You are here

ATATÜRK'ÜN ÖLÜMÜ VE DENİZLİ KAMUOYU

THE DEATH O F ATATÜRK AND DENİZLİ PUBLİC

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
The Europe which continued the imperialist policy in paralel with "Eastern Question "began to invade some places in Anatolia depending on the Mondros Treaty in order to expel Turksfrom Anatolia. Turks who had always lived in dependently throughout the history emerged their own leader as always and regained their independence after an honourable struggle. Mustafa Kemal (Atatürk) and his friends, after the proclamation of the Turkısh Republic, made radical changes in social, political, economic and cultural arena without negleting the nationalization in order to raise the level of contamperary civilization. After the radical changes made by Atatürk, Turkısh Republic recorded great developments in ali sectors and the visible developments came into prominence in the standart of living.The death of Mustafa Kemal (Atatürk)who is the master of ali these positive developments, with the old expression" Dar-ı bekaya irtihal eylemesi" caused suffer of ali Turks in Denizli and Turkey.
Abstract (Original Language): 
Türklere karşı emperyalist politikasını "Şark Meselesi"ile doğru orantılı olarak sürdüren Avrupa, Türkleri Anadolu'dan da çıkarmak amacıyla Mondros Mütarekesine dayanarak Anadolu'nun çeşitli yerlerini işgale başlamışlardır. Tarih boyunca daima bağımsız olarak yaşamış olan Türk Milleti yine her zaman olduğu gibi kendi liderini çıkarmış ve şerefli bir mücadele sonrasında bağımsızlığına kavuşmuştur. Yeni Türkiye Cumhuriyeti 'nin kurulmasından sonra Mustafa Kemal (Atatürk) ve arkadaşları çağdaş uygarlık düzeyine ve hatta onun da üzerine çıkabilmek amacıyla, Millîlik düşüncesini de gözardı etmeden siyasî, sosyal, ekonomik, kültürel ve sanatsal alanda köklü değişiklikler yapmışlardır. Atatürk'ün yapmış olduğu bu köklü değişikliklerden sonra yeni Türkiye Cumhuriyeti her alanda büyük gelişmeler kaydetmiş ve Türk Milleti'nin refah seviyesinde gözle görülür bir gelişme meydana gelmiştir. Bütün bu olumlu gelişmelerin mimarı olan Mustafa Kemal (Atatürk) 'ün, o zamanın ifadesi ile "Dar-ı bekaya irtihal eylemesi" üzerine, değer bilir Türk Milleti bu olay üzerine büyük üzüntü içerisinde kalmıştır. Bütün Türkiye'yi yasa boğan bu olay Denizli ve çevresinde de büyük bir üzüntü yaratmıştır.
17-27

REFERENCES

References: 

AKÇAL, İlhan; "Atatürk'ün Ölümü-Söylev", İnanç
Dergisi, Denizli 1938 Sayı: 21. AKDORA, Fikret; "Ölümü Duyduğum An" İnanç Dergisi, Denizli 1938, Sayı: 21. BAŞALP, Abdüssamet; "Atatürk'ün Ölümü-Söylev", İnanç Dergisi, Denizli 1938, Sayı: 21. DENİZLİ HALKEVİ , İnanç Dergisi, Denizli 1939, Sayı: 24. DENİZLİ HALKEVİ , İnanç Dergisi, Denizli 1940, Cilt: IV., Sayı: 44. ERDOĞAN, Fehmi, "En Büyük Yasımız", İnanç Dergisi, Denizli 1938, Sayı: 21. EROĞLU, Hamza; Türk İnkılâpTarihi, I. Baskı, Devlet Kitapları , M. E. B. Yayını,
İstanbul 1982. GÖKALP, Ziya; "Atatürk", İnanç Dergisi, Denizli
1940,
Cilt
: IV., Sayı: 44. GÜRSOY, Murat; "Atatürk'ün Ölümü-Söylev",
İnanç Dergisi, Denizli 1938, Sayı: 21. MUMCU, Ahmet; Tarih Açısından Türk
Devriminin Temelleri ve Gelişimi,
Ankara
1988
.
ÖZDİL, Ata Lütfı; "Yıldırım", İnanç Dergisi, Denizli 1938, Sayı: 21.
SONYEL, Salahi R; Atatürk- The Founder of Modern Turkey/Fürk Tarih Kurumu Yayınları Seri:XVIA
No.55, Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara 1989, ŞİMŞİR, Bilal N.; Atatürk'ün Hastalığı, Türk Tarih Kurumu Yayınları: XXV.Dizi- sa.7, Türk Tarih Kurumu
Basımevi,Ankara 1989. TOKATLI, Sait; "EbedîAtatürk", İnanç Dergisi, Denizli 1938, Sayı: 21. TUGAL, Şükrü Halil; "Yas Günü", İnanç Dergisi, Denizli 1938, Sayı: 21. Ulus Gazetesi, 23 Kasım 1938.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com