You are here

AİLE İŞLETMELERİNDE YÖNETİM SORUNLARI: VAN İLİNDE BİR ARAŞTIRMA

Management Problems in Family Companies: A Research in Van Province

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.23929/javs.333

Keywords (Original Language):

Abstract (2. Language): 
Family companies have an important role in the development of the world economy. The importance of the family companies, the contributions of them to the development of the country and economy increase day by day. Meanwhile,the family companies have an important place in our country’s economy. The conditions of competiton, working conditions and economic contidions in business world change constantly. The family companies, who change, provide the agreement among workers, have a fair relationship with the workers, accord with the environmental conditions, work with Professional business managers, keep up with the technology and renew themselves, can prosper. Those who cannot prosber face serious problems in management and the entity of the companies have troubles. Under these circumstances, the family companies should adopt to the present conditions in order to develop and grow the company and contiune their entitles. This can be achieved by institutionalization. The institutionalization of family companies consist of some factors such as; having several rules aboutthe situations concerning and affecting the company, receiving external aid on the subjects the company have problems ordeficiencies, working with Professional managers. The Schedule of the institutionalization of the family companies is also a significant point. Not responding timely in the institutionalization process, cannot provide any benefit for the company. Accordingly, the family companies should begin the institutionalization process before the stage of the corporate growth. Thus, the family company grows assimilating the institutionalization and continuesits entity.
Abstract (Original Language): 
Aile şirketlerinin, dünya ekonomisinin kalkınmasında bel kemiği görevi görmektedir. Aile şirketlerinin önemi, ülkenin gelişimine ve ekonominin kalkınmasına katkısı her geçen gün artmaktadır. Aynı zamanda aile şirketleri ülkemizde de ülke ekonomisinde önemli paya sahiptirler. İş dünyasında rekabet koşulları, çalışma koşulları ve ekonomik şartlar sürekli değişmektedir. Değişen, çalışanlar arasında uyum sağlayan,aile üyeleriyle çalışanlar arasında adaletli bir ilişki kuran, çevre koşullarına uyum sağlayan profesyonel yöneticilerle çalışan, teknolojiye ayak uyduran ve kendini yenileyen aile şirketleri ayakta kalmayı başarabilmektedir. Bunu gerçekleştirmeyen aile şirketleri ciddi yönetim sorunlarıyla karşı karşıya kalmakta ve şirketin devamlılığı sıkıntıya girmektedir. Bu şartlar altında, aile şirketlerinin gelişip büyümesi ve varlığını sağlıklı bir biçimde devam ettirebilmesi için günümüz şartlarına ayak uydurması gerekmektedir. Aile şirketlerini ilgilendiren ve şirkete etki edecek her konuda birtakım kuralların hakim olması, şirketin sorun yaşadığı ve eksik olduğu konularda dışarıdan yardım alması, profesyonel yöneticilerle çalışılması gibi bir takım faktörleri içermektedir. Yapılan çalışmanın ilk bölümünde aile şirketlerin tanımı, gelişimi, avantajları ve dezavantajları kavramsal olarak açıklanmış, ikinci bölümde yönetim, aile şirketleri yönetimi ve yönetimdeki sorunlar hakkında bilgiler verilmiştir, üçüncü bölümde kurumsallaşma hakkında bilgi verilmiştir. Son bölümde ise Van ilinde aile şirketlerinde yönetimdeki sorunlar ve kurumsallaşma düzeyini belirleyen faktörlerin neler olduğu aile şirketleriyle anket tekniği ile yapılan uygulamaya yer verilmiştir.
11
20

REFERENCES

References: 

