Journal Name:
- İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mecmuası
| Author Name |
|---|
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
İÎK. 135/2, cebri ihale ile yapılan taşınmaz satımları ile ilgili olup şu şekildedir :
"Gayrimenkul borçlu tarafından veya hacizden evvelki bir tarihte yapıldığı tevsik edilmiş bir akde müstenit olmayarak başkaları tarafından işgal edilmekte ise onbeş gün içinde tahliyesi için borçluya veya işgal edene bir tahliye emri tebliğ edilir. Bu müddet içinde tahliye edilmezse zorla çıkarılıp gayrımenkûl alıcıya teslim olunur"1.
Yukarıda belirtilen kanun hükmü, Bk. ve 6570 Sayılı K. hükümleri karşısında ele alınacak olursa bir takım aksaklıklarla karşılaşmak mümkündür.
Özellikle eski mâlik olan borçlu tarafından önceden kiraya verilmiş taşınmazın icra yolu ile satılması halinde, yeni mâlik olan alıcı ile kiracı arasındaki hukuki ilişkinin ne olacağı, inceleme konumuz olan her üç kanunun hükümleri karşısında çelişkili bir durum yaratmakta, BK. ve GKHK.'da öngörülmemiş bir tahliye sebebi olarak hukuki bakımdan bir ahenksizliğe yol açmaktadır.
Bu nedenle, icra hukuku açısından oldukça geniş bir uygulaması bulunan İÎK. 135/2'nin özel hukuk açısından incelenmesi ve değerlendirilmesi gerektiği kanısındayız.
FULL TEXT (PDF):
- 1-4
363-383