You are here

YENİ DÜNYA DÜZENİ İÇİNDE ENFORMASYON TEKNOLOJİLERİNİN VAATLERİ VE TEHDİTLERİ

Promises and Threats of the Information Technologies in the New World Regime

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of Author
Abstract (2. Language): 
Human history lives a deep and fast revolution which was never seen before. This velocity is provided by Information Technologies. The coverage of the info-technologies is wider when compared with the past decades. The spectrum of these technologies begin with the computer, telecominication and micro electronic field to the engineering of genetics. The common speciality of these technologies are usage of very similar technical ways. The nations with different developing levels are all affected with these technologies. Most of the studies recently pointed that main criteria in the new world regime must establish social-economic system against information. At these facts these technologies get into the human life and society very fastly without interrogate and like have their own reality. It can be said that, compared to the past years, we have strictly divided relations with the info-technologies nowadays. At that point the question of what do the new technologies convey and which dynamics does it change or remove belonging to modernism. As well as understanding the reasons of how can this new information technologies be inalienable very quickly in the human life, on the other hand treats and promises of this technologies in the human life must be searched very closely. In this study, Information Technologies' threats and opportunities will be dealt in relation with society and technology modelling.
Abstract (Original Language): 
İnsanlık tarihi, şimdiye kadar görülmemiş bir hızda ve yoğunlukta bir devrim yaşamaktadır. Bu devrimin hızını sağlayan güç enformasyon teknolojileridir. Enformasyon teknolojilerinin çerçevesi geçmişle kıyaslandığında çok daha geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır. Bu teknolojiler bilgisayar, telekomünikasyon ve mikro elektronik alanından genetik mühendisliğine kadar uzanır. Bütün bu teknolojile¬rin ortak özelliği birbirine yaklaşan teknoloji özelliğine sahip olmalarıdır. Bu teknolojiler, gelişmişlik düzeyi ne olursa olsun, bütün ülkeleri bir şekilde etkilemektedir. Öyle ki yapılan birçok çalışmada, yeni dünya düzeninde yer alma ölçütü olarak bilgiye dayalı bir sosyo-ekonomik sistemin yapılanması gerek¬liliği sık sık vurgulanmaktadır. Bu gelişmeler çerçevesinde çok hızlı bir şekilde bu teknolojiler, hiç sorgulanmadan ve kendilerine ait bir gerçeklikleri varmış gibi kurumların ve bireylerin hayatlarının içine girmiştir. Geçmişle kıyaslandığında teknolojiyle ilişkilerimizin daha keskin ayrımlarla ifade edile¬bildiği söylenebilir. Bu noktada, bu yeni teknolojilerin neyi ifade ettiği ve modernizme ait olan hangi dinamikleri değiştirdiği ya da ortadan kaldırdığı sorusu önem kazanmaktadır. Ayrıca bu yeni enfor¬masyon teknolojilerinin çok hızlı bir şekilde insanların hayatlarında vazgeçilemez konuma gelmeleri¬nin nedenlerini anlayabilmek, bu teknolojilerin insanların hayatlarına katmayı vaat ettiği şeylerle birlikte tehditleri de yakından incelemeyi gerektirmektedir. Bu çalışma kapsamında enformasyon tekno¬lojilerinin vaatleri ve tehditleri teknoloji ve toplum arasındaki ilişki modellemeleri göz önüne alınarak ele alınacaktır.
69-86

REFERENCES

References: 

