A Research Based on the Views of Managers and Teachers about the Effectiveness of the Performance Evaluation System in the Field of Education
Journal Name:
- Ege Ünivesitesi Ege Eğitim Dergisi/Ege Eğitim Online
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author |
---|---|
Abstract (2. Language):
This study which is targeting to analyze the validity of the performance evaluation system in education through the opinions of teachers and administrators is a general scanning model research. Population of the research is composed by the teachers employed at the state primary and secondary schools in the main districts of Ankara. In the research, stratified and random sampling methods have been used and it contains 419 educators. The ideas of educators about the performance evaluation system hasbeen analyzed with the descriptive statistical techniques and percentage distributions, means and standard deviations have been determined. The difference tests are carried out to evaluate the differences in the educators’ opinion taking into account the level of education, gender, duty, seniority, level of income, type of the very first employment, status of educator, status and membership of teachers’ union variables.Collected data are analyzed by the Excel and SPSS 13.0 statistics software. The findings of the research are as follows: The educators’ opinion on the performance evaluation that has been given rise by the changes in Turkish Education System is “hardly agree”. In other words, they are hesitant and/or negative on the issue. In this respect, the educators who do not have trade union membership are more positive compared to those having the membership.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Eğitim alanında performans değerlendirme sisteminin geçerliğini öğretmen ve yönetici görüşlerine dayalı olarak çözümlemeyi hedefleyen bu çalışma genel tarama modelinde bir araştırmadır. Araştırmanın evrenini Ankara ili merkez ilçelerinde devlet genel ilköğretim ve ortaöğretim okullarında 2011-2012 eğitim ve öğretim yılında görev yapan yönetici ve öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmada örneklem seçiminde olasılığa dayalı örnekleme yöntemlerinden tabakalı ve tesadüfi örnekleme yöntemlerinden yararlanılmış ve 419 yönetici ve öğretmen örneklemde yer almıştır. Yönetici ve öğretmenlerin performans değerlendirme sistemine ilişkin görüşleri betimsel istatistik teknikleri ile çözümlenmiş; yüzdelik dağılımlar, ortalamalar ve standart sapmalar belirlenmiştir. Katılımcıların görüşleri arasında, eğitim basamağı, cinsiyet, görev, kıdem, gelir düzeyi, göreve başladıkları istihdam biçimi, öğretmenlik statüsü ve sendika üyeliği değişkenlerine göre bir farklılık olup olmadığı, varsa hangi yönde değişiklik olduğu konusunda ise fark testleri yapılmıştır.Verilerin analizinde Excel ve SPSS 13.0 istatistik programları kullanılmıştır.Araştırmadan elde edilen bulgulara dayalı sonuçlara göre, yönetici ve öğretmenlerin eğitim alanında meydana gelen değişiklikler bağlamında performans değerlendirme sisteminin geçerliği konusundaki görüşleri “çok az katılıyorum” düzeyinde olmuştur. Bir başka ifade ile, öğretmen ve yöneticiler performans değerlendirme konusunda tereddütlü ve/veya olumsuz yönde düşünmektedirler. Bu konuda, sendika üyesi olmayan yönetici ve öğretmenlerin sendika üyesi olanlara göre, daha olumlayıcı görüşlere sahip oldukları tespit edilmiştir.
FULL TEXT (PDF):
- 1
1-25