Buradasınız

MATBUAT VE İSTİHBARAT UMUM MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN İSTİHBARAT ÇALIŞMALARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

A STUDY ON INTELLIGENCE AFFAIRS OF GENERAL DIRECTORATE OF PRESS-PUBLICATION AND INTELLIGENCE SERVICES

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.9761/JASSS2764
Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
Intelligence activities are important for all states in the world. It is required because of the need to obtain information of intelligence for national safety. Knowledge is the most powerful weapon that has been discovered by humanbeings. Those people who manage to use this weapon, are always be able to dominate the whole world. Turks were involved in intelligence activities in various ways throughout the history. For instance; Huns, Gökturks, Topas and Uighurs were encountered in the espionage activities conducted by state officials. Star Intelligence Agency which was established by Abdulhamid II, in his era and The Special Organization which was established during the Union and Progress Era took very important task in the intelligence field. Within this frame, some required information for national safety was also collected during the Turkish Independence War against invaders by means of different secret organizations. Such as; Karakol Cemiyeti, Zabitan, Yavuz, Moltke, Hamza, Mucahit, Muharip, Felah, Mim Mim and "P" Organization fulfilled various intelligence activities during the Turkish Independence War. General Directorate of Press-Publication and Intelligence Services is one of them and worked depended on the Turkish Grand National Assembly. General Directorate of Press-Publication and Intelligence Services opened offices in Rome, Zurich, Berlin, Paris and Moscow then. Agents in these offices followed the news in the media of the related countries. They collected required secret information and news from Matin, Echo de Paris, Le Petit Parisien, Le Temps, The Morning Post and The Observer newspapers as well as the information obtained from Stephan Agency, Berlin and Bordeaux transceivers. The news obtained was translated into Turkish and sent to Ankara immediately. Thus, Ankara government had the possibility to follow the movements of the Allies closely as well as taking the opportunity to follow official and public events in Russia, Germany and the Islamic world. General Directorate of Press- Publication and Intelligence Services was the eyes and ears of Ankara that follow the whole world at that time.
Abstract (Original Language): 
İstihbarat faaliyetleri bütün devletler için önemlidir. İstihbaratın temeli ise bilgi edinme ihtiyacıdır. Bilgi ise insanoğlunun bulduğu en güçlü silahtır. Bu silahı kullanmayı başaranlar dünyaya hakim olurlar. Tarih boyunca Türkler farklı şekillerde istihbarat faaliyetinde bulunmuştur. Hunlar, Gök Türkler, Topalar ve Uygurlarda devlet görevlileriyle gerçekleştirilen casusluk faaliyetlerine rastlanmıştır. II. Abdülhamid döneminde kurulan Yıldız İstihbarat Teşkilatı ve İttihat ve Terakki döneminde kurulan Teşkilat-ı Mahsusa istihbarat alanında önemli görevler üstlenmişlerdir. Milli Mücadele döneminde de farklı örgütlerle istihbarat toplanmıştır. Milli Mücadele döneminde Karakol Cemiyeti, Zabitan, Yavuz, Moltke, Hamza, Mücahit, Muharip, Felah, Mim Mim ve “P” Teşkilatı isimli gruplar istihbarat faaliyetleri yapmıştır. Bunlardan birisi olan Matbuat ve İstihbarat Umum Müdürlüğü Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bağlı olarak çalışmıştır. Matbuat ve İstihbarat Umum Müdürlüğü Roma, Zürih, Berlin, Paris ve Moskova’da şubeler açmıştır. Bu şubelerdeki ajanlar bulundukları ülkenin medyasında çıkan haberleri takip etmişlerdir. Bunlar, Matin, Echo de Paris, Le Petit Parisien, Le Temps, The Morning Post ve The Observer gazetelerinin yanı sıra İstefani Ajansı ile Berlin telsizi ve Bordo telsizinden verilen bilgi ve haberleri toplamıştır. Daha sonra bu haberler tercüme edilerek Ankara’ya gönderilmiştir. Böylece Ankara hükümeti müttefiklerin hareketlerini yakından izlediği gibi Rusya, Almanya ve İslam alemini de takip etme imkanına kavuşmuştur. Matbuat ve İstihbarat Umum Müdürlüğü Ankara’nın dünyayı takip eden gözleri ve kulakları olmuştur.
261
278

REFERENCES

References: 

