You are here

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE EDEBİYAT DERS PLANLARINDA VE KİTAPLARINDA YAHYA KEMAL VE ŞİİRLERİ

FROM THE PAST TILL PRESENT DAY YAHYA KEMAL AND HIS POETS IN LITERATURE CURRICULUMS AND COURSE BOOKS

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.7827/TurkishStudies.4721
Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
Yahya Kemal Beyatlı is amongst the eminent poets of 20th century Turkish Literature. Yahya Kemal, next to his involvement with the political, social and historic events of his age, had attracted attention as a prominent and noticeable character in Turkish Literature. By virtue of all these attributions Yahya Kemal was noted as a personality who created the best samples of Turkish poetry with his works. In addition to a diversified set of themes he employed in his poems, he also took stage by virtue of the specific language, form and style features and this distinguishing character has been acknowledged and appreciated by the literary researchers and critics of almost all ages. The aim in the literature courses in our educational institutions is to improve aesthetical tastes in poetry as well as all other literary genres and teach literary knowledge. As of 1924 alongside with the rest of curriculums, reform attempts in literature curriculums have also been initiated in our country. One of the trends in literature teaching during Republican Period was the necessity to select literary texts from the works of modern artists. Hence it would be possible to teach students how to enjoy their reading and compare with the living samples of the language. Additionally students would learn, comprehend and adopt certain genres and forms through literary texts. It has always been a right decision to include Yahya Kemal’s works and texts that bear all these features within the course books in all ages. This paper analyzes starting from which date and period Yahya Kemal’s particular works found place in course books, which works of the poet were used to teach what kind of feelings and thoughts, which concepts and topics through which methods. From this point of view the topic of this research is exploring to what extent and on accounts of which educational purposes Yahya Kemal and his works have been presented from the past till present day in the literature course books that are prepared within the framework of literature curriculums of Turkish Language and Literature course.
Abstract (Original Language): 
Türk Edebiyatının XX. yüzyılda yetiştirdiği önemli şairlerinden biri Yahya Kemal Beyatlı’dır. Yahya Kemal, yaşadığı dönemin siyasi, sosyal ve tarihî hadiselerinin içinde yer almasının yanında, Türk edebiyatı ile ilgili önemli ve dikkat çekici hassasiyetleri olan bir şairimizdir. Bütün bu özellikleri ile birlikte Yahya Kemal, Türk şairleri arasında meydana getirdiği eserleri ile Türk dilinin güzel şiir örneklerini vermiş bir şahsiyettir. O, şiirlerinde ele aldığı farklı temaların yanında, şiirlerini meydana getirirken kullandığı dil, biçim ve şekil özellikleri ile öne çıkmış ve şairin bu özelliği hemen her dönemin edebiyat araştırmacıları ve eleştirmenleri tarafından kabul ve teslim edilmiştir. Öğretim kurumlarımızda edebiyat derslerinde edebiyatın diğer türleri ile beraber şiirle ilgili estetik beğenilerin geliştirilmesi ve edebiyat bilgilerinin öğretilmesi hedeflenir. Ülkemizde 1924’ten itibaren okullarımızda bütün diğer ders programları ile beraber edebiyat programlarını yeniden düzenleme çalışmaları da başlar. Cumhuriyet döneminde edebiyat öğretimindeki yönelimlerden birisi, edebiyat derslerinde okutulacak metinlerin çağdaş sanatçıların eserlerinden seçilmesi gerektiği yönündedir. Bu itibarla öğrencilere okuduklarından zevk alması ve yaşayan dilin örnekleriyle karşılaştırılması yanında, bazı metinlerden hareketle edebiyattaki tür ve şekil bilgisine ait konuların öğretilmesi, kavratılması ve tanıtılması mümkün olacaktır. Bütün bu özelliklere sahip olan Yahya Kemal’in eserlerinin ve metinlerinin, okul ders kitaplarında hemen her zaman yer alması isabetli bir tercih olmuştur ve olacaktır. Bu makalede, hangi yıllardan itibaren ve hangi dönemlerde Yahya Kemal’in hangi eserlerinin yoğun olarak ders kitaplarında yer aldığı ortaya konulurken, şairin eserlerinin öğrencilerin duygu, düşünce ve kavram dünyalarının gelişmesinde, konuların işlenmesinde izlenen yöntemlerin nasıl kullanıldığı sorularına da cevap aranmıştır. Buradan hareketle, geçmişten günümüze Türk Dili ve Edebiyatı derslerinin işlenmesi için edebiyat programları çerçevesinde hazırlanan edebiyat ders kitaplarında Yahya Kemal’in ve eserlerinin hangi ölçüde ve hangi eğitsel amaçlarla yer aldığı bu araştırmanın konusu olmuştur.
1305-1318

