Buradasınız

Kurumsal Yönetim İlkelerinin Muhasebe Etik Kuralları İle İlişkisi

RELATIONSHIP BETWEEN PRINCIPLES OF CORPORATE GOVERNANCE AND ETHICS IN ACCOUNTING

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Abstract (2. Language): 
21. Which emerged at the beginning of the century, international financial reporting scandals led to the exploitation of some of the business stakeholders. The information contained in the financial statements of the business stakeholders to decide on the basis of this information to reflect the facts suffered huge losses. Therefore, decreased trust accounting and accountants. As a result, companies have increased funding costs had fallen some problems in finding the source. All this negativity is based on the failures of corporate governance. To comply with corporate governance requires ethical rules. People involved in the process of accounting and do not act according to ethical rules of managers in the corporate governance failures of the necessary increased.The purpose of this study to business corporate governance principles and accounting department ethics rules of relationship of the coin and together responsibility on the failures. Principles of corporate governance and accounting rules of professional ethics was investigated by examination of the literature. The purpose of the rules of professional ethics, the purpose of accounting and corporate governance principles of accurate, honest, transparent, understandable, considering the public interest to produce on the basis of information fed from the same source, and observed that the junction. Financial reports are accurate, complete and reliable accounting information system will be taken out of production takes place in compliance with ethical rules. Ethics, law-abiding members of accounting profession shows that it produces the real situation of enterprises in the financial statements, business stakeholders decisions. As a result, a positive correlation between corporate governance principles and ethical rules of accounting in parallel and there is an active relationship, principles and rules of ethics are supporting each other in all matters. Corporate governance principles from country to country have shown some differences from institution to institution, meanness, transparency, accountability and contain the basic principles of responsibility.
Abstract (Original Language): 
21.yüzyılın başlarında ortaya çıkan uluslararası finansal raporlama skandalları bazı işletme paydaşlarının sömürüldüğünü ortaya çıkarmıştır. Finansal raporlarda yer alan bilgiler gerçekleri yansıtmadığı için bu bilgilere dayanarak karar veren işletme paydaşları büyük zararlara uğratılmışlardır. Bu nedenle muhasebecilere duyulan güven azalma eğilimi göstermiştir. Bunun sonucunda da şirketlerin kaynak maliyetleri artmıştır. Bütün bu olumsuzluklar şirketlerin kurumsal olmayan yönetim başarısızlıklarına dayandırılmaktadır. Kurumsal yönetim etik kurallara uymayı şart koşmaktadır. Muhasebe sürecinde yer alan insanların ve yöneticilerin gerekli etik kurallara göre hareket etmemeleri de şirketlerin yönetim başarısızlıklarını arttırmıştır. Bu çalışmanın amacı, şirketlerdeki kurumsal yönetim ilkelerinin muhasebe etik kuralları ile birleşen ve birbirlerini destekleyen yönlerinin ortaya konmasıdır. Kurumsal yönetim ilkeleri ile muhasebe mesleki etik kuralları literatür incelemesi ile araştırılmıştır. Finansal raporların doğru, eksiksiz ve güvenilir biçimde çıkar gruplarına ulaştırılması muhasebe bilgi sistemindeki üretimin etik kurallara uyumu ile gerçekleşmektedir. Muhasebe meslek mensuplarının etik kurallara uyumu ile düzenlemiş olduğu finansal raporlar, çıkar grupları ve paydaşların kararlarında yanılma oranını düşürecektir. Bu yapılan çalışmada muhasebe mesleki etik kurallarının amacı ile kurumsal yönetim ilkelerinin amacının doğru, dürüst, şeffaf, anlaşılır, kamu yararını göz önünde bulunduran bilgiler üretme temelinde birleştiği ve aynı yönde hareket ettiği gözlemlenmiştir.Bu araştırmanın sonucunda kurumsal yönetim ilkeleri ile muhasebe etik kuralları arasında pozitif, paralel ve etkin bir ilişki söz konusu olup, ilkeler ve etik kurallar birbirlerini her konuda desteklemektedir. Kurumsal yönetim ilkeleri ülkeden ülkeye¸ kurumdan kuruma bazı farklılıklar gösterse de adillik, şeffaflık, hesap verebilirlik ve sorumluluk temel ilkelerini içermektedirler.
17
35

REFERENCES

References: 

