You are here

GELİŞİMİ VE DAĞILIŞI AÇISINDAN OSMANELİ İLÇESİNDESANAYİ FAALİYETLERİNİN İNCELENMESİ

DEVELOPMENT AND DISTRIBUTIONTERMS INVESTIGATION OF INDUSTRIAL ACTIVITIES IN OSMANELİ DISTRICT

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
Situated in Southern Marmara subregion within the borders of the Marmara Region, Osmaneli district is affiliated with Bilecik province in administrative terms. It is bordered by İznik (Bursa) and Pamukova (Sakarya) counties to the north, Geyve (Sakarya) and Gölpazarı (Bilecik) to the east, central district of Bilecik to the South and Yenişehir (Bursa) and İznik (Bursa) to the west. Underdeveloped in terms of industrial activities up to 1970’s, Bilecik province was covered under provinces of development priority on the 3rd Give-Year Progress Plan in 1973. Subsequently, the number of industrial plants all over the province, including Osmaneli District, dramatically increased. Osmaneli was also affected from that fact in a positive way. In addition, its being close to major markets such as İstanbul, İzmit, Adapazarı, Bursa and Eskişehir and on Bilecik-İstanbul road makes it even more important considering industrial activities. Because majority of the raw material used in the plants in this region are supplied from immediate vicinity, industrial activities in that county are centred in and around Osmaneli district, which is situated located on crossroads. In this study, the factors influential on industrial activities of Osmaneli district as well as changes and developments that have taken place on industrial activities are addressed. The main aspect of this study is that data is collected by means of interviews and surveys as a result of approaching those in charge of businesses and thus certainty of such data is high. Maps, pictures and charts are used in order to contribute to the quality of this study. The maps used in this study were obtained in the digital media on the ArcGIS by using the CBS method for improved better reliability and validity.
Abstract (Original Language): 
Marmara Bölgesi’nin Güney Marmara Bölümü’nde yer alan Osmaneli ilçesi, idari açıdan Bilecik iline bağlıdır. Kuzeyden İznik (Bursa) ve Pamukova (Sakarya), doğudan Geyve (Sakarya) ve Gölpazarı (Bilecik), güneyden Bilecik Merkez, batıda Yenişehir (Bursa) ve İznik (Bursa) ilçeleri ile komşudur. 1970’li yıllara kadar sanayi faaliyetleri bakımından gelişmemiş olan Bilecik ili 1973 yılında 3. Beş Yıllık Kalkınma Planı’nda kalkınmada öncelikli iller kapsamına alınmıştır. Bu süreçle beraber daha sonraki yıllarda Osmaneli ilçesinin de yer aldığı il genelinde sanayi tesislerinin sayısında hızlı bir artış yaşanmıştır. Osmaneli ilçesi de bu durumdan olumlu etkilenmiştir. Buna ek olarak, ilçenin konum itibariyle pazar şartları açısından İstanbul, İzmit, Adapazarı, Bursa ve Eskişehir gibi önemli şehirlere yakın olması ve Bilecik-İstanbul karayolu güzergahı üzerinde yer alması sanayi faaliyetleri açısından önemini daha da artırmıştır. Yöredeki sanayi tesislerinde kullanılan hammaddenin önemli bir kısmının yakın çevreden sağlanması nedeniyle ilçedeki sanayi faaliyetleri anayolların kavşak noktasında bulunan Osmaneli ilçe merkezi ve çevresinde yoğunlaşmıştır. Dolayısıyla bu çalışmada Osmaneli ilçesinin sanayi faaliyetlerinde etkili olan faktörler ile sanayi faaliyetlerinde geçmişten günümüze meydana gelen değişmeler ve gelişmeler incelenmiştir. Çalışmaya temel oluşturan en önemli özellik, verilerin bizzat yerinde işletme sorumluları ile görüşülerek, mülakat ve anket niteliği taşıyan bilgi formları neticesinde elde edilmiş olması ve dolayısıyla doğruluk payının yüksek olmasıdır. Çalışmanın niteliğinin arttırılması açısından harita, fotoğraf ve tablolardan da yararlanılmıştır. Çalışmadaki haritalar, çalışmanın güvenilirliği ve geçerliliğinin daha yüksek olması açısından CBS temelli ArcGIS programında oluşturulmuştur.
16-54

REFERENCES

References: 

Bilecik Valiliği, Bilecik Sanayi 1987, İl Yayınları No: 1, İstanbul 1988.
Çadırcı, M.,Tanzimat Döneminde Anadolu Kentleri’nin Sosyal ve Ekonomik Yapıları, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Türk Tarih Kurumu Yayınları, VII. Dizi- Sayı: 1241, Ankara 1997.
Doğanay, H.,Türkiye Ekonomik Coğrafyası, Pegem Akademi Yayınları, Ankara 2011.
Ertin, G., “Osmaneli-Vezirhan Yerleşim Birimleri Arasında Sanayi Faaliyetleri”, Türk Coğrafya Dergisi,Sayı: 30, İstanbul 1995.
Hüdavendigâr Vilayet Salnamesi, Hicri 1287.
Hüdavendigâr Vilayet Salnamesi, Hicri 1301.
Hüdavendigâr Vilayet Salnamesi, Hicri 1307.
Hüdavendigâr Vilayet Salnamesi, Hicri 1324
Koca, H., Kuruluşu-Gelişmesi ve Fonksiyonel Özellikleri Yönünden Dörtyol Şehri, Aktif Yayınevi, İstanbul 2005.
Onal, G., Organize Sanayi Bölgeleri ve Uygulamadaki Durum, Eskişehir Sanayi Odası Yayınları No:12, Eskişehir 1974.
Özçağlar, A., Ezine Depresyonunun Coğrafyası, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Coğrafya Bölümü, Ankara 1991.
Quartaert, D., Sanayi Devrimi Çağında Osmanlı İmalat Sektörü,İstanbul 1999.
Şimşek, O., Tuzluca İlçesi’nin Beşeri ve Ekonomik Coğrafyası, (Basılmamış Doktora Tezi) Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum 2005.
Tıraş, M., “Ulaşımın Yerleşmeye Etkisine Bir Örnek: Pozantı”, Türk Coğrafya Dergisi, Sayı: 38, İstanbul 2002.
Tümertekin, E., Ekonomik Coğrafya, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yayın No: 2926, İstanbul 1984.
Tümertekin, E., Sanayi Coğrafyası, İstanbul üniversitesi Yayınları No: 751, Coğrafya Enstitüsü Yayınları No: 22, İstanbul 1969.
Tümertekin E.,-Özgüç, N., Ekonomik Coğrafya (Küreselleşme ve Kalkınma), Çantay Kitabevi, İstanbul 2011.
53 / Sosyal Bilimler Dergisi Cilt 2 • Sayı 4 • Aralık 2012
Yücel A.,Türkiye’de Organize Sanayi Bölgeleri Uygulaması, DPT Yayınları, Ankara 1986.
4562 Sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu, Resmi Gazete 15.04.2000-24021.
3624 Sayılı Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Kurulması Hakkında Kanun, Resmi Gazete 20/04/1990- 20498.
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkında Yönetmelik (Bakanlar Kurulu Karar Tarihi - No: 19/10/2005 - 2005/9617), Resmi Gazete 18/11/2005- 2599.
www.cpturkiye.com
www.rehau.com

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com