REFERENCES

References: 

AKTAŞ, Şerif-ÇELİK, Yakup-KARAŞAHİN, Mustafa, (2005): Lise Türk Edebiyatı 9, Ankara, Bilge Ders Kitapları.
ALİ CANİP, (1931): Türk Edebiyatı Antolojisi-Lise Kitapları III. Sınıf, İstanbul, Devlet Matbaası.
ARGIT, Celile Eren, (2004): Tanzimat'tan Sonra Türk Dili-Edebiyatı Eğitimi ve Öğretimi(1839-1923), Yayımlanmamış Doktora Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı, İstanbul.
Turkish Studies
International
Periodical For the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic
Volume 8/4 Spring 2013
Geçmişten Günümüze Edebiyat Ders Planlarında ve Kitaplarında...
1317
BALKIR, İhsan Yaşar, (1981): Örnekli Türk ve Batı Edebiyatı Lise III, İstanbul, İnkılâp ve Aka Kitabevi.
BANARLI, Nihad Sami, (1973a): Metinlerle Türk ve Batı Edebiyatı I, İstanbul, Remzi Kitabevi.
BANARLI, Nihad Sami, (1973b): Metinlerle Türk ve Batı Edebiyatı II, İstanbul, Remzi Kitabevi.
BANARLI, Nihad Sami, (1974): Metinlerle Türk ve Batı Edebiyatı III, İstanbul, Remzi Kitabevi.
CEMİLOĞLU, Mustafa, (2003): Türk Dili ve Edebiyatı Öğretimi, İstanbul, Alfa Basım Yayım Dağıtım.
ESEN, Yasemin, (2003): "Okul Bilgisi ve Ders Kitapları", Ders Kitaplarında İnsan Hakları: İnsan Haklarına Duyarlı Ders Kitapları İçin, (Editörler: Melike Türkân Bağlı-Yasemin Esen), İstanbul, Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı Yayınları.
GÜCÜYETER, Bahadır (2002): 1950-2000 Yılları Arasında Yayımlanan Çeşitli Dergilerdeki Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı Öğretimi İle İlgili Makalelerin İncelenip Değerlendirilmesi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Edebiyatı Eğitimi Anabilim Dalı, Erzurum.
GÜZEL, Abdurrahman-TORUN, Ali-BİRAY, Himmet-ÖZBAY, Murat-ÇİFTÇİ, Musa-BİLKAN,
Ali Fuat-DEMİR, Celal, (2001): Lise Türk Dili ve Edebiyatı Edebiyat I, İstanbul, Ders Kitapları Anonim Şirketi.
GÜZEL, Abdurrahman-TORUN, Ali-BİRAY, Himmet-ÖZBAY, Murat-ÇİFTÇİ, Musa-DEMİR,
Celal, (2007): Lise Türk Dili ve Edebiyatı Edebiyat I, İstanbul, Ders Kitapları Anonim Şirketi.
İSMAİL HABİB, (1940a): Yeni Edebi Yeniliğimiz Tanzimattan Beri I Edebiyat Tarihi, İstanbul, Remzi Kitabevi.
İSMAİL HABİB, (1940b): Yeni Edebi Yeniliğimiz Tanzimattan Beri II Edebiyat Antolojisi, İstanbul, Remzi Kitabevi.
İSMAİL HABİB, (1942): Edebiyat Bilgileri, İstanbul, Remzi Kitabevi.
KANTEMİR, Enise, (1976): Türkiye'de Liselerde Türk Dili ve Edebiyatı Öğretimi-Alan Araştırması-, İstanbul, Millî Eğitim Basımevi.
KAPLAN, Mehmet, (1976): Lise 1 Edebiyat, Ankara, Devlet Kitapları.
