You are here

FRANSA'DA TELEVIZYON IZLEYICI OLCUMU ÜZERINE BIR DEĞERLENDIRME

L'evaluation Sur La Mesure D'audience De La Television En France

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
L'emergence des nouvelles technologies annonce la grande transformation de la mesure de l'audience des differents medias. Differentes mesures et differents medias convergent pour l'exactitude des chiffres concernant la mesure d'audience. Il faut reorganiser tout le paysage audiovisuel devant ces nouvelles technologies comme IPTV, Televisions ATAWAD qui vont bientöt envahir le systeme de mesure et le monde des medias. L'objectif de cette recherche est de mettre au clair les qualites principales de la mesure d'audience qui s'imposerait au marche de la publicite et des medias. Dans ce but, le pays choisi comme exemple est la France qui est le pays leader dans le marche europeen possedant six IPTV. Afin d'examiner la reconversion de la mesure d'audience, la methodologie de cette recherche est l'analyse detaillee des nouveaux services offerts par Mediametrie, la compagnie qui effectue toutes les recherches sur la mesure de l'audience en France. Le site internet de Mediametrie va servir de guide pour capter les nouveaux changements techniques. Ainsi avec cet exemple europeen, on va essayer de contribuer aux discussions trop concentrees sur l'exactitude des chiffres concernant la mesure d'audience en Turquie. Desormais l'audience est de chaque media est minutieusement mesuree a tout moment. Pour creer une certaine conscience de ce nouvel etat des choses, le changement radical de la mesure d'audience est analysee sous la lumiere des nouvelles Technologies.
Abstract (Original Language): 
İzleyici ölçümü konusunda, yeni teknolojilerin ışığında bugün büyük bir değişim yaşanmaktadır. Medya mecralarını ölçmekte kullanılan izleyici ölçüm sistemleri yeni teknolojilere bağlı olarak değişmektedir. Medya mecralarını ölçen farklı ölçüm sistemleri de, en gerçek ve en doğru sayıya ulaşabilmek için yöndeşmekte, bunun sonucunda izleyici kavramı da değişmektedir. IPTV (Internet Protocol Television), ATAWAD Televizyonları (Any Time, Any Where, Any Device) ise izleyici ölçüm sistemini ve medya dünyasının yapısını tamamen değiştirecektir. Bu çalışma, medya ve reklam sektörüne kendisini kabul ettirecek bu yeni izleyici ölçüm sisteminin özellikleri üzerine odaklanmaktadır. Bu doğrultuda Türkiye için, diğer Avrupa ülkeleri arasından örnek olarak seçilen ülke, altı tane IPTV ile pazarda lider konumda olan Fransa'dır. Bu ülkede, izleyici ölçümleri konusunda gerçekleştirilen bütün resmi çalışmalardan sorumlu tek kurum ise Mediametrie'dir. Dolayısıyla bu kurum tarafından verilen hizmetlerin detaylı incelemesi araştırmanın yöntemini oluşturmaktadır. Mediametrie'nin verdiği hizmetler şirketin web sitesi üzerinden incelenecektir. Buradaki amaç, Türkiye'de yapılan izleyici araştırmalarına, televizyon programlarının niteliksel gelişimine ve izleyici ölçümlerinin gerçekliği konusunda Türkiye'de yaşanan tartışmalara, Avrupa'dan bir örnekle farklı bir yaklaşım getirmektir. İzleyici artık her an, her yerde, her mecrada büyük bir titizlikle ölçülmektedir. Bu durum üzerine bir farkındalık yaratabilmek amacıyla, izleyici kavramının uğradığı radikal değişim, ölçüm şirketlerinde kullanılan son teknolojik yeniliklerin ışığında incelemektedir.
137-156

REFERENCES

References: 

