You are here

KIBRIS’TA KURULMAK İSTENEN FEDERAL DEVLETİN HUKUK SİSTEMİ VE ÖZELLİKLERİ

JUDICIAL SYSTEM AND FEATURES OF THE FEDERAL STATE TO BE FOUNDED IN CYPRUS

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
In this research, judicial system and the features of the federal state wanted to be founded between Turkish and Greek societies was tackled. The main purpose of this research is to find out how and according to which opinions the judicial system of the federal state would be formed and how the compromise would be reached by making mutual comparison of the opinions. When considered from this aspect judicial system of the state thought to be founded in Cyprus should be a system based on ‘rule of law’, involving everybody in judicial system, in which any opinion and belief lives together, competes each other and improves itself under the rule of law. Whereas it is known that how much the purpose on the judicial system wanted to be established differentiate. So, the objective of the judicial system which would be formed in Cyprus should be a viable state, a reconcilable society and a sustainable peace. In fact, the core of the federal judicial system in Cyprus should be the paradigm of state-society-individual. Although the dynamics of this paradigm is fed by different sources the main aim should be a fair and permanent judicial system. Another subject to be discussed is that the principles of the judicial system to be founded in Cyprus would be shaped according to ‘horizontal and vertical integration’ criteria. From this factuality, the research consists of three main sections. In the first section the judicial system of the federal state to be founded and related notions were tackled. In the second section what the internal and external jurisprudence criteria establishing the federal state would be were displayed. In the third and last section how the feature of being a constitutional state of a federal state would be was examined.
Abstract (Original Language): 
Bu araştırmada, Kıbrıs Türk ve Rum toplumları arasında kurulmak istenen federal devletin hukuk sistemi ve bununla ilgili özellikler ele alınmıştır. Bundan hareketle araştırmanın temel amacı, Kıbrıs’ta kurulması istenen federal devlete ait hukuk sisteminin hangi kriterlere göre şekilleneceği ve bu görüşleri savunanların karşılıklı mukayesesi yapılarak orta yolun nasıl bulunabileceği gösterilmek istenmiştir. Kıbrıs’ta kurulması düşünülen federal devletin hukuk sistemi, ‘hukukun üstünlüğünü’ esas alan, herkesi hukukun içinde gören, her görüşün ve inancın hukuk egemenliği altında, birlikte, yan yana yaşadığı, yarıştığı ve geliştiği bir sistem şeklinde oluşturulmak istenmektedir. Hâlbuki Kıbrıs’ta kurulmak istenen hukuk sistemine dair amaçların, birbirinden ne denli farklı olduğu bilinmektedir. Hâl böyle olunca Kıbrıs’ta kurulacak hukuk sisteminin amacı, yaşayabilir bir devlet, uzlaşabilir bir toplum ve sürdürülebilir bir barış şeklinde olması tasarlanmıştır. Aslında Kıbrıs’taki federal hukuk siteminin kaynağı, devlet-toplum-insan paradigması içinde şekillenmektedir. Bu paradigmanın dinamikleri farklı kaynaklardan beslense de esas amaç, Kıbrıs’taki hukuk sisteminin adil ve kalıcı olmasıdır. Bir diğer mesele ise Kıbrıs’ta kurulacak hukuk sistemine dair prensiplerin, ‘yatay ve dikey entegrasyon’ kriterine göre şekillenmesidir. Bu gerçekten hareketle araştırma, üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde kurulmak istenen federal devletin hukuk sistemi ve bununla ilgili kavramlar ele alınmıştır. İkinci bölümde federal devleti kuracak olan iç ve dış hukuk kriterlerinin ne olacağı gösterilmiştir. Üçüncü ve son bölümde ise federal devletin hukuk devleti olma özelliğinin nasıl olacağı incelenmiştir.
1-27

REFERENCES

References: 

