You are here

SPORTİF FAALİYETLERİN BÖLGELERİN YARATICILIKLARI ÜZERİNE ETKİSİ: TÜRKİYE ANALİZİ

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (2. Language): 
Creativity is a factor that encourages entrepreneurship, increases the innovation development capacity and causes development in productivity. As a result, creativity is a factor that works as if an accelerator for economic growth. To determine the creativity levels of regions is very important while making regional development policies because the importance of creativity in regional development increases recently. In this paper, regional creativity index, which bases on creative industry concept, is calculated. According to this regional development index, the most creative region is Istanbul. Other regions are Aegean, East Marmara and West Anatolia, respectively. There is a big difference between the creativity levels of Istanbul and its followers. Also there is a big gap between the west and east of the country. When we look at the creativity index, we can see that there are sharp decreases in creativity level after economic crises. In another words, we can say that financial crises have negative effects on regional creativity. In creative economy literature, there is a consideration that says there is no relationship between regional creativity and professional sports activities like football and basketball. When this opinion is checked by an empirical analysis, it is seen that there is a positive and statistically significant relationship between professional sports activities and regional development in Turkey.
Abstract (Original Language): 
Yaratıcılık ekonomik açıdan girişimciliği teşvik eden, yenilik geliştirme kapasitesini artıran, verimlilik artışına neden olan ve ekonomik büyümeyi hızlandıran bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Yaratıcılığın bölgelerin kalkınma süreçlerindeki ağırlığı gün geçtikçe artmaktadır. Bu bakımdan bölgelerin kalkınma stratejilerini belirlerken o bölgenin yaratıcılık seviyelerinin belirlenmesi büyük önem taşımaktadır. Çalışmada yaratıcı endüstri kavramı temel alınarak bir bölgesel yaratıcılık endeksi hesaplanmıştır. Buna göre incelenen dönemde ortalama olarak en yaratıcı bölge İstanbul iken bu bölgeyi sırasıyla Ege, Doğu Marmara ve Batı Anadolu takip etmektedir. Yaratıcılıkta görece diğer bölgelerden daha iyi olan bu bölgeler arasında bile İstanbul ile takipçileri arasındaki büyük fark dikkat çekmektedir. Hesaplanan endeks yaratıcılık bakımından ülkenin bölgeleri arasındaki derin uçurumu göstermesi bakımından da önemlidir. Ülkenin doğusu ile batısı arasındaki uçurum burada da dikkat çekici boyuttadır. Ciddi ekonomik krizleri takip eden dönemde yaratıcılık endeksinde büyük düşüşler gözlenmiştir. Bir başka deyişle finansal istikrarsızlıkların bölgelerin yaratıcılıklarını olumsuz etkilediği görülmüştür. Yaratıcı ekonomi literatüründe bir bölgenin yaratıcılığı ile o bölgedeki profesyonel sportif faaliyetler arasında pozitif bir ilişki olmadığını vurgulayan görüşün Türkiye için geçerliliğini sınayan ampirik analiz sonucunda teorinin tam aksine Türkiye'de yaratıcılık ile profesyonel sportif faaliyetler arasında pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu ortaya konmuştur.
59-77

REFERENCES

References: 

Aklin, K., Bulu, M. ve Kaya, H. (2007) .İller arası rekabet endeksi: Türkiye'deki illerin rekabetçilik seviyelerinin göreceli olarak ölçülebilmesi için bir yaklaşım. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 6(11): 221-235.
Baltagi, B. H.
(2005)
. Econometric analysis of panel data 3rd Edition. West Sussex, England: John Wiley & Sons Ltd. Publications.
Florida, R. (2002). The rise of the creative class and how it's transforming work, leisure, community and everyday life. New York, USA: Basic Books Publications.
Florida, R. (2005). Cities and the creative class. New York, USA: Routledge Publications.
Greene, W. H. (2003). Econometric analysis 5th edition. USA: Prentice Hall Publications.
Hansen, H. K. (2007). Technology, talent and tolerance - the geography of the creative class in Sweden. Lund University Department of Social and Economic Geography Report, No. 169.
Howkins, J. (2001). The creative economy. London, England: The Penguin Press Publications.
UNCTAD, (2008). Creative economy report the challenge of assessing the creative economy: towards informed policy making. New York, USA: UNCTAD Publications.
Zengin, H. ve Kurt, H. (2007). OECD ülkelerinde kamu-özel sektör tüketim ve dış ticaret malları fiyatlarının enflasyon üzerindeki belirleyiciliği: panel veri analizi. 8. Türkiye Ekonometri ve İstatistik Kongresi, Mayıs, Malatya.
http
: //www.turkpatent.gov.tr

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com