You are here

KARAKEÇİLİ AŞİRETİ ve ESKİŞEHİR'E İSKANI İLE KUYUCAK KARYESİ'NDEKİ ÖZBEKLİ CEMA'ATİ

KARAKEÇILI TRIBE AND OZBEKLI TROOP IN KUYUCAK VİLLAGE WIT H HOUSING TO ESKISEHIR

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.7827/TurkishStudies.762
Author NameUniversity of Author
Abstract (2. Language): 
Karakeçililer ha s played a big role in Anatolian Islamization and Turkization. They perceived these qualities in XI. Century. First of all they flow to some Anatolian areas with different names like Sarıkeçili, Teke Turcomen, Keçilü troop, etc. The areas that they went, includes all of the Turkish geography. The horde build new villages when passing these areas. Today's National horde known as Kurdish horde recorded to be a Turk horde and build by Karakeçililer. Karakeçililer mentioned as "Yörükan-ı Karakeçili" ve "Uluyörük" in some şer'iyye records. The pressure on hordes increased by the various social reasons and crisis in XIX. Century. Immigrants whose came from Caucasus and Balkans, caused Karakeçililer to lost their champaign. These kinds of immigration actions had seen sometimes and some Yörük hordes forced to domicile to their mountain pastures and shelter places. Addition to that, some areas burst because of the immigration from the Middle Asia Turks. Some villagers whose living in those areas, went to inner zones and created new villages and some villagers went to the city. Seyitgazi district has been the most important area for the immigrant hordes. Also Ozbekli troop connected to Karakeçililer, formed the biggest population in that area. This troop gave military and economic support to Ottoman Empire in Abdulhamid.
Abstract (Original Language): 
Anadolu'nun Türkleşmesi ve İslamlaşmasında büyük rol oynayan Karakeçililer, XI. Yüzyıldan itibaren varlıklarını yoğun biçimde hissettirirler. Öncelikle Sarıkeçili, Teke Türkmenleri, Keçilü Cemaatleri vb. adlandırmalarla Anadolu'nun çeşitli bölgelerine akarlar. Anadolu'daki yayılma bölgeleri hemen hemen tüm Türkiye coğrafyasını kapsar. Bu yayılmada aşiret yeni köyler kurar. Bugün Kürt Aşireti olarak bilinen Milli Aşireti tapu tahrir kayıtlarında Karakeçililerin oluşturduğu bir Türk aşireti olarak karşımıza çıkmaktadır. Karakeçililerin bazı şer'iyye sicillerinde "Yörükan-ı Karakeçili" ve "Uluyörük" adlarıyla anıldıklarını görüyoruz. XIX. yüzyılda çeşitli sosyal nedenler ve buhranlar sonucunda aşiretler üzerindeki baskı artmış, Kafkaslardan ve Balkanlardan gelen yoğun göçmen nüfusun iskan çalışmaları Karakeçililerin elinde bulundurdukları ovaların onların elinden çıkması sonucunu doğurmuştur. Bu ve benzeri nedenlerle göç hareketleri görülmekte, bazı konar- göçer Yörük Aşiretleri de ellerinde kalan yaylak ve kışlaklarına yerleşmek zorunda kalmışlardır. Bunun yanında Orta Asya'dan gelen yeni Türk göçlerinin yoğunluğuyla bazı bölgeler boşalmış, köy halkının bir bölümü iç bölgelerde yeni köyler oluşturdukları gibi, bir bölümü de şehirlere akmıştır. Eskişehir merkez olmak üzere en yoğun konar-göçer aşireti barındıran Seyitgazi yöresi ve çevresinde Karakeçili Aşireti'ne bağlı Özbekli Cemaati, bu bölgede en önemli ve yoğun nüfuslu bir cemaat olmuştur. Özellikle Abdülhamid döneminde Özbekli Cemaati'nin yoğun olarak yaşadığı Kuyucak Köyü'nün saltanata verdiği ekonomik ve askeri destek son derece dikkat çekicidir.
1903-1954

REFERENCES

References: 

AVCIOĞLU, Doğan (1978). Türklerin Tarihi, İstanbul.
BANG, W.-ARAT,
R.Rahmet
i (1970). Oğuz Kağan Destanı, İstanbul.
BAYAR, Muharrem (2004). Karakeçili Yörük Aşiretinin Eskişehir'e İskanı, İstanbul.
ÇAĞLAYAN, Alper (1996). Cibali Sultan Evlatlarından Seyit
Süleyman, Seyit Süleyman Kültür ve Tanıtma Derneği, İstanbul.
ÇAY, Abdülhaluk (1996). Her Yönüyle Kürt Dosyası, Ankara. DERAL, Erkut (1998). Karakeçililer, Ant Yay., İstanbul. DİVİTÇİOĞLU, Sencer (2000). Oğuzdan Selçukluya, İstanbul.
Turkish Studies
International Periodical For the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic Volume 4/3 Spring 2009
1950
Yağmur SAY
FIRAT, M. Şerif (1981). Doğu İlleri ve Varto Tarihi, Ankara.
GÖKALP, Ziya (1992). Kürt Aşiretlerinin Hakkında Sosyolojik Tetkikler, Sosyal Yayınları, İstanbul.
Hacı Bekir Sıddık Bey, Risale.
KAFESOĞLU, İ.(1994). Türk Milli Kültürü, İstanbul.
KÖPRÜLÜ, M.Fuad (1972). Osmanlı İmparatorluğu'nun Kuruluşu, Ankara.
ÖZÇELİK, İsmail (1993). Milli Mücadele'de Güney Cephesi Urfa, Ankara.
SÜMER, F.(1964,67). Oğuzlar, Ankara.
SÜMER, Faruk (1999). Oğuzlar (Türkmenler) Tarihleri-Boy Teşkilatı Destanları, İstanbul.
TÜRKAY, C. (1979). Başbakanlık Arşiv Belgelerine Göre Oymak, Aşiret ve Cemaatler, İstanbul.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com