ARIK, K. F. (1963) Türk Medenî Hukuku (Genel Prensipler), Ankara: Balkanoğlu Matbaacılık.
BİLGE N., (1966) Hukuk Başlangıcı Dersleri, 5. Baskı, Ankara: Sevinç Kitapevi.
BM İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi – Paris 10 Aralık 1948, The Universal Declaration of Human Rights, New York.
BOZKURT, G. (1996) Batı Hukukunun Türkiye’de Benimsenmesi–Osmanlı Devleti’nden Türkiye Cumhuriyeti’ne Resepsiyon Süreci (1839-1939), Ankara: TTK Yayınları, TTK Basınevi.
DEMİRKOL, T. (1994) İbn Haldun’da Bilim ve Devlet, Ankara: Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Siyaset ve Sosyal Bilimler Bölümü Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
DENKTAŞ, R. R. (1994) Akritas Plânı ve Gençliğe Sesleniş, 2. Baskı, Lefkoşa: Yorum Yayınları.
DUVERGER, M. (1995) Siyasal Rejimler (Çev. Teoman Tunçdoğan), İstanbul: İletişim Yayınları.
EROĞLU, H. (1975) Kıbrıs Uyuşmazlığı ve Kıbrıs Barış Harekâtı, Ankara: Emel Matbaacılık.
GÖĞER, E. (1971) Hukuk Başlangıcı Dersleri, Ankara: Şenyuva Matbaacılık.
GÖKSAN, A. (2002) “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Yurttaşlık Hukuku”, Kıbrıs Mektubu Dergisi, 25(5), 48.
KAYMAZ, S. (1999) “Atatürk’ün Düşüncesinde Millî Hukuk”, Erdem Dergisi - Cumhuriyet Özel Sayısı–II, 11(32), 483-498.
KORKMAZ, F. (1995) Gazali’de Devlet, Ankara: Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları.
Liderin Demokrasi Arayışı, (2000), Ankara: 20 Mayıs Eğitim, Kültür ve Sosyal Dayanışma Vakfı Yayınları.
MUGHİSUDDİN, O. A. (1995) “Hukuk Belgeleri ve Antlaşmalar Çerçevesinde Uygulanan Gerçek Politika: Türkiye ve Balkan Ülkeleri”, Türk Hakları (Der. Mustafa Kahramanyol), Ankara: Ahmet Yesevi Üniversitesi Yardım Vakfı Yayınları, 73-96.
NECATİGİL, Z. M. (1988) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Anayasa ve Yönetim Hukuku, İstanbul: Rüstem Kitapevi Hukuk Yayınları.
……………………. (1998) The Cyprus Question and The Turkish Position in International Law, Revised 2. Edition, London: Biddles Ltd. Guildford and King’s Lynn, Oxford University Press.
NECATIGIL, Z. (1974) Administrative Law, Nicosia.
PARKİNSON, N. (1984) Siyasal Düşüncenin Evrimi (Çev. Mehmet Harmancı), 2. Baskı, İstanbul: Remzi Kitapevi.
PLÜMER, F. (2001) Anılar–Toplum Hizmetinde Bir Ömür (Der. Ahmet C. Gazioğlu), İstanbul: CYREP Yayınları.
ROUSSEAU, J. J. (1999) Toplumsal Sözleşme (Ter. Alpagut Erenuluğ), 3. Baskı, Ankara: İletişim Yayınları.
SARICA, M. (1996) 100 Soruda Siyasî Düşünce Tarihi, 6. Baskı, İstanbul: Gerçek Yayınevi.
SOYSAL, M. (1997) 100 Soruda Anayasanın Anlamı, 11. Baskı, İstanbul: Gerçek Yayınevi.
TAMÇELİK S. (2001) “KKTC’deki Siyasî ve Felsefik Eğilim”, KKTC Cumhurbaşkanlığı’na Sunulan Rapor, 21 Mart 2001 – (Resmi Belge).
………………. (2008a) “Kıbrıs’ta Federal Çözümü Destekleyenlerle, Karşı Çıkanların Görüşleri ve Bunların Mukayesesi”, Beykent Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Dergisi, 1 (2), 137-159.
………………. (2008b) “Kıbrıs’ta Türklerle Rumların Toplumsal Çatışma Düzlemi ve Bununla İlgili Ahlakî ve Mantıksal Değerleri”, Hacettepe Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi, 8, 285-320.
………………. (2008c) “Rum-Yunan İttifakında Ortak Savunma Doktrini ve Özellikleri”, Stratejik Araştırmalar Dergisi - SAREM, 6(12), 13-39.
………………. (2008d) Kıbrıs Meselesinin Çözüm Plânları (BM’nin 789 Sayılı Kararına Göre). Ankara: Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Doktora Tezi.
………………. (2009a) “Kıbrıs’ta Kurulmak İstenen Federal Anayasayla İlgili Bazı Kavramların Her İki Taraf Açısından Değerlendirmesi”, Beykent Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Dergisi, 1 (3), 100-126.
………………. (2009b) “Kıbrıs’ta Kurulması Düşünülen Federal Devletin Yasama Organı ve Özellikleri”, Journal of Social Sciences – Near East University, 2(1), 20-50.
………………. (2009c) “Kıbrıs’ta Kurulması Düşünülen Federal Devlette Yargı Organları ve Temel Özellikleri”, Türkiye Günlüğü, 96, 197-223.
………………. (2009d) “Kıbrıs’ta Kurulması Düşünülen Sistemde Cumhurbaşkanının ve Yardımcısının Görev ve Yetkileri”, Uluslararası Hukuk ve Politika, 5(17), 55-84.
………………. (2009e) “Kıbrıs’ta Kurulması Düşünülen Sistemde Cumhurbaşkanının ve Yardımcısının Görev ve Yetkileri”, Akademik Araştırmaları Dergisi, 11(96), 197-223.
TUNAYA, T. Z. (1964) “Kıbrıs Meselesi Mi, Meseleleri Mi?”, Cumhuriyet Gazetesi, 22 Şubat 1964, No:56632, 4.
....................... (1989) Medeniyetin Bekleme Odası, İstanbul: Bağlam Yayınları.
TURHAN, T. (2002) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Yurttaşlık Hukuku, Ankara: Turhan Kitapevi.
ULUS, T. (2003) “Son BM Anlaşması ile Kıbrıs Nereye Gidiyor”, Kıbrıs Mektubu Dergisi, 16(1), 46-53.
VELİDEDEOĞLU, H. V. (1959) Türk Medenî Hukuku, C. 1., 6. Baskı, İstanbul: byy.
YILMAZ, M. (1999) ANAP 2000 Vizyon Devlet-Demokrasi-Siyaset, Ankara: ANAP Teknik Büro.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com