KAPLAN, Mehmet, (1977a): Lise 2 Edebiyat, İstanbul, Milli Eğitim Basımevi.
KAPLAN, Mehmet, (1977b): Lise 3 Edebiyat, İstanbul, Milli Eğitim Basımevi.
KARAKUŞ, İdris, (2002): Türkçe Türk Dili ve Edebiyatı Öğretimi, Ankara, Anıttepe Yayıncılık.
KAVCAR, Cahit, (1974): II. Meşrutiyet Devrinde Edebiyat ve Eğitim(1908-1923), Ankara, Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yayınları.
KOMİSYON, (1993): Ders Geçme ve Kredi Sistemine Göre Türk Dili ve Edebiyatı Edebiyat III, İstanbul, Devlet Kitapları.
KOMİSYON, (1994): Ders Geçme ve Kredi Sistemine Göre Türk Dili ve Edebiyatı Edebiyat I, İstanbul, Devlet Kitapları.
MARSHALL, Julia, (1994): Anadili ve Yazın Öğretimi, (Çeviren: Cahit Külebi), Ankara, Başak Yayınları.
Turkish Studies
International Periodical For the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic
Volume 8/4 Spring 2013
1318
Teviik SUTÇU
MUSTAFA NİHAT, (1934): Metinlerle Muasır Türk Edebiyatı Tarihi-Lise Kitapları III. Sınıf, İstanbul, Devlet Matbaası.
NİSARİ, Abdurrahman, (1954a): Metinli Edebiyat Bilgisi-Lise Kitapları Lise I. Sınıf, İstanbul, İnkılâp Kitabevi.
NİSARİ, Abdurrahman, (1954b): Metinli Edebiyat Bilgisi-Lise Kitapları Lise IV. Sınıf, İstanbul, İnkılâp Kitabevi.
NİSARİ, Abdurrahman, (Tarih Yok): Türk ve Batı Edebiyatı -Lise I. Sınıf, Ankara, Örgün Yayınlar.
ÖZÖN, Mustafa Nihad-DEMİRAY, Kemal, (1961): Türk Dili ve Edebiyatı(Batı Edebiyatından Örneklerle) II, İstanbul, İnkılâp Kitabevi
SARICA, Özdemir-ÜNLÜ, Mahir-ÖZCAN, Ömer, (1973): Türk Dili ve Edebiyatı III, 7. Baskı, İstanbul, İnkılâp ve Aka Kitabevleri.
TEBLİĞLER DERGİSİ, (1957): 976, Ankara, Millî Eğitim Bakanlığı Yayınları.
UĞURLU, Nurer, (1992): Türk Dili ve Edebiyatı Lise 3, İstanbul, Serhat/Örgün Yayınları.
ÜNLÜ, Mahir-ÖZCAN, Ömer, (2001a): Türk Dili ve Edebiyatı Edebiyat I, İstanbul, İnkılâp
Yayınları.
ÜNLÜ, Mahir-ÖZCAN, Ömer, (2001b): Türk Dili ve Edebiyatı Edebiyat III, İstanbul, İnkılâp Yayınları.
YETKİN, Suut Kemal-ARIKAN, Sıdıka, (1961a): Örnekleriyle Türk ve Batı Edebiyatı I-Lise Kitapları, İstanbul, İnkılâp Kitabevi.
YETKİN, Suut Kemal-ARIKAN, Sıdıka, (1961b): Örnekleriyle Türk ve Batı Edebiyatı II-Lise Kitapları, İstanbul, İnkılâp Kitabevi.
YETKİN, Suut Kemal-ARIKAN, Sıdıka, (1961c): Örnekleriyle Türk ve Batı Edebiyatı III-Lise Kitapları, İstanbul, İnkılâp Kitabevi.
YÖNTEM, Ali Canip, (1943): Edebiyat-Lise II. Devre I. Sınıf ve Muallim Mektepleri V. Sınıf, İstanbul, Kanaat Kitabevi.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com