You are here

BİLGİ HUKUKU ÜZERİNE BİR DENEME

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (Original Language): 
Teknolojinin ve hukukun gelişmesine bağlı olarak hukuk terminolojisine de yeni kavramlar girmektedir. Öyle ki daha önce tartışılmayan kişisel verilerin korunması, idarenin bilgilerine erişme gibi haklar özellikle hukuki ilişkilerin elektronik ortamda kurulabilmesi ve buna bağlı olarak hukuki işlem tesis edilebilmesi, gerek özel gerek kamusal bilgilerin istek dışı paylaşılmasını önlemek amacıyla kanun koyucuyu yeni tedbirler almaya yönlendirmiştir. Bunun sonucu olarak da idarenin içine kapalı bir yapıdan dışa açık, yani şeffaf bir yapıya geçiş aşamasında bunu sağlayacak kurum ve hakların tanınması gerekmiştir. Bu da temel hak ve hürriyetler bakımından yeni gelişmeleri beraberinde getirmiş ve bilgi edinme hakkı gibi hakların tanınmasına yol açmıştır. Bu gelişmeler bilgiyle alakalı hukuki düzenlemelerin hukukun hangi boyutunda inceleneceği tartışmalarını da beraberinde getirmiştir. Türkiye'de bu tür tartışmalar çok fazla olmasa da Avrupa'da özellikle Almanya'da bu tartışmalar çok yoğun bir biçimde görülmektedir. Bunun sonucunda da "Bilgi Hukuku" kavramı ve bu adla bir hukuk dalı ortaya çıkmıştır. Ancak bu hukuk dalının bağımsız, başlı başına ya da diğer hukuk dallarından kesitler içeren bir hukuk dalı olup olmadığı hususu tartışmalara neden olmuştur. Konunun, Türk Hukuku bakımından da bu konudaki gelişmelere paralel olarak tartışmaları beraberinde getireceği şüphesizdir. Bu makalenin amacı da "Bilgi Hukukuna" ilişkin tartışmaları ele almak ve değerlendirmektir.
467-476

REFERENCES

References: 

Akıllıoğlu, Tekin, İnsan Hakları I, Kavram, Kaynaklar ve Koruma Sistemleri, AÜSBF. İnsan Hakları Merkezi Yayınları No: 17, Ankara 1995.
Akıllıoğlu, Tekin, İnsan Hakları, Kavram, Kaynaklar ve Koruma Sistemleri, Ankara 2010.
Albers, Marion, Information als neue Dimension des Rechts, Rechtstheorie 2002, S. 61 vd.
Albers, Marion, in: Hoffmann-Riem/Schmidt Aßmann/Voßkuhle, Grundlagen des Verwaltungsrechts, Bd. II, München 2008.
Bull, Hans Peter, Datenschutz, Informationsrecht und Rechtspolitik, Gesammelte Aufsätze, Berlin 2005.
Burkert, Herbert, in: Burkert/Redeker/Dippoldsmann, Informationsrecht, Sankt Augustin, Darmstadt 1985.
Druey, Jean Nicolas, Information als Gegenstand des Rechts, Zürich
1995.
Erkal,
Atila
, Genel Olarak Bilgi ve Bilgi Teorisi Çerçevesinde Bilginin Hukuktaki Anlamı, SÜHF. Dergisi C. 17, Sy. 2, 2009, S. 11 vd.
Gröschner, Rolf, Transparente Verwaltung: Konturen eines Informati-onsverwaltungsrechts, VVDStRL 2004, S. 344 vd.
Hoeren, Thomas, Zur Einführung: Informationsrecht, JuS 2002, S 947 vd.
Kloepfer, Michael, Informationsrecht, München 2002.
Kaya,
Cemil
, İdare Hukukunda Bilgi Edinme Hakkı, Seçkin Yayınevi, Ankara 2005.
Kaya, Cemil, Acil Haklar: Fransa'da Yurttaşların Hukuki Bilgilere Erişimi, (Jean-Luc Bedos) Türkiye Barolar Birliği Dergisi, yıl 22, sy. 83, 2009.
Kühling, Jürgen, Datenschutz in einer künftigen Welt allgegenwärtiger Datenverarbeitung, Aufgabe des Rechts?, DV 2007, S. 153 vd.
Masing, Johannes, Transparente Verwaltung: Konturen eines Informati-onsverwaltungsrechts, VVDStRL 2004, S. 377 vd.
Mayer-Schönberger, Viktor, Information und Recht, Vom Datenschutz bis zum Urheberrecht, Wien 2000. Gurlit, Elke, Konturen eines Informations-verwaltungsrechts, DVB1. 2003, S. 1119 vd.
Petersen, Jens/Schoch, Friedrich, Einführung in das Informationsrecht und das Medienrecht, Jura 2005, S. 681 vd.
Pitschas, Rainer, Informationelle Selbstbestimmung zwischen digitaler Ökonomie und Internet, DuD 1998, S. 139 vd.
Rossi, Matthias, Informationszugangsfreiheit und Verfassungsrecht, Zu den Wechselwirkungen zwischen Informationsfreiheitsgrenzen und der Verfassungsordnung in Deutschland, Berlin 2004.
Schmidt-Aßmann, Eberhard, Verwaltungsrecht in der Informationsgesellschaft: Perspektiven der Systembildung in: Hoffmann-Riem/Schmidt-Aß-mann, Verwaltungsrecht in der Informationsgesellschaft, Baden-Baden 2000, S. 405 vd.
Schoch, Friedrich, Öffentlich-rechtliche Rahmenbedingungen einer Informationsordnung, VVDStRL 1998, S. 158 vd.
Schoch, Friedrich/Kloepfer, Michael, Informationsfreiheitsgesetz (IFG-ProfE), Entwurf eines Informationsfreiheitsgesetzes für die Bundesrepublik Deutschland, Berlin 2002.
Schuppert, Gunnar Folke, Governance durch Wissen, Überlegungen zum Verhältnis von Macht und Wissen aus governancetheoretischer Perspektive, in: Schuppert/Voßkuhle, Governance von und durch Wissen, S. 260 vd.
Spinner, F. Helmut, Ist Wissen analogiefähig?, Über Sach-, Geld, Wasser- und andere Vergleiche, in: Festschrift für Jean Nicolas Druey zum 65. Geburtstag, Zürich, Basel, Genf 2002, S. 947 vd.
Steinmüller, Wilhelm, Quo vadis Computer, - Vermutungen über Alternativen künftiger sozio-ökonomischer Entwicklungen, in: Hoff-mann/Tietze/Podlech, Numerierte Bürger, Wuppertal 1975, S. 139 vd.
Ulrich, Rechtsinformatik und Informationsrecht, - Herausforderungen und Zukunftsperspektiven an der Schnittstelle von Informatik und Recht, Jura 1993 S. 561 vd.
Vesting, Thomas, Die Bedeutung von Information und Kommunikation für die verwaltungsrechtliche Systembildung, in: Hoffmann-Riem/Schmidt Aßmann/Voßkuhle, Grundlagen des Verwaltungsrechts, Band II, Informationsordnung, Verwaltungsverfahren, Handlungsformen, München 2008, S. 1 vd.
Zöllner, Wolfgang, Informationsordnung und Recht, Berlin, New York 1990.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com