EVALUATION OF B2C E-COMMERCE WITHIN THE FRAMEWORK OF PERFECT COMPETITION MARKET; THE TURKISH CASE
Journal Name:
- Kırklareli University Journal Of The Faculty Of Economics and Administrative Sciences
Key Words:
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author | Faculty of Author |
---|---|---|
Abstract (2. Language):
E-commerce, which can be defined as the sale or advertise of goods and services in an electronic communication network securely, emerges nowadays as an environment that eliminates the physical boundaries for consumers when expands the marketing and sales opportunities for manufacturers and suppliers.
Today, the scope of e-commerce is still expanding by the educational services that have commercial consequences or support commercial activities, public information, promotion and so forth transactions in electronic environments with a variety of technological tools. As well as its scope, the world wide trading volume of e-commerce also expands with the business to business (B2B) type of e-commerce process while in Turkey it is gaining prevalence with the business to consumer (B2C) type of e-commerce. Especially due to the observed increase of internet users in Turkey by the late 20th century, the rapid increase is also observed in the local trading volume of e-commerce and the number of companies which want to take place in that new market.
In this study, the importance e-commerce, in the context of B2C sales type, will be assessed on Turkey regarding to the e-commerce’s role in the main requirements of the expansion of markets: the perfect competition, endless consumer and symmetry of communication. As a result, e-commerce will be evaluated with its scope in Turkey, expansionary effect and possible contributions to the competitiveness of Turkish market in global level.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Mal ve hizmet üretiminin, satışının ya da reklamının elektronik iletişim ağı üzerinden güvenli bir şekilde yapılması olarak tanımlanabilecek e-ticaret, günümüzde tüketiciler için fiziki sınırları ortadan kaldıran, üreticiler ve tedarikçiler için ise pazarlama ve satış olanaklarının genişleten bir ortam olarak karşımıza çıkmaktadır.
Günümüzde e-ticaretin kapsamı, ticari sonuçlar doğuran ya da ticari faaliyetleri destekleyecek nitelikteki eğitim hizmetleri, kamuoyu bilgilendirme, tanıtım ve benzeri amaçlar için, çeşitli teknolojik araçlarla, elektronik ortamlarda gerçekleştirilen işlemlerle genişlemiştir. Kapsamının yanı sıra şirketler arası (B2B) satış yoluyla dünya çapındaki işlem hacmi de genişlemekte olan e-ticaret Türkiye’de ise, işletmelerden son kullanıcıya (B2C) satış biçimiyle yaygınlık kazanmaktadır. Özellikle 20. yüzyılın son yıllarından itibaren Türkiye’deki internet kullanıcılarında gözlemlenen artışa bağlı olarak, gerek ülke içerisindeki e-ticaret işlem hacminde gerekse bu yeni pazarda yerini almak isteyen firma sayısında hızlı bir artış gözlemlenmektedir.
Bu çalışmada e-ticaretin, B2C satış türü bağlamında, Türkiye örneği üzerinden incelendiğinde, piyasanın genişletilmesinin temel gereksinimleri olarak sayabileceğimiz, tam rekabet, sonsuz tüketici ve haberleşmenin simetrikliği ekseninde ne derecede önemli olduğu ele alınacaktır. Çalışma sonucunda ise e-ticaretin Türkiye mal ve hizmet piyasalarındaki kapsamı, genişletici etkisi ve küresel düzeyde Türkiye piyasalarının rekabet edebilirliğine olası katkıları ele alınacaktır.
FULL TEXT (PDF):
- 1