You are here

Şehirlerin İlerleme Yönlerinin Gayrimenkul Değerleri Üzerindeki Etkisinin Ölçülmesi

Measuring the Impacts of the Progress of Cities on Real Estate Values

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.18074/cnuiibf.206
Abstract (2. Language): 
Investors, companies and people who have savings invest real estate because the expectation of the increasing future value of it. The correctly determination of the real estate value is important. The impact of the development of cities generally is not taken into account to detect the value of real estate. This study aims to determine whether there is a significantly difference in the investment of real estate to the south and west of the cities rather than other parts of that. For this reason, percentage change in real estate value per m2 in the five largest cities of Turkey, is analysed according to geographical location and direction of cities. As a result, the return on real estate investment at the south and west of cities is a significantly difference compared to investment in other parts of those.
Abstract (Original Language): 
Yatırımcıların, şirketlerin ve tasarruf sahiplerinin gelecekte değer artışını düşünüp, yatırım yaptıkları araçlardan bir tanesi gayrimenkuller olmaktadır. Bir yatırım aracı olan gayrimenkullerin değerinin doğru olarak ölçülmesi önemlidir. Şehirlerin ilerleme yönlerinin gayrimenkul değeri üzerindeki etkisi gayrimenkul değerleme yöntemlerinde dikkate alınmamaktadır. Bu çalışmanın amacı şehirlerin güneyine ve batısına yapılacak bir gayrimenkul yatırımının, şehrin diğer yönlerine yapılacak yatırımlara göre bir farklılık yaratıp yaratmadığını tespit etmektir. Bunun için beş büyük şehirdeki ilçelerin m2 başına düşen konut değerlerindeki yüzdesel değişimin, ilçelerin coğrafi konum ve yönlerine göre farkı incelenmiştir. Sonuç olarak beş büyük şehrin güney ve batısındaki gayrimenkul yatırım getirisinin, diğer yönlere yapılacak gayrimenkul yatırımı ile arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığın olduğu tespit edilmiştir.
443
458

JEL Codes:

REFERENCES

References: 

Altunışık, R., Coşkun, R. Bayraktaroğlu, S. ve Yıldırım, E. (2012). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri. 7.Baskı, Sakarya: Sakarya Yayıncılık.
Alp, A. ve Yılmaz, M.U. (2007). Gayrimenkul Finansmanı ve Değerlemesi. 3. Baskı, Ankara: İMKB Yayını.
Bender A., Din A., Favarger P., Hoesli M. ve Laakso J. (1997). An Analysis of Perceptions Concerning the Environmental Quality of Housing in Geneva. Urban Studies, 34(3), 513.
Çağatay, U. ve Tecim, V. (2013). Avrupa Birliği Sürecinde Taşınmaz Değerleme Bilgi Sistemi. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 15(3), 382.
Deveci, E. ve Yılmaz, İ. (2009). Coğrafi Bilgi Sistemleri Yardımıyla Taşınmaz Mal Değerlemesi : Afyonkarahisar İl Merkezi Örneği. Harita Teknolojileri Elektronik Dergisi, 1(1), 33-47.
Erbil, E.H. (2014). Taşınmaz Mal Değerleme Amaçlı Coğrafi Bilgi Sistemi Tasarımı. 5. Uzaktan Algılama ve CBS Sempozyumu, İstanbul.
ESRI. (2014). ArcGIS 10.2. USA. http://www.esri.com.
Hışır, M. (2009). Türkiye’de Taşınmaz Değerleme ve Harı ta Mühendı slı ğı . TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, 12. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı. Ankara.
Kalaycı, Ş. (Ed.). (2005). SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri. Ankara: Asil Yayın.
Karadeniz, E., Kandır, S.Y. ve Önal, Y. B. (2009). Konaklama İşletmelerinde Gayrimenkul Değerleme ve Bütünsel Değerin Hesaplanması : Hipotetik Bir Uygulama. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 20(2), 149-168.
Sarısu, E., Özcan, S. ve Kızılot, Z. (2005). Gayrimenkul Rehberi. Ankara: Yaklaşım Yayınları.
Songu, C., Şerbetçi, M. ve Gülül, E. (2009). Ölçme Bilgisi, Cilt.1, 11. Baskı, İstanbul: Birsen Yayınevi.
Çankırı Karatekin Üniversitesi Çankırı Karatekin University
İktisadi ve İdari Bilimler Journal of The Faculty of Economics
Fakültesi Dergisi and Administrative Sciences
458
Şahin, D. (2010). Gayrimenkul Değerleme Yöntemleri: Değerlemede Eğitim Süreci ve Türkiye Uygulamaları. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara: Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
Tanaka, H. ve Shibasaki, R. (2001). Creation of Spatial Information Database for Appraising the Real Estate. 22nd Asian Conference on Remote Sensing.
TMSK, (2007). TMS-2 Stoklar. Yayın No:2, Ankara: Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu Yayınları.
TMSK, (2007). TMS-16 Maddi Duran Varlıklar. Yayın No:2, Ankara: Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu Yayınları.
TMSK, (2007). TMS-40 Yatırım Amaçlı Gayrimenkuller. Yayın No:2, Ankara: Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu Yayınları.
Torun, M.K., Yanalak, M. ve Şeker, D. . (2009). Taşınmaz Değer Harı talarının Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Üretilmesi. TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, 12. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı. Ankara.
TÜİK. (2014). Ankara Nüfus Bilgileri, http://www.tuik.gov.tr (Erişim Tarihi: 30 Aralık 2014)
Ünver, Ö., Gamgam H. ve Altunkaynak, B. (2011). Temel İstatistik Yöntemler. 6. Baskı, Ankara: Seçkin Yayınevi.
Üreten, A ve Ercan, M.K. (2000). Firma Değerinin Tespiti ve Yönetimi, Ankara: Gazi Kitabevi.
Yomralıoğlu, T., Nişancı, R., Çete, M. ve Candaş, E., (2011). Dünya’da ve Türkiye’de Taşınmaz Değerlemesi. Türkiye’de Sürdürülebilir Arazi Yönetimi Çalıştayı, İstanbul.
Yomralıoğlu, T. (1997). Kentsel Alan Düzenlemeleri İmar Uygulama Teknikleri. JEFOD Yayın No:1, 153–190.
Yıldız, F., İnal, C. ve Erdi, A. (2014). Topoğrafya Ölçme Bilgisi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
Zeng, T.Q. ve Zhou, Q. (2001). Optimal Spatial Decision Making Using GIS: A Prototype of a Real Estate Geographical Information System (REGIS). Geographical Information Science, 15(4), 307-321.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com