Ak, B. G. (2006). Aile İşletmelerinde Çatışmalar ve Çözüm Önerileri: Aydın İlinde Faaliyet Gösteren Bir Aile İşletmesine Ait Değerlendirme, 2.Aile işletmeleri Kongresi, İstanbul.
Akıncı,V. ve Sohodol,Ç. (2004).Aile Şirketlerinde Kurumsal Kültür: Avantajlar-Dezavantajlar ve Öneriler Üzerine Bir Çalışma, T.C. İstanbul Kültür Üniversitesi 1. Aile İşletmeleri Kongresi Kongre Kitabı, İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınları, İstanbul.
Ateş, Ö. (2005). Aile Şirketlerinde Değişim ve Süreklilik, Ankara Sanayi Odası Yayını, Yayın No:56, Ankara.
Başaran,İ.E. (2000). Örgütsel Davranış İnsanın Üretim Gücü,Feryal Matbaası,3. Kez Yeniden Yazım,Ankara.
Bayhan, V. (2002). Demokrasi ve Sivil Toplum Örgütlerinin Engelleri:Patronaj ve Nepotizm,Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi,c.26,s.1,Adana.
Javstudies.com Javstudies@gmail.com International Journal of Academic Value Studies
International Journal of Academic Value Studies ISSN:2149-8598 Vol: 3, Issue: 13 pp.11-20
20
Develi, N. (2008). Aile İşletmeleri,Aile İşletmelerinde Karşılaşılan Yönetim ve Organizasyon Sorunları:Mersin Örneği, Yüksek Lisans Tezi,Denizli.
Dökümbilek,F. (2010.)Aile Şirketlerinde Nepotizm ve Bir Uygulama,Yüksek Lisans Tezi,İstanbul.
Drucker, P. F. (1974) Management an Abridget and Revised Edition by Peter F.Drucker,(Çev: Fatoş Dilber),O:D:T:Ü Basım İşliği,Ankara.
Genç, N. (2005). Yönetim ve Organizasyon Çağdaş Sistemler ve Yaklaşımlar, Seçkin Yayıncılık,Gözden Geçirilmiş 2. Baskı, Ankara.
Graıner,L.E. (1997).’’Evolution and Revolution as organizations Grow:A.Company’s Past Has Clues for Management That are Critical to Future Success.’’Family Business Review.
Gümüştekin,G.E.(2005). KOBİ Niteliğindeki Aile İşletmelerinin Yönetim ve Organizasyon Sorunları: Kütahya Seramik Sanayi Örneği,Cumhuriyet İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dergisi,Cilt:6,Sayı:1 Sivas.
İlter,H.M. (2001), Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma ve KOBİ’lerin Yönetim Sorunları, İstanbul Ticaret Ve Sanayi Odası Yayın No:2001- 19, İstanbul.
Karabulut,A.T. (2008). Aile Şirketlerin Kurumsallaşma ve Yönetim Fonksiyonlarına Yönelik Sorunları,İstanbul.
Karpuzoğlu,E. (2004). Aile Şirketlerinin Sürekliliğinde Kurumsallaşma,Aile İşletmelerinin Yönetim Sorunları ve Yeniden Yapılanma Gerekliliği,1. Aile İşletmeleri Kongresi.
Karpuzoğlu,E. Büyüyen ve Gelişen Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma,Hayat Yayınları,. Baskı,İstanbul.
Leonard,D. ve Straus,S. (1997) Şirketinizin Beyninin Tamamını İşe Koymak,(Çeviri, G. Bulut),Harward Business Review on Knowledge Management, Mess Yayınları,İstanbul.
Müftüoğlu, M.T. ve Durukan,T. (2004).Girisimcilik ve KOBİ’ler, Gazi Kitabevi, Ankara.
Özalp, Ş.(1971). Küçük İşletmeler,Ankara.
Özgen,H. ve Doğan,S.(1997) Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Uluslar arası Pazarlara Açılmada Karşılaştıkları Yönetim Sorunları ve Çözüm Önerileri,T.C.Sanayi ve Ticaret Bakanlığı KOSGEB Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı,TÜBİTAK Matbaası,İş Formu No:97/3 Ankara.
Sabuncuoğlu, Z. ve Tokol,T.(2011). İşletme, Ezgi Kitapevi , Bursa.
Sadri, S.(2001). Aile Şirketleri Yönetimi, Yüksek Lisans Tezi,İstanbul.
Sorgun,C. (2007).Aile Şirketlerinde Yönetim Sorunları:Adana İlinde Bir Araştırma,Yüksek Lisans Tezi,Niğde.
Şahin,A.F. vd.(2006). Çatışma Yönetimi Yöntemleri ve Hastane Örgütlerinde Bir Uygulama, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Sayı: 15,Konya,http://www.sosyalbil.selcuk.edu.tr/sos_mak/makale_goster.aspx?id=55 - Beril
Tanta,G.vd.(2004). Küçük ve Orta Büyüklükteki Aile İşletmelerinde Yönetim Sorunları(Sakarya Örneği),Aile İşletmelerinin Yönetim Sorunları ve Yeniden Yapılanma Gerekliliği,1. Aile İşletmeleri Kongresi Kongre Kitabı.
Taylor,F.W.(1997). Prenciples of scientific management (Çev:H.Bahadır Akın),Çizgi Kitap Evi Yayınları,Konya.
Tekin,M.(2004). Girişimcilik ve Küçük İşletme Yöneticiliği, Ankara.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com