I. Arşiv Kaynakları
Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi (BCA), Fon Kodu: 030.10, Yer Kodu: 202.379.9, Belge No:2-21.
II. Süreli Yayınlar
Richmond Times-Dispatch Gazetesi
278
Hikmet Zeki KAPCI
Vakit Gazetesi
III. Kitaplar
AKYOL Taha(2014). Bilinmeyen Lozan, İstanbul: Doğan Kitap.
BALCIOĞLU Mustafa (2001). Teşkilat- Mahsusa’dan Cumhuriyete, Ankara: Nobel Yayınları.
BOZDAĞ İsmet (1995). Sultan Abdülhamid’in Hatıra Defteri, İstanbul: Pınar Yayınları.
İSKİT Server S. (1939). Türkiyede Neşriyat Hareketleri Tarihine Bir Bakış, İstanbul: Devlet Basımevi.
İYİAT Bora (2010). Türk Derin Devleti, İstanbul: Kripto Yayınları.
KARAN Kaya (2008). Türk İstihbarat Tarihi, İstanbul: Truva Yayınları.
KOCATÜRK Utkan (2000). Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Kronolojisi 1918-1938, Ankara: TTK Yayınları.
ÖZDAĞ Ümit (2008). İstihbarat Teorisi, Ankara: Kripto.
ÖZKAN Tuncay (1996). Bir Gizli Servisin Tarihi, İstanbul: Milliyet Yayınları.
PEHLİVANLI Hamit (1992). Kurtuluş Savaşı İstihbaratında Polis Teşkilatı, Ankara: Genelkurmay Basımevi.
PEHLİVANLI Hamit (1992). Kurtuluş Savaşı İstihbaratında Tedkik Heyeti Amirlikleri, Ankara: Genelkurmay Basımevi.
SARIHAN Zeki (1996). Kurtuluş Savaşı Günlüğü, Cilt 4, Ankara: TTK Yayınları.
SATAN Ali (2013). Türk ve İngiliz Belgelerinde Halifeliğin Kaldırılması, İstanbul: Ufuk Yayınları.
SONYEL Salahi R. (2014). Gizli Belgelerle Lozan Konferansı’nın Perde Arkası, Ankara: TTK Yayınları.
SONYEL Salahi R. (2013). Kurtuluş Savaşı Günlerinde İngiliz İstihbarat Servisi’nin Türkiye’deki Eylemleri, Ankara: TTK Yayınları.
TANSEL Selahattin (1991). Mondros’tan Mudanya’ya, C:4, İstanbul: MEB Yayınları.
TETİK Ahmet (2014). Teşkilat-ı Mahsusa (Umur-ı Şarkıyye Dairesi) Tarihi, Cilt:1 1914-1916, İstanbul: Türkiye İş Bankası Yayınları.
Türk İstiklal Harbi Özet Tarihi, Genelkurmay Basımevi, Ankara 2001.
YURTSEVER Serdar (2013). Milli Mücadele Dönemi İstihbarat Faaliyetleri Örnek Olay İncelemeleri, Ankara: ATAM Yayınları.
IV. Makaleler
AYSAL Necdet (2007). “Çöküşten Mütarekeye Osmanlı’da Haberalma”, Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Atatürk Yolu Dergisi, S:40, Kasım, s.523-543.
BAKIR Abdülhalik (2003). “Emeviler ve Abbasiler Devrinde İstihbarat (Haber Alma ve Casusluk)”, Fırat Üniversitesi Orta Doğu Araştırmaları Dergisi, C:1, S:2, Elazığ, s.5-24.
BAKIR Abdülhalik (2003), “Hz. Peygamber ve Raşid Halifeler Devrinde Haber Alma ve Casusluk Faaliyetleri”, Fırat Üniversitesi Orta Doğu Araştırmaları Dergisi, C:1, S:1, Elazığ, s.7-34.
EROĞLU Haldun (2003). “Klasik Dönemde Osmanlı Devletinin İstihbarat Stratejileri”, Ankara Üniversitesi Tarih Araştırmaları Dergisi, C:22, S:34 , Ankara, s.11-33.
HAYDAROĞLU İlknur (1995). “II. Abdülhamid’in Hafiye Teşkilatı Hakkında Bir Risale”, Ankara Üniversitesi Tarih Araştırmaları Dergisi, C:17, S:28, Ankara, s.109-133
ÖZÇELİK Mücahit (2013). “Mudanya Mütarekesi’nden Lozan Barış Antlaşması’na”, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi, Ed. Şakir Batmaz-Serdar Sakin, Not Yayınları, Kayseri, s.171-179.
V. Tezler
SARICIK Murat (2001). Hz. Peygamber Devri’nde İstihbarat, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Isparta.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com