You are here

AKADEMİSYENLERİN ARAŞTIRMA YAPARKEN VE YAYINLATIRKEN KARŞILAŞTIKLARI GÜÇLÜKLER VE BUNUN ÜZERİNDE DOKTORA EĞİTİMİNİN ETKİSİ

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (Original Language): 
Amaç: Bu araştırma, akademisyenlerin araştırma yapma ve yayınlamadaki güçlüklerini saptamak amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı türde olan bu araştırma Aralık 2003-Şubat 2004 tarihleri arasında Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulunda çalışan 33 ve Sağlık Hizmetleri Yüksekokulunda çalışan 12 akademisyen olmak üzere toplam 45 akademisyen ile yapılmıştır. Araştırma verileri araştırmacılar tarafından hazırlanan akademisyenlerin araştırma yapma ve yayınlamadaki güçlüklerini saptamaya yönelik soru formu ile toplanmıştır. Araştırma verilerinin istatistiksel analizi, araştırmacılar tarafından bilgisayar ortamında yapılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde frekans dağılımı ve ki-kare testleri kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma sonuçlarına göre akademisyenlerin yayın yapma ve yayınlama aşamasında % 95.6'sının (43) güçlük yaşadığı, sadece % 4.4'ünün (2) herhangi bir güçlük yaşamadığı saptanmıştır. Sonuçlar ve Öneriler: Akademisyenler araştırma yapma ve yayınlamada yaygın olarak güçlükler yaşamaktadırlar. Güçlük yaşama oranları doktorasını tamamlamış olanlarda doktorasını tamamlamamış olanlara göre daha düşüktür. Özellikle öğrenci konumundaki akademisyenler olmak üzerearaştırma yapma ve yayınlama aşamasında daha çok destek sistemlerinin oluşturulması, multidisipliner yaklaşımlar önerilebilir.
1-11

REFERENCES

References: 

Barker C (1995). Research and the health services manager in the developing world. Soc Sci Med. 41(12):1655-1666.
Bayık A (2002). Hemşirelik disiplini ve araştırma. Ed: İnci Erefe. Hemşirelikte Araştırma İlke Süreç ve Yöntemleri. Odak Ofset. İstanbul. 13¬26.
Emiroğlu ON, Aksayan S (1999). Gelişmekte olan ülkelerde araştırma güçlükleri ve çözüm önerileri. Hemşirelik Araştırma Derg. Cilt/Volüm 1:36¬40.
Erdemir F (1996). Araştırma teorik ve pratiği birbirine yaklaştırıyor mu, uzaklaştınyormu? Hemşire akademisyenlerin rolü konusunda görüşler. Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Kardiyoloji ve Kardiyovasküler Cerrahi
©
Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi ISSN: 1303-5134
www.InsanBilimleri. com
11
Gülbu TORTUMLUOGLU, Nurcan ÖZYAZICIOGLU: Akademisyenlerin Araştırma Yaparken Ve Yayınlatırken Karşılaştıkları Güçlükler Ve Bunun Üzerinde Doktora Eğitiminin Etkisi
Alanlarındaki En Son Gelişmeler ve Hemşirelikte Araştırma Sempozyumu. Amerikan Hastanesi. 4-5 Temmuz İstanbul. 85-86.
Karadakovan A (1996). Hemşirelikte araştırmanın önemi ve araştırma konu özellikleri. Ege Üniv. HYO Derg. 12 (2):133-142. Karataş N (2000). Hemşirelik araştırmalarında etik. Hemşirelik Araştırma Derg. Cilt/Volüm 1:5-8.
Ocakçı A, Öztürk H, Bayhan S (1996). Türkiye'deki sağlık hizmetleri meslek yükseokulu hemşirelik programı öğretim elemanlarının dağılımı ve araştırma yaparken karşılaştıkları güçlükler. Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Kardiyoloji ve Kardiyovasküler Cerrahi Alanlarındaki En Son Gelişmeler ve Hemşirelikte Araştırma Sempozyumu. Amerikan Hastanesi. 4-5 Temmuz İstanbul. 80-81.
Trostle J, Simon J (1992). Building applied health research capacity in less-developed countries: problems encountered by the ADDR Project. Soc Sci Med. 35(11):1379-1387.
White F (2002). Capacity-building for health research in developing countries: a manager's approach. Rev Panam salud Publica 12(3):165-172.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com