You are here

Odun Dışı Orman Ürünlerinin Toplayıcı/Üretici Açısından Sosyoekonomik Önemi

Socioeconomic Importance of Non Wood Forest Products in Terms of Gatherer/Producer

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of Author
Abstract (2. Language): 
Benefiting from the forest ecosystems has not solely been limited to the utilization of untreated wood materials as the human existence on earth has been progressed over the centuries. The type of this utilization in the form of raw wood materials constitutes only one side of the subject. Gathering of any kind of plant and plant materials for satisfying the nutritional, medicinal, sheltering and similar others needs and utilizing them for the well being of the day to day living, represent another dimension of the same subject. Any kind of small tree, brush, shrub, plant material and their inherent pieces growing insidethe forests or in and around the open meadows, in forest ecosystems in short, harvested or collected for commercial or non commercial purposes are called as non wood forest products (NWFP). In this study, Aegean region and three NWFP types, which had considerable export value in this region, thyme, bay leaf and pine nut, were chosen as the study area and objectives; interviews were performed with the groups specializing in the commercialization of these products. Villagers who produce the products from the forest has less products than the producers who gets the products from own lands. Generally, NWFP producers are older than 50 and the youngsters are not interested in this job. They sell their products to the middleman/dealer, but because their income are not enough they also produce agricultural products.
Abstract (Original Language): 
Orman ekosistemlerinden yararlanma insanlık tarihi boyunca odun hammaddesi elde etmek ile sınırlı kalmamıştır. Odun hammaddesi olarak yararlanma biçimi yararlanmanın sadece bir boyutunu oluşturmaktadır. Besin, ilaç, barınma ve diğer nedenlerle her türlü bitki ve bitki parçalarının toplanması ve kullanılması ise yararlanmanın başka bir boyutunu temsil etmektedir. Odun Dışı Orman Ürünleri (ODOÜ) olarak adlandırılan, orman içi ve açıklıklarında, dolayısıyla orman ekosistemlerinde yetişen, ticari ve ticari olmayan amaçlarla hasat edilen ya da toplanan, ağaççık, çalı, her türlü bitki ve bunların parçalarından oluşmaktadır. Bu çalışmada Ege Bölgesi çalışma alanı olarak belirlenmiş ve bu bölgede önemli ihracat değerlerine sahip olan üç ürün, kekik, defne ve çamfıstığı alınarak bu ürünlerin ticareti ile ilgili gruplarla görüşülmüştür. Üretici veya toplayıcı olarak adlandırdığımız köylülerle yapılan anket çalışmasının sonuçları burada verilmiştir. Ormandan üretim yapan köylünün üretiminin tapulu arazilerinde üretim yapana göre daha düşük olduğu görülmüştür. Genel olarak ODOÜ üretimi ile ilgilenen grubun yaş ortalamasının 50 ve üzerinde olduğu gençlerin ilgisiz olduğu saptanmıştır. Bunlar ürünlerini aracı/tüccara satmakta fakat ODOÜ'nden elde edilen gelirlerinin düşük olmasından dolayı aynı zamanda tarım yaptıklarını belirtmişlerdir. Bu makalede doktora tezi verilerinden yararlanılmıştır
87-101

REFERENCES

References: 

Davis, L. and E. Summer, 2002. There is more to a forest than trees. Research-Virginia Tech. University, VA.
Emery, M.,R. And R. J. McLain, 2001. Non-Timber Foret Products: Medicinal Herbs, Fungi, Edible Fruits and Nuts, and Other Natural Products from teh World. The Haworth Press, New York, 1-56022-088-0.
FAO, 1995a. Non-Wood Forest Products for Rural Income and Sustainable Forestry. Non Wood Forest Products Series No 7, Rome.
FAO, 1995b. Trade Restrictions Affecting
International Trade in Non-Wood Forest Products. Non-Wood Forest Produsts, Series 8, Rome, 92-5-103767-1.
FAO Non Wood News, 2009. Export marketing of Sudanese gum arabic. No 18, Rome, ISSN 1020-3435.
Geray, U., 2003.
Koruna
n alanlar ve gelir yaratıcı etkinlikler. BM Ankara Temsilciliği Yaban Hayatı ve Organik Tarım Çalıştayı, Ankara.
Hammett, T., 1999. Special forest products: Identifying opportunities for sustainable forest-based development. Virginia Forest Landowner Update, 13(1): 26-35.
İlter, E. and K. Ok, 2007. Ormancılık ve Orman Endüstrisinde Pazarlama İlkeleri ve Yönetimi. Form Ofset Matbaacılık, Ankara,
975-96967-2-X.
Kaynak, S., 2001. Biyolojik Çeşitlilik ve Çevre Koruma Rehberi. Kardelen, Ankara. 975¬93611-1-6.
Leakey, R. B., A. B. Temu, M. Melynk and P. Vantomme, 1996. Domestication and Commercialization of Non-Timber Forest Products. Non-Wood Forest Products Series
9, Rome. 92-5-103935-6.
OGM, 1995. Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, İşletme ve Pazarlama Dairesi Başkanlığı, Orman Tali Ürünlerinin Üretim ve Satış Esasları. Tebliğ No 283, Ankara.
OGM, 2004. Türkiye Ormanlarında Odun Dışı Ürünler. Çevre ve Orman Bakanlığı, Ankara.
OGM, 2009. Çevre ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, İşletme ve Pazarlama Dairesi Başkanlığı, 2009 Yılında Uygulanacak Tevzii Masrafı, Tarife Bedeli ve Satış Gideri Cetvelleri. Tebliğ No 229/49, Ankara.
Visser, B., G. Manicad, P. Meer and N. Louwaars, 2005. Changing perceptions on biodiversity management, North-South Policy Brief. 4: 1-4.
Walter, S., P. Vantomme, W. Killmann and F. Ndeckere, 2003. Benefit sharing arrangements in the field of non-wood forest products. Sustainable Production of Wood and Non-Wood Forest Products. Proceedings of the IUFRO Division 5 Researcg Groups 5.11 and 5.12, Rotorua, New Zealand.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com