You are here

ORİJİNAL BİR DURÛB-I EMSÂL-İ OSMÂNÎ ÖRNEĞİ MEÂLÎ’NİN ATASÖZLERİ KASİDESİ

A ORIGINAL OTTOMAN PROVERB SAMPLE MEÂLÎ’S PROVERB’S KASIDE

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.7827/TurkishStudies.859
Author Name
Abstract (2. Language): 
Turkish Literature has made advice culture very important in essays and poems. One of the products is also Durub-ı Emsâl-i Osmânî (Ottoman’s Proverbs). The kaside of a poet; named Meâlî whose name isn’t mentiened in the sources is an interestry example for these literary products. This poem is a different kaside from the point of view of forming an example for young educaters. This poem takes place in Fâiz Efendi and ġâkir Bey meganere which we shorten it as FġM, and it first meets the literature scholar. It is the first time it has met teh literative world.
Abstract (Original Language): 
Türk Edebiyatı nasihat kültürünü nesirde ve nazımda ön plana çıkarmıĢtır. Bu mahsullerin biri de Durûb-ı Emsâl-i Osmânîyelerdir. Kaynaklarda adı geçmeyen Mealî adlı Ģâirin kasidesi, bu edebî verimlerin ilginç bir örneğidir ve genç eğitimcilere için örnek teĢkil etmesi bakımından farklı bir kasidedir. Bu manzume, FġM Ģeklinde kısalttığımız Fâiz Efendi ve ġâkir Bey Mecmuasında yer almakta ve edebiyat âlimi ile ilk kez tanıĢmaktadır.
198-208

REFERENCES

References: 

Faiz Efendi ve ġakir Bey (FŞM) Faiz Efendi ve ġakir Bey Mecmuası, Halet Efendi Kitaplığı, no 763, Ġstanbul.
GĠBB, W. (1999), Osmanlı ġiir Tarihi, Ankara: Akçağ.
HAKVERDĠOĞLU, Metin. (2007), Edebiyatımızda Lâle Devri ve NevĢehirli Damat Ġbrâhîm PaĢa‟ya Sunulan Kasideler Ġnceleme-Metin, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü (YayınlanmamıĢ Doktora Tezi), Konya.
KOCAKAPLAN, Ġsa. (1992), Açıklamalı Edebî Sanatlar, Ġstanbul, MEB Yayınları.
SEVGĠ, Ahmet, ÖZCAN, Mustafa (1996), Ali Canip Yöntem‟in Türk Edebiyatı Üzerine Makaleleri, Ġstanbul , Sözler Yayınları.
ġĠNASĠ (2003), Durûb-ı Emsâl-i Osmânî, Ġstanbul, MEB Yayınları. (Hazırlayan: Prof.Dr. Süreyya Beyzadeoğlu).
TUMAN, Mehmet Nail (2001), Tuhfe-i Naili - Dîvan ġâirlerinin Muhtasar Biyografileri, (Hazırlayanlar: Cemal Kurnaz, Mustafa Tatçı), Ankara, Bizim Büro Yayınları.
Türk Dili ve Edebiyatı Ansiklopedisi-Devirler, Ġsimler, Eserler, Terimler TDEA (1993), C. 2, Ġstanbul, Dergâh Yayınları.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com