ABDİOĞLU, Hasan, (2007), İşletmelerde Kurumsal Yönetim Anlayışı Kapsamında İç Denetimin Rolü ve İMKB-100 Örneği, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi, İstanbul.
ABDİOĞLU, Hasan, (2009), İşletmelerde Kurumsal Yönetim Anlayışı ve Muhasebe Bilgi Sistemi İlişkisi: İMKB-100 Şirketleri Üzerine Ampirik Bir Araştırma, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Cilt 12 Sayı 21, Haziran.
AKDOĞAN, Habib, (2003), Muhasebe Meslek Etiğinin Kamunun Aydınlatılmasındaki Önemine Meslek Mensuplarının Yaklaşımları, Anadolu Üniversitesi Basımevi.
AKGÜL, Barış, (2009), Kurumsal Yönetim İlkeleri Uyarınca Banka Yönetim Kurulunun Yapısı ve İşleyişi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi, Ankara.
ARI Mustafa, (2007), Finansal Raporlamaya Olan Güvenin Arttırılmasına Yönelik Yeni Yaklaşımlar, Doktora Tezi, İstanbul.
ARI, Mustafa, (2008), Kurumsal Yönetim ve Finansal Raporlamanın Güvenilirliği, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İİBF Dergisi, Ekim.
ARSOY, Aylin Poroy, (2008), Kurumsal Şeffaflık ve Muhasebe Standartları, Afyon Kocatepe Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi.
AYMANKUY, Yusuf ve SARIOĞLAN, Mehmet, (2005), Muhasebe Meslek Mensuplarının Meslek Etiğine Yaklaşımları ve Balıkesir İl Merkezinde Bir Uygulama, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt 8, Sayı 14, http://sbe.balikesir.edu.tr/edergi/c8s14/makale/c8s14m2.pdf, 01.12.2011
DEMİR, Berna, (2010), Muhasebe Bilgi Sistemlerinde Bilgi Kalitesi, Muhasebe ve Finansman Dergisi, sayı 48, Ekim.
DOĞAN, Mustafa, (2007), Kurumsal Yönetim, Siyasal Yayınevi, Ankara.
İstanbul YMMO, 2006, Kurumsal Muhasebe Düzeni ve Bunun Türkiye’deki Durumu, Rapor, Haziran.
PAMUKÇU, Fatma, (2011), Finansal Raporlama ile Kamuyu Aydınlatma ve Şeffaflıkta Kurumsal Yönetimin Önemi, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Nisan.
SPK, Sermaye Piyasası Kurulu, (2005), Kurumsal Yönetim İlkeleri, Şubat.
SPK, Sermaye Piyasası Kurulu, (2011), Seri: IV. No: 54 Sayılı Kurumsal Yönetim İlkelerinin Belirlenmesine ve Uygulanmasına İlişkin Tebliğ Hakkında Açıklama, http://www.spk.gov.tr/duyurugoster.aspx?aid=20111011&subid=0&ct=c 05.03.2012
TKYD, Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği, (2005), OECD Kurumsal Yönetim İlkeleri, İstanbul.
Türk Dil Kurumu Sözlüğü, http://tdkterim.gov.tr/bts/ 01.03.2012.
TÜRMOB, (2007), Serbest Muhasebeciler, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirlerin Faaliyetlerinde Uyacakları Etik İlkeler Hakkında Yönetmelik, http://www.turmob.otg.tr/Arsiv/FCKEditor/userfiles/file/09-Etik_ilkeler.pdf 28.02.2012.
TÜSİAD, Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği, (2005), Sermaye Piyasaları için Örnek Şirket Yapısı, Yayın No: TÜSİAD-T/2005-06/403, Haziran.
TÜSİAD, Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği, (2002), Kurumsal Yönetim En İyi Uygulama Kodu: Yönetim Kurulunun Yapısı ve İşleyişi, Yayın No: 336, İstanbul, Aralık.
UYAR, Süleyman, (2004), Kurumsal Şeffaflığın Sağlanmasında Kurumsal Yönetim (Corporate Governance) Anlayışının Önemi, http://archive.ismmmo.org.tr/docs/malicozum/66MaliCozum/20%20süleyman%20uyar.pdf 05.04.2012.
UYAR, Süleyman (2005), Muhasebe Mesleğinde Etikle İlgili Düzenlemeler, Makale, http://www.muhasebetr.com/yazarlarimiz/suleyman/001/, Erişim 11.10.2011.
UYAR, Süleyman, (2008), Lehman Brothers Ve Küresel Finansal Krizin Ardından Kurumsal Yönetim Ve Denetim Çıkış Yolu Olabilir mi? http://www.muhasebetr.com/yazarlarimiz/suleyman/016, 05.04.2012.
YAZICI, Mehmet, (2003), Kurumsal Muhasebe Denetimi, İstanbul Yeminli Mali Müşavirler Odası Yayınları.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com