AB, Fransız Devlet Televizyonu İçin Soruşturma Başlattı. (2009, Eylül 8). Hürriyet Gazetesi, s. 15.
AGB
Nielse
n Türkiye (2009) Mayıs 25, 2009.
http://www.agbnielsen.net/whereweare/dynPage.asp?lang=local&id=376&count....
Akarcalı, S. (2006). Kamu ve Özel Yayıncılıkta Sayısal Dönem ve Reyting Kavramı. Peyami
Çelikcan (Edited by), Radyo Televizyon Yayınları Kamuoyu Araştırmaları Platformu, Yaklaşımlar, Eğilimler ve Sorunlar Konferans Kitabı (47-60). İstanbul: Maltepe Üniversitesi Yayınları.
Aydoğan, A. (2005). İnternette Geleneksel Medya. Haluk Geray (Edited by), İletişim Ağlarının Ekonomisi. 259-287. Ankara: Siyasal Kitabevi.
Bayrak, M. (2008). IPTV ve İçerik. Ünal (Edited by), Birey Eksenli İnteraktif Yayıncılık: IPTV, 169-176. Ankara: RTÜK ve Türkiye Bilişim Derneği Yayını.
Bennett, P. (Edited by) (1995). Dictionary of Marketing Terms. New York: NTC Publishing Group.
Champagne, P. (2003). L'Audimetrie: Une Censure Politique Cachee, Hermes Dergisi, 37, 137- 142.
153
İLETİŞİM FAKÜLTESİ DERGİSİ / Fransa'da Televizyon İzleyici Ölçümü Üzerine Bir Değerlendirme
Chaniac, R. (2003). L'Audience, Un Puissant Artefact, Hermes Dergisi, 37, 35-48. Chaniac, R. Jezequel, J.P. (2005). La Television, Paris: Editions La Decouverte.
Erdoğdu, B.A. (2009). Genç İletişimcilerin Yeni Medyadaki IPTV'ye Bakışı ve Tam Modeli'ne Göre Yaklaşımı, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Basın Ekonomisi ve İşletmeciliği Bilim Dalı, İstanbul: Yayınlanmamış Doktora Tezi.
Fraisse, E. (2003). Que Mesure-t-On Quand On Mesure L'Audience, Hermes Dergisi, 37, 51-62.
Jenkins, H. (2006). Culture Where Old and New Media Collide. New York: New York University Press.
Mace, E. (2003). Le Conformisme Provisoire de la Programmation, Hermes Dergisi, 37, 127-135.
Manovich, L. (2001). The Language of New Media. Cambridge: Massachusetts Institute of Technology.
Marhuenda, J.P. (1999). Audiences et Pratiques. Claude Jean Bertrand (Edited by) Medias Introduction a la Presse, la Radio et la Television (177-190). Paris: Ellipses Edition Marketing.
MAVISE (2008). Ekim 15, 2008
http://mavise.obs.coe.int/documents/countries/FR/country_description.htm...
Mediametrie (2009). Mayıs 10, 2009. http://www.mediametrie.fr/innovation/pages/les-questions-frequentes-sur-....
Rieffel, R. (2005). Sociologie des Medias. Paris: Ellipses Edition Marketing.
Sarıoğlu, I. (2003). Dijital Ücretli TV Yayıncılığı ve Rekabet Hukuku, Rekabet Kurumu Uzmanlık Tezleri Serisi, No:37, Ankara: Rekabet Kurumu.
Souchon, M. (2003). Pour Une Utilisation Complexe de l'Audimetrie, Hermes Dergisi, 37, 157- 166.
SVS TELEKOM & SATELLITE SYSTEMS, IPTV. (2009). Ağustos 12, 2009. http://www.satturkey.com/makale/IPTV.pdf.
TF1 (2008). Aralık 17, 2008. http://tf1.lci.fr/infos/economie/medias/0,,4198694,00-la-loi-reformant-f....
Törenli, N. (2005). Bilişim Teknolojileri Temelinde Haber Medyasının Yeniden Biçimlenişi: Yeni Medya, Yeni İletişim Ortamı. Ankara: Bilim ve Sanat Yayınları.
TRT Rating Komplosunu Dava Açarak Cevapladı. (2009). Haziran 3, 2009, Star Gazetesi, http://www.stargazete.com/politika/trt-rating-komplosunu-dava-acarak-cev...
haber-192164.htm.
Wolton, D. (2003). Audience et Publics: Economie, Culture, Politique, Hermes Dergisi, 37, 27-34.
154

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com