INTRINSIC AND EXTRINSIC MOTIVATION FOR ENGLISH LEARNING SCALE (IEM-ELS): A PSYCHOLINGUISTICS STUDY OF RELIABILITY AND VALIDITY
Journal Name:
- Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author |
---|---|
Abstract (2. Language):
Educational contexts without considering students' levels of their motivation cannot be thought of. Motivation is one of the best predictors of academic achievement, in some studies, it is better predictor than general intelligence of students. Two types of motivation – the extrinsic and the intrinsic one should be distinguished carefully. Intrinsic motivation is related to emotional aspect of learning. If students learn because it gives them pleasure and if they enjoy it, it can be said that these group of students have high levels of intrinsic motivation. In contrast, students who learn especially to gain some reward, acknowledgement or recognition are considered to be extrinsically motivated. Lots of scales which measure intrinsic and extrinsic motivation are general assessment tools i.e. they are not domain-specific tools. Because of that, the main aim of our study is to examine reliability and validity of Intrinsic and extrinsic motivation for English learning scale. This scale was made in order to measure levels of intrinsic and extrinsic motivation for learning English language. Hence, we anticipate its usefulness in English language educational context. Cronbach's alpha coefficients were calculated and factor analysis was conducted. These statistical and psychometric techniques yielded the following results: the reliability of both subscales was good and the IEM-ELS had two-dimensional latent structure.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Öğrencilerin motivasyon düzeyleri hesaplanmadan eğitimle ilgili bağlamsal konulardan bahsetmek mümkün değildir. Motivasyon, akademik başarının en büyük göstergesi olarak gösterilmektedir, öyle ki bazı çalışmalara göre öğrencinin genel zekasını ölçü alan belirleyicilerden daha iyi bir gösterge olarak dahi düşünülmektedir. İki tür olan içe ve dışa yönelik motivasyon birbirinden dikkatlice ayırt edilmelidir. İçe yönelik motivasyon öğrenmenin duyuşsal yönüyle ilgilidir. Öğrenciler öğrenmekten zevk aldıkları ve bu onlara haz verdiği için öğreniyorlarsa, bu tür öğrencilere yüksek düzeyde içe yönelik motivasyonlu öğrenciler denilebilir. Bunun aksine; bazı ödüller, kabül veya tanınma arayışı dışa yönelik motivasyon sağlayıcı unsurlar olarak nitelenmektedir. İçe yönelik ve dışa yönelik motivasyonu ölçen birçok araçlar alana özel olmayıp genel ölçme araçlarıdır. Bu yüzden, araştırmanın ana amacı, kısaltması IEM-ELS olan ve İngilizce Öğrenme ölçeği diye adlandırılan içe yönelik ve dışa yönelik motivasyonların geçerliliği ve güvenirliğini incelemektir. Bundan dolayı, İngilizce dili eğitimi bağlamında bahse konu ölçeğin faydası ve etkinliği öngörülmektedir. Cronbach alfa katsayısı hesaplanmış olup, araştırmada faktör analizleri uygulanmıştır. Bu istatiksel ve psikometrik teknikler aşağıdaki sonuçları vermiştir: Her iki alt ölçeğin güvenirliliği pozitif çıkmıştır ve IEM-ELS'in çift boyutlu gizli yapıya sahip olduğu sonucuna varılmıştır.
FULL TEXT (PDF):
- 3