Ahıska, M. (2002). Bilginin Araçsallaşması ve Gündelik Hayatın Bilgisi. Bilgi Toplumuna Geçiş, Sorunsallar/Yorumlar/Eleştiriler ve Tartışmalar. İlhan Tekeli, Süleyman Çetin Özoğlu, Bahettin Akşit et al. Ankara: Tubitak Yayınları No:3.
Altay, D. (2003). Küresel Köyün Medyatik Mimarı: Marshall McLuhan. Kadife Karanlık.(1-73). Nurdogan Rigel, Gül Baltuş et al. (Edited by). İstanbul: Su Yayınları.
Althusser, L. (1991). İdeoloji ve Devletin İdeolojik Aygıtları. Yusuf Alp & Mahmut Özışık (Translated by). İstanbul: İletişim Yayınları. (Original Book Published in 1970).
Atabek, Ü. (2001). İletişim ve Teknoloji: Yeni Olanaklar-Yeni Sorunlar. Ankara:
Bell, D. (2001). İletişim Teknolojisi: Gidişat Daha İyiye mi Yoksa Daha Kötüye mi?. Uğur Dolgun (Edited by), Sosyo-EkonomikPerspektif. (309-329). K. Ahmet Sevimli (Translated by). Bursa: Asa Yayıncılık.
Castells, M.
(1996)
. The Rise of the Network Society the Information Age: Economy, Society and Culture, Cambridge: Blackwell Publishers.
Castells, M. (1998). Information Technology, Globalization and Social Development, UNRD Development Paper. May 25, 2004, http: // www. uoc.edu/ in3/ hermeneia/sala_de_lectura/castells_information_technology.html.
Castells, M. (2005).
Enformasyon
Çağı: Ekonomi, Toplum ve Kültür (Ağ Toplumunun Yükselişi). Ebru Kılınç (Translated by). İstanbul: Bilgi Üniversitesi Yayınları. (Original Book Published in
1996).
Ellul, J. (2003). Teknoloji Toplumu. Musa Ceylan (Translated by). İstanbul: Bakış Yayınları. (Original
Book Published in 1964).
Ergur, A. (1998b). Nergis Harikalar Diyarında: Sanal Gerçekliğin İdeolojik Bağlamı. Toplum ve Bilim
Dergisi, 79, 138-162.
Gandy Jr, O. H.
(1989)
. The Surveillance Society: Information Technology and Bureaucratic Social Control. Journal of Communication, 39, 3, 61-76.
Gates, B. (1999).
Düşünce
Hızında Çalışmak. Ali Cevat Akkoyunlu (Translated by). İstanbul: Doğan
Kitapçılık. (Original Book Published in 1999).
Headrick, D.R. (2002). Enformasyon Çağı: Akıl ve Devrim Çağında Bilgi Teknolojileri, 1700-1850. Zulal Kılınç (Translated by). İstanbul: Kitap Yayınevi. (Original Book Published in 2000).
Kellner, D. (n.d.).
"Ne
w Technologies and Alienation: Some Critical Reflections", January 2, 2004, http: //www. gseis. ucla. edu/ faculty /kellner /essays /newtechnologiestechnocities. pdf.
84
İLETİŞİM FAKÜLTESİ DERGİSİ / Yeni Dünya Düzeni İçinde Enformasyon
Teknolojilerinin Vaadleri ve Tehditleri
Kellner, D.(n.d.).
"Ne
w Technologies, TechnoCities, and the Prospects for Democratization", January 2, 2004, htpp:// www. gseis. ucla. edu / faculty/ kellner/ essays/ technologyalienation. pdf.
Lyon, D. (2004).

, Benlik ve Gelecek. Mustafa Armağan (Edited by), Küresel Kuşatma Karşısında İnsan. (87-107). Şehabettin Yalçın (Translated by). İstanbul: Ufuk Kitapları.
Marcuse, H. (1986). Tek-Boyutlu İnsan. Aziz Yardımlı (Translated by). İstanbul:İdea Yayınları. (Original Book Published in 1964).
Martin, B.
(1998)
. Technology in Different Worlds. Bulletin of Sicence, Technology and Society, 18, 5,
333-339.
Marx, G.T. (1996). Privacy and Technology. October 10, 2004, http: // www .web .mit . edu / gtmarx /www /privantt .html.
Mattelart, A. (2004). Bilgi Toplumunun Tarihi. Halime Yücel Altınel (Translated by). İstanbul: İleti¬şim Yayınları. (Original Book Published in 2001).
McLuhan, M. & Powers, B. R. (2001). Global Köy. Bahar Öcal Düzgören (Translated by). İstanbul: Scala Yayıncılık. (Original Book Published in 1989).
Naisbitt, J. (2004). İnsan ve Teknoloji. Orkunt Ayaz & Huban Yıldırım (Translated by). İstanbul: Glo¬bal Yayın. (Original Book Published in 1999).
Postman, N. (2006). Teknopoli:Yeni Dünya Düzeni. Mustafa Emre Yılmaz (Translated by). İstan-bul:Paradigma Yayıncılık. (Original Book Published in 1993).
Robins, K. (1999).
İmaj:
Görmenin Kültür ve Politikası. Nurçay Türkoğlu (Translated by). İstanbul: Ayrıntı Yayınları. (Original Book Published in 1996).
Sartori, G. (2004). Görmenin İktidarı, (Homo Videns) Gören İnsan. Gül Baltuş & Bahar Ulukan (Translated by). İstanbul: Karakutu Yayınları. (Original Book Published in 1997).
Toffler, A. (1981). Üçüncü Dalga. Ali Seden (Translated by). İstanbul: Altın Kitaplar. (Original Book
Published in 1980).
Williams, R. (2003). Televizyon, Teknoloji ve Kültürel Biçim. Ahmet Ulvi Türkbağ (Translated by). Ankara: Dost Kitapevi. (Original Book Published in 1990).
Winner, L. (2004). Technologies as Forms Life. David M. Kaplan & Rowman Littlefield (Edited by), Readings in the Philosophy of Technology. (103-114). USA.
85

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com