You are here

2007 Finansal Krizi Öncesi ve Sonrası Dönemde Türkiye’deki Ticari Bankaların Etkinliklerinin Veri Zarflama Analizi (VZA) ile Değerlendirilmesi

Evaluating Efficiencies of Turkish Commercial Banks for Pre-Crisis and Post-Crisis Period of 2007 Financial Crisis By Using Data Envelopment Analysis (DEA)

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of Author
Abstract (2. Language): 
The aim of this study is to examine the effects of current financial crisis started in USA in 2007 on the performance of Turkish commercial banks for three years (pre-crisis, crisis and post-crisis period) by using Data Envelopment Analysis (DEA). The study analysis 12 banks as a decision making units by applying three different DEA models which are 5 inputs-1 output CCR models. The results show that Ziraat Bank, which is the public bank, is efficient in the all of three DEA models, while Anadolu Bank, which is private bank, is the second in efficiency. It is interesting to see that current global financial crisis have more affected private banks than public banks.
Abstract (Original Language): 
Bu çalişmanin amaci, 2007 yilinda ABD’de ortaya çikan küresel finansal krizin Türkiye’deki ticari bankalarin performansi üzerindeki etkilerini kriz öncesi ve sonrasi birer yili dikkate alarak üç yillik dönem itibariyle Veri Zarflama Analizi (VZA) ile incelemektir. Karar verme birimleri olarak belirlenen 12 banka, 5 girdili tek çiktili, çiktiya yönelik (CCR) üç farkli VZA modeli ile analiz edilmiştir. Analiz sonucunda bir kamu bankasi olan Ziraat Bankasi’nin üç VZA modelinde de etkin oldu- ğu, ikinci sirada ise özel bir banka olan Anadolu Bankasi’nin olduğu belirlenmiş- tir. Yaşanan son finansal krizden özel bankalarin kamu bankalarindan daha fazla etkilendikleri bulgusu dikkat çekicidir.