You are here

İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN MATEMATİKSEL KAVRAM VE SEMBOLLERİ GÜNLÜK HAYATLA İLİŞKİLENDİREBİLME DÜZEYİ

THE PRIMARY SCHOOL STUDENTS' LEVEL OF THE ABILITY OF ESTABLISHING RELATION THE MATHEMATICAL EXPRESSION AND SYMBOLS WITH DAILY LIFE

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (2. Language): 
The purpose of this study was to determine the primary school students' level of the ability of establishing relation the mathematical expression and symbols with daily life and relationship between the demographical variables that can be related with. This study indicated that to determine differences among levels of the ability of combining the mathematical expression and symbols with daily life points of view the students' between sex, grade, mathematical success, preschool education and atitude of mathematics. The sample of the study consists of 325 students which are chosen randomly from 4th, 5th and 6th grade students in Bozüyük in Bilecik In the stage of collecting the data, the test that consist of 16 questions of mathematics and daily life relation and demographical information form prepared by researcher was used to determine the students' level of the ability of combining the mathematical expression and symbols with daily life. to analyze data Frequency tables, t-test and analysis of variance were employed. According to the result of the study, it was indicated that there were differences in levels of the ability of combining the mathematical expression and symbols with daily life points of view the students' between sex, grade, mathematical success and attitude. Based on the result suggestions were developed to teach the mathematical concepts and symbols..
Abstract (Original Language): 
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim öğrencilerin matematiksel kavram ve sembolleri günlük hayatla ilişkilendirebilme düzeyleri ile bununla ilişkili olabilecek demografik değişkenler arasındaki ilişkileri belirlemektir Araştırma, ilköğretim öğrencilerinin matematik öğrenirken kullandıkları matematiksel kavram ve sembolleri günlük hayatla ilişkilendirebilme düzeyleri ile bu düzeyin cinsiyet, sınıf düzeyi, matematik başarısı, okul öncesi eğitimi alma durumu ve matematiğe olan ilgi durumu değişkenleri açısından farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini, Bilecik'in Bozüyük ilçesindeki ilköğretim okullarında 4. , 5. ve 6. sınıflarda okuyan öğrenciler arasından rastlantısal olarak seçilen 325 öğrenci oluşturmaktadır. Verilerin toplanması aşamasında, öğrencilerin matematiksel kavram ve sembolleri günlük hayatla ilişkilendirebilme düzeyini belirlemek için araştırmacılar tarafından hazırlanan 16 sorudan oluşan "Matematik ve günlük hayat ilişkisi' testi ve demografik bilgi formu kullanılmıştır. Toplanan verilerin analizinde, frekans tabloları, t-testi ve varyans analizinden yararlanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre; sınıf düzeyi, matematik başarısı ve matematik ilgi grupları arasında matematiksel kavram ve sembolleri günlük hayatla ilişkilendirebilme düzeyine ilişkin farklılıklar olduğu belirlenmiştir Elde edilen sonuçlara dayalı olarak ilköğretimde matematiksel kavram ve sembollerin öğretimine yönelik öneriler geliştirilmiştir
FULL TEXT (PDF): 
89-98

REFERENCES

References: 

Altınok. Aysel, Keşan. Cenk, Yılmaz. Süha, " İlköğretim 7. Sınıf Tamsayılar Konusunun Günlük Yaşamla İlişkilendirilmesi ve Öğrenci Üzerindeki Etkisi ", 2005, XIV. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Denizli.
Altun, Murat. "Matematik Öğretimi " 2005, Erkan Matbaacılık, Bursa.
Ardahan. Ali , " Matematik Öğretimi", 1990, Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, sayı:4,
Baydar. Cenap, Bulut. Safure, "Öğretmenlerin Matematiğin Doğası ve Öğretimi ile İlgili İnançlarının Matematik Eğitimindeki Önemi", 2002, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, sayı:23.
Baykul. Yaşar , " İlköğretimde Matematik Öğretimi- 1-5. Sınıflar İçin" , 2003, 7.Baskı, PegemA Yayıncılık, Ankara,.
Civelek. Şevket, Meder. Mehmet, Tüzen. Hasan, Aycan. Cansel, "Matematik Öğretiminde Karşılaşılan Aksaklıklar" , 11.04.2003.
Çalıkoğlu. Bali . Gaye, "Matematik Öğretiminde Dil Ölçeği", 2002, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı:23,
Dursun. Şemsettin, Dede. Yüksel, "Öğrencilerin Matematikte Başarısını Etkileyen Faktörler", 2004 , GÜ, Gazi E ğitim Fakültesi Dergisi, Cilt:24, Sayı :2.
Gordon
v
e Green. "Çocuğuma matematiği nasıl anlatırım ?", Çeviri: Ayşegül Yurda Çalış, 1999, Beyaz Yayınları
Hacısalihoğlu. H. Hilmi, Mirasyedioğlu. Şeref, ve Akpınar. Ahmet " Matematik Öğretimi 1-5 " 2003, Asil Yayıncılık,Ankara.
Karakurumer. Güler, " Matematik ve Toplum", 02.03.2003.
Milli Eğitim Bakanlığı, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, "İlköğretim Matematik Dersi Öğretim Programları ve Klavuzu (1 ve 5.Sınıflar)", 2005, Devlet Kitapları Müdürlüğü, Ankara.
Nesin. Ali, " Matematik ve Doğa", 2002, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları Popüler Bilim 2.
Sertöz. Sinan , "Matematiğin Aydınlık Dünyası",1996, TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları36, Ankara.
Umay. Aysun, " Matematik Eğitimi ve Ölçülmesi", 1996, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dersgisi , sayı:12,
Yıldız. İsmet ve Uyanık. Neslihan "Günümüz Matematik Öğretimi ve Yakın Çevre Etkileri", Ekim 2004, Kastamonu Eğitim Dergisi, cilt:12, no:2.
Well David,.
"Matematiği
n Gizli Dünyası" Çeviri: Selçuk Alson ,1997, Ceylan Matbaacılık, İstanbul.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com