You are here

OYUN TEORİSİNİN 2009 YEREL SEÇİMLER İÇİN UYARLANMASI: İZMİR İLİ UYGULAMASI*

ADAPTING GAME THEORY FOR 2009 LOCAL ELECTIONS: IZMIR PROVINCIAL APPLICATION

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (2. Language): 
With the rapid development of technology and science by the last century term of competition which is felt obviously in each platform, also arise more obvious in the political arena. Decision mechanisms which is in action with intuitive phenomenon before, has become out of action indepently without scientific perspective. Scientists try to respond to these market needs with producing different decision making techniques and developing existent decision making techniques from day to day. Game Theory is the most conspicuous of these decision-making techniques and interactive decision-making techniques of the foremost. Review of the literature, a large work area of the game theory, in the political arena to solve the decision problem was not working too. This study to fill this gap, then take the initiative to work and generally contribute ideas to decision makers for political parties and voters in the elections. In the study which is identified important properties for voters, party strategies were examined on investigating which strategy is effectiveness on voters and the results can be placed in game matrix for trying to reach solutions and comments that were made.
Abstract (Original Language): 
Teknolojinin ve bilimin son yüzyıldaki hızlı gelişimi ile kendini her platformda daha da belirgin bir biçimde hissettiren rekabet kavramı, siyasi arenada da daha belirgin bir biçimde baş göstermiştir. Rekabet olgusuyla birlikte daha önceleri sezgisel hareketlerde bulunan karar mekanizmaları bilimsel perspektiften bağımsız hareket edemez hale gelmiştir. Bilim insanları farklı karar verme teknikleri üreterek ve günden güne mevcut karar tekniklerini geliştirerek piyasadaki bu ihtiyaca cevap vermeye çalışmaktadırlar. Oyun Teorisi ise bu karar verme tekniklerinden en göze çarpanı ve etkileşimli karar verme tekniklerinin en önde gelenlerindendir. Literatür incelendiğinde oldukça geniş bir çalışma sahası olan oyun teorisinin, siyasi arenadaki karar problemlerini çözme konusunda fazlaca çalışılmadığı görülmüştür. Bu çalışma bu boşluğu doldurmak, bundan sonraki çalışmalara önayak olmak ve genel olarak seçimlerinde siyasi partilerin karar vericilerine ve seçmenlere fikir katkı sağlamak amacı taşmaktadır. Çalışada seçmenler için önem taşyan nitelikler belirlenmiş parti stratejileri incelenmiş, hangi stratejinin seçmen üzerinde ne kadar etkili olduğu araştırılmış ve oyun matrisine yerleştirilerek çözüme ulaştırılmaya çalışılmış ve bu çözümlerin yorumları yapılmıştır
1225-1241

REFERENCES

References: 

Altan, C., “Genel Seçimler-Yerel Seçimler ilişkisi (1983-2004)”; Elektronik
Sosyal Bilimler Dergisi ISSN:1304-0278 Bahar 2005 C.3 S. 12 (174-190).
Dantzig, G.B., “ Linear Programming an Extensions”, Princeton, N.J., Princeton
University Pres,1963
GümüĢoğlu ġ., “Rasyonel Karar Verme Süreçlerinde Oyun ve fayda Kuramı
EtkileĢimi”, Sıtkı Gözlü‟ye Armağan, İstanbul 2007, s.:197-208.
GümüĢoğlu, ġ., Özdemir A., “Rekabet Ortamında Karar Verme Süreçlerinde
Oyun ve Fayda Kuramı ilişkileri ve Etkileşimi”, Review of Social, Economic ana
Business Studies, Volume 9/10, Fall 2007/2008, s.:287-308.
Hazan, Y. R., Rahat, G., “Candidate Selection: Methods And Consequences”, Handbook of Party Politics, SAGE Publications, 2006, p.109-121.
Omkarprasad S. V., Kumar S., “Analytic Hierarcy Process: An Overview of Applications”, European Journal of Operational Research, Invited Review, 2004.
Özdil,T., “Ekonomik Problemlerin Çözümünde Oyun teorisinin Yeri: Finansal Piyasalarda Bir Uygulama”, Doktora Tezi, izmir, 1998
Öztürk, A., “Yöneylem Araştırması”, Genişletilmiş 10. Baskı, Ekin Kitabevi-2005.
Öztürk, A., “Yöneylem Araştırması”, 5. Baskı,Ekin Kitabevi Yayınları,1997
P.T. Harker ve L.G. Vargas, 1987. “The Theory of Ratio Scale Estimation: Saaty‟s Analytic Hierarchy Process” .Management Science, Vol. 33, pp.1383-1403.
Saaty, T. L., “Fundamentals of Decision Making and Priority Theory with AHP”, AHP Series, vol. VI, RWS Publications 2000.
Taha, H. A., “Yöneylem Araştırması”, 6.Basımdan Çeviri, Çeviren ve Uyarlayanlar: ġ.Alp Baray – Şakir Esnaf, Literatür Yayınları:43, istanbul 2000.
Taha, H. A., “Operation Research An Introduction”, 7th. Edition,Pearson Education International,2003
Tosun, T., “Türk Siyasal Hayatında Seçimler ve izmir”, Orion Kitabevi, Ankara, 2009.
Turan, E. A., “Türkiye‟de Seçmen Davranışı- Önceki Kırılmalar ve 2002 Seçimi”, istanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, istanbul, 2004.
Turan, E. A., “Türkiye‟de Yerel Seçimler”, istanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, Ġstanbul, 2008.
Wayne, L. Winston, “Operation Research Applications and Algorithms”, 2nd. Edition,1991
Yaralıoğlu, K., “Uygulamada Karar Destek Yöntemleri”, Birinci Baskı, izmir 2004.
www.belgenet.org
http://www.yerelnet.org.tr/iller/il.php 22.02.2009

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com