only 19.8% of the adolescents included in the study ever had a BP reading before. 65.7% of adolescents reported sleep disorder at least in one domain of BEARS. 83.8% had low to normal body mass index (BMI), 7% were at risk for being overweight and 9.2% were over¬weight. BP readings were different according to BMI (p<0.0001) and BMI was the only independent risk factor in logistic regression analysis.
Conclusions: Primary care physicians should check blood pres¬sure of adolescents at least once. Although it is not clear how to follow adolescents having high normal blood pressure, this group deserves closer follow-up and life-style modifications since they will probably develope hypertension and related cardiovascular diseases later-on in life.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Amaç: Ergenlik çağındaki okul çocuklarında prehipertansiyon ve hipertansiyon sıklığını saptamak ve vücut kitle indeksi, aile öyküsü, sigara, uyku bozukluğu ve egzersiz düzeyleri ile karşılaştırmak.
Yöntem: 2009 yılı Mart-Haziran ayları arasında istanbul Kasımpa-şa'daki Kaptanpaşa ilkokulu'na devam eden 11-15 yaş arasındaki tüm öğrenciler çalışmaya alındı. Her öğrencinin boy, kilo ve tansiyonları ölçüldü, yüz yüze görüşme tekniği ile BEARS uyku ölçeği uygulandı. Sigara ve egzersiz öyküsü de alındı. "Dördüncü Çalışma Grubu Raporu" referans alınarak öğrenciler normotansif, prehiper-tansif ve hipertansif olarak sınıflandırıldı. Prehipertansif ve hiper-tansif olanların tansiyonları iki ayrı günde her seferinde üçer kez öl¬çüldü ve tekrar sınıflandırıldı. istatistikler SPSS v.18 ile gerçekleştirildi ve risk faktörleri için lojistik regresyon analizi uygulandı.
Bulgular: Yaş ortalaması 12.73±1.107 olan 249'u (%49.9) kız, 250'si (%50.1) erkek toplam 499 öğrenci çalışmaya alındı. Katılan öğrencilerin, 430'u (%86.2) normotansif, 56'sı (%11.2) prehipertansif, 13'ü (%2.6) hipertansifti. Daha önce en az bir kez kan basıncı ölçümü yapılan çocukların sayısı 99'du (%19.8). BEARS uyku ölçeğin¬de en az bir alanda uyku bozukluğu bildiren öğrencilerin sayısı ise 328'di (%65.7). Vücut kitle indeksi normal ve düşük olanlar 418 (%83.8), kilolu olanlar 35 (%7), fazla kilolu olanlar ise 46 (%9.2) ki¬şiydi. Kan basıncı vücut kitle indeksine göre farklılaşıyordu (p<0.0001); lojistik regresyon analizinde kan basıncı yükselmesini belirleyen tek bağımsız değişkenin vücut kitle indeksi olduğu saptandı.
Sonuç: Birinci basamak hekimleri ergenlik dönemindeki çocukla¬rın en az bir kez kan basıncını kontrol etmelidir. Yüksek normal kan basıncı olan ergenlerin birinci basamakta nasıl izleneceği açık olmamasına rağmen, ilerideki yaşamlarında hipertansiyon ve ilişkili kardiyovasküler hastalıkların gelişme riski yüksek olduğundan, bu grubun daha yakından izlenmesi ve yaşam biçimi danışmanlığı verilmesi gereklidir.
FULL TEXT (PDF):
- 3
115-123