You are here

MODA ENDÜSTRİSİNDE DUYGUSAL PAZARLAMA UYGULAMALARI: PRADA ‘A THERAPY’ ÖRNEĞİ

Emotional Marketing Applications In Fashion Industry: Case Of Prada 'A Therapy'

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.23929/javs.532

Keywords (Original Language):

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
The aim of emotional marketing, appealing to the deep feelings of consumers, is to create emotional experiences from a positive mood to more powerful emotions such as pleasure and proud. Emotional marketing process, fueled by stimulating certain feelings of meaning and status of consumers and are working on the basis of willingness to participate in this process. It is often difficult to measure emotions in purchasing and consumption situations that are often unaware and unconscious. But if emotions interfere with the choices among the alternatives, they express themselves more pragmatically in the form of need for more hedonist products. The end result of this marketing is not the simple satisfaction from research to get more pleasure; but also the removal of individuals from the beginning, the differentiation of products and services aims at personalized subjective logic. Lindstrom (2010) notes that our emotions take our attention through the senses; It emphasizes that it also affects our decision-making process. In this context, he defends that brands that can create an emotional connection with consumers are much stronger. Besides, fashion films, which emerged as a new and revolutionary marketing tool since the beginning of the twenty-first century, are adopted by luxury brands to connect with consumers. The aim of this study is to examine an emotional fashion brand marketing through short films. Within the scope of this study, A Therapy short film from Prada has been examined as a case study from luxury fashion brands.
Abstract (Original Language): 
Tüketicilerin derin hislerine hitap eden duygusal pazarlamanın amacı; pozitif bir ruh halinden, sevinç ve kıvanç gibi daha güçlü duygulara kadar duygusal deneyimler yaratmaktır. Duygusal pazarlama süreci, uyarıcı ve durumların belli duyguları körükleyerek anlamlandırılması ve tüketicilerin bu sürece katılmak için gönüllüğü esas alınarak çalışmaktadır. Çoğunlukla farkında olmadan ve bilinçsizce gerçekleşen satın alma ve tüketim durumlarında duyguların ölçülmesi oldukça zordur. Ancak eğer duygular, alternatifler arasından seçimlere müdahil olursa kendisini daha hedonist ürünlere gereksinim biçiminde daha pragmatik bir şekilde ifade etmektedir. Bu pazarlamanın sonucu, daha çok keyif almak için araştırmadan kaynaklı sade tatmin değil; aynı zamanda bireylerin baştan çıkarılmalarını, ürünlerin ve hizmetlerin öznel farklılaşması mantığında kişiselleştirilmesini amaçlamaktadır. Lindstrom (2010), duygularımızın duyular aracılığıyla dikkatimizi çektiğini; bunun da karar verme süreçlerimizi etkilediğini vurgulamaktadır. Bu bağlamda Lindstrom, tüketicilerle duygusal bir bağ oluşturabilen markaların çok daha güçlü olduklarını savunmaktadır. Bunun yanı sıra, yirmibirinci yüzyılın başlarından itibaren yeni ve devrimci bir pazarlama aracı olarak ortaya çıkan moda filmleri, lüks markalar tarafından tüketicilerle bağ kurabilmek için benimsenmektedir. Bu araştırmanın amacı, duygusal pazarlamayı bir moda markası kısa filmi üzerinden irdelemektir. Bu çalışma kapsamında, lüks moda markalarından Prada’nın ‘A Therapy’ kısa filmi örnek olay olarak incelenmiştir.
117
121

REFERENCES

References: 

Buffo, S. (2016). Fashion Films and Net-aesthetics. Journalism and Mass Communication,6(7), 409-419.
Hader, S. (2008). Wooing Luxury Customers. Marketing Management, 27-31.
Hanke, M.(2015). How Luxury Fashion Brands Utilize YouTube to Engage Consumers and Promote Brand Identity, The Elon Journal of Undergraduate Research in Communications, 6(1),69-77.
Javstudies.com Javstudies@gmail.com International Journal of Academic Value Studies
International Journal of Academic Value Studies ISSN:2149-8598 Vol: 3, Issue: 14 Pp117-121
121
Kim, A., Ko, E. (2010). Do social media marketing activities enhance customer equity? An empirical study of luxury fashion brand, Journal of Business Research, 65, 1480–1486.
Lindstrom, M. (2010). Brand Sense. NewYork: Free Press.
Prada, (2012). http://www.prada.com/en/a-future-archive/short-movies/a-therapy.html (05.06.2017).
Reyneke, M. (2011). Luxury, as the Opposite of Vulgarity: A Trio of Perspectives on Luxury Brands. Doctoral Thesis, 1-9, 26-54.
Shields, M. (2014, November 3). Fashion Brands Like Chanel and Dior Are Starting to Figure Out YouTube, The Wall Street Journal.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com