You are here

Ev Kadınlarının ve Çalışan Kadınların Fiziksel Aktive Düzeylerinin Araştırılması

To Research The Physical Activity Levels Of Housewives And Women Who Work

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Abstract (2. Language): 
In Turkish society especially women's sedentary life style and not doing much exercise cause a lot of illnesses. The purpose of this study to learn physical activity levels of hou-sewives and women who work. The study compared in two groups. Totally a hundred women accepted to participate this study. The people in one group were 50 housewives who were 44.5±3.8 years old on the average and the others were 50 women who work and they are also 44.5±3.6 years old on the average. A Physical Activity Assessment Questionnaire (PAAQ) which includes ac¬tivities such as housework, stair climbing, transportation and sport was conducted to de-signate participant' physical activity levels. Consequently when we compare housewives and women who work, this study indicates that the total MET and Kcal values of women who work are much lower than housewives' MET and Kcal values.
Abstract (Original Language): 
Türk toplumunda özellikle kadınların sedanter yaşam biçimleri ve egzersiz yapmamaları birçok hastalığı beraberinde getirmektedir. Bu çalışma ev kadınlarının ve çalışan kadın¬ların fiziksel aktivite düzeylerini saptamak amacı ile yapılmıştır. Bu çalışmada iki grup karşılaştırılmıştır. Yapılan çalışmaya yaş ortalaması 44.5±3.8 olan 50 çalışmayan ve yaş ortalaması 44.5±3.6 olan 50 çalışan toplam 100 kadın katılmayı kabul etmiştir. Katılımcıların fiziksel aktivite düzeylerini belirlemek için iş, ev işleri, merdi¬ven çıkma, ulaşım ve spor gibi aktiviteleri içeren Fiziksel Aktivite Değerlendirme Anketi (FADA) kullanılmıştır. Sonuç olarak ev kadınlarıyla iş kadınları karşılaştırıldığında, bu ça¬lışma iş kadınlarının toplam MET ve Kcal değerlerinin ev kadınların MET ve Kcal değer-lerine oranla çok daha düşük olduğunu göstermektedir.
43-48

REFERENCES

References: 

1. Aslan Ş. Ve Arkadaşları. Üniversite öğrencilerinde fiziksel aktivite değerlendirme anketi ve vücut kompozisyonu arasındaki ilişki. 7. Ulus¬lararası Spor Bilimleri Kongresi Posteri, Antalya, 2002.
2. Demirgüç A., Arıkan H. Ve Arkadaşları. Fizyoterapi- Rehabilitasyon Dergisi. 1: 42-48, 1995.
3. Erkan N. Yaşam Boyu Spor. Bağırgan Yayınevi Ankara, 2000.
4. Glassberg H., Balady G. Exercise and heart disease in women. Cardiol Rev; 7: 301-308, 1999.
5. Hossack K.F,Bruce R.A. Maximal cardiac function in sedantary nor¬mal men and women : Comparison of Age Related Changes. J. Appl. Physiol ; 4: 799-804,1982.
6. Kalyon T.A. Spor Hekimliği. GATA Basımevi, Ankara, 1995.
7. Karaca A., Ergen E., Koruç Z. Fiziksel aktivite değerlendirme an¬keti (FADA) güvenirlik ve geçerlik çalışması. Spor Bilimleri Dergisi, 11 (1.2.3.4) : 17-28, 2000
8. Karaca A. Üniversite öğrencilerinin fiziksel aktivite düzeyleri. 7. Ulus¬lararası Spor Bilimleri Kongresi Posteri, Antalya, 2002.
9. Onat A., Günsel Ş.A., Soydan İ., Koylan N., Sansoy V., Tokgözoğlu L. Türk erişkinlerde kalp sağlığının dünü ve bugünü. TEKHARF. 115¬120, 1996.
10. Otman S., Kırdı N. Kadınların ev işleri sırasında yaptıkları hareketlerin değerlendirilmesi, Fizyoterapi-Rehabilitasyon Dergisi; 1: 7-12, 1992.

11. Pepe K., Mamak H. Beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin boş zaman etkinlikleri hakkında görüşleri ve katılım düzeyleri. 7. Uluslar¬arası Spor Bilimleri Kongresi Posteri , Antalya, 2002.
12. William and Wilkins, American College of Sport Medicine. ACSM's Resource Manual for Guidelines for Exercises Testing and Pres¬cription. 3rd edition, , New York, 1998.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com