You are here

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ÖĞRETMENLERİNİN ÖĞRENCİ BEKLENTİLERİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ VE DERSLERDE KARŞıLAŞTıKLARı DİSIPLİN SORUNLARı

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (2. Language): 
Student expectations and discipline problems which computer teachers face are investigated in this study. The study group consisted of 121 computer teachers. Data collection was done through a survey questionnaire. Data was analyzed using mann-whitney u test, averages, frequencies, and percentages. According to the results students have highest expectations in gaining computer literacy skills. In general averages of non-curricular expectations are higher than averages of curricular expectations. The highest discipline problems at computer classes are surfing on the net and wandering around the classroom. Private school students have significantly higher curricular expectations than government school students.
Abstract (Original Language): 
Bu çalışmada bilişim teknolojileri öğretmenlerinin gözledikleri öğrenci beklentileri ve disiplin sorunları ortaya konmaya çalışılmıştır. Araştırmada çeşitli il ve ilçelerde görev yapan 121 bilişim teknolojileri öğretmenine elektronik ortamda ulaşılmıştır. Veriler bir anket yardımı ile toplanmış ve mann-whitney u testi, ortalama, yüzde ve frekans kullanılarak çözümlenmiştir. Bulgulara göre öğrenciler bilişim teknolojileri dersiyle ilgili olarak en çok bilgisayarı tanıma ve bilgisayar okuryazarı olma yönünde beklentilere sahiptirler. Genel olarak ders dışı beklenti ortalamaları dersle ilgili beklenti ortalamalarından daha yüksektir. Öğrencilerin ders dışı beklentileri en çok İnternet'te gezinme ve sohbet programlarını kullanma gibi durumlarda yoğunlaşmaktadır. Öte yandan oyun oynama ve ayakta dolaşma bilişim teknolojileri derslerinde en sık karşılaşılan disiplin sorunlarıdır. Dersle ilgili öğrenci beklentileri yönünden özel okullar lehine anlamlı bir fark bulunmaktadır.
39-52

REFERENCES

References: 

Ağır, İ. (1993). Orta dereceli okullarda öğrencilerin işledikleri disiplin suçları. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Ankara: Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Akkoyunlu, B. ve Kurbanoğlu, S. (2003). Öğretmen adaylarının bilgi okuryazarlığı ve bilgisayar öz-yeterlik algıları üzerine bir çalışma. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 24, 1-10. 21 Temmuz 2008 tarihinde
http://193.140.216.63/200324BUKET%20AKKOYUNLU.pdf adresinden alınmıştır.
Cradler, J. (2000). Implementing technology in education: Recent findings from research and evaluation studies. Far West Laboratory.
Güneş, Y. (1999). İzmir liselerinde disiplin olayları ve cinsiyet faktörü. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
Kleiman, G. M.
(2000)
. Myths and realities about technology in K-12 schools. Leadership and the New Technologies, 14. 10 Ocak 2009 tarihinde http://www.edletter.org/dc/kleiman.htm adresinden alınmıştır.
Kural Er, F. (2007/ İlköğretim bilgisayar dersi programına ilişkin öğretmen görüş ve beklentileri: Bir durum çalışması, Çanakkale ili örneği. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
McCarthy, P. J. (1998). Teacher attitudes towards computers and the relationship between attitudes towards computers and level of involvement with computers among New York City Special Education teachers. Unpublished doctoral dissertation. Columbia University, Teachers College, New York.
51
Cenk AKBIYIK, S. Sadi SEFEROĞLU - Ç. Ü. Eğitim Fakültesi Dergisi, 36 (2009) 39-52
McKenna, J., Avery, R., & Schuchardt, J. (2000). Technology strategies for enhancing learning. Consumer Interest Annual, 46, 200-204. 10 Ocak 2009 tarihinde http://consumerinterests.org/files/public/technology.PDF adresinden alınmıştır.
Milli Eğitim Bakanlığı (2006). ÖBBS 2004 - İlköğretim öğrencilerinin başarılarının belirlenmesi: İngilizce bilgisayar okur yazarlığı raporu. Milli Eğitim Bakanlığı, Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığı, Ankara.
Phelps, R., Hase, S. ve Ellis, A. (2005). Competency, capability, complexity and computers: exploring a new model for conceptualising end-user computer education. British Journal of Educational Technology, 36, 67-84.
Sarpkaya, P. (2005). Resmi liselerde disiplin sorunları ve ilgili grupların (öğretmen, öğrenci, yönetici, veli) yaklaşımı. Yayımlanmamış Doktora Tezi. İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
Seferoğlu, S. S. ve Akbıyık, C. (2007). Bilişim teknolojilerinin okullarda kullanımı: Bilgisayar öğretmenlerinden beklentiler. Uluslararası Öğretmen Yetiştirme Politikaları ve Sorunları Sempozyumu. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi ve Azerbaycan Devlet Pedagoji Üniversitesi. 12-14 Mayıs 2007, Bakü, Azerbaycan. 21 Temmuz 2008 tarihinde http://www.egitim.hacettepe.edu.tr/sempozyum bildiri.pdf adresinden alınmıştır.
Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı (2006). İlköğretim bilgisayar dersi (1-8. sınıflar) öğretim programı. 27 Şubat 2008 tarihinde http://ttkb.meb.gov.tr/ogretmen/ adresinden alınmıştır.
Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı (2007). Yeni uygulamaya konulan ilköğretim kurumları derslerine ait öğretim programları ve haftalık ders saatleri çizelgesine ilişkin hususlar. 10 Ocak 2009 tarihinde
http://canakkale.meb.gov.tr/duyurular/E Okul Projesi/2007 ogrt yili ilkogretim kuruml ari derslerine iliskin hususlar.pdf adresinden alınmıştır.
Tertemiz, N. (2002/ Sınıf yönetimi ve disiplin. L. Küçükahmet (Ed.), Sınıf yönetimi (ss. 59¬80). Ankara: Nobel Yayıncılık.
Türkiye İstatistik Kurumu (2008). 2008 Yılı hanehalkı bilişim teknolojileri kullanım araştırması sonuçları. TÜİK Haber Bülteni, Sayı 138. 10 Ocak 2009 tarihinde http://www.bilgitoplumu. gov.tr/duyuru/2008 HanehalkiAnketi.pdf adresinden alınmıştır.
Yenice, N., Sümer, Ş., Oktaylar, H. C. ve Erbil, E. (2003). Fen bilgisi derslerinde bilgisayar destekli öğretimin ders hedeflerine ulaşma düzeyine etkisi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 24, 152-158.
Williams, D., Coles, L., Wilson, K., Richardson, A. ve Tuson, J. (2000). Teachers and ICT: Current use and future needs. British Journal of Educational Technology, 31 (4), pp. 307¬320

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com