You are here

İLKÖĞRETİMDE GÖREV YAPAN BRANŞ ÖĞRETMENLERİNİN EĞİTİMDE TEKNOLOJİ KULLANIMINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ

OPINIONS ABOUT USING TECHNOLOGIE IN EDUCATIONS OF BRANCH TEACHERS WORKING AT PRIMARY SCHOOLS

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.7827/TurkishStudies.4899
Abstract (2. Language): 
The increase in quality and quantity of information while making lifelong learning a requirement for all community members, also lifelong learning revealed that including information literary especially for some abilities should be developed. In order to gain the abilities of information literacy which includes parts as defining the information needs, the search for knowledge, been, use and transmission in education process, at first teachers should know these abilities. Until the recently in a technological development process technology by developing, although it hasn’t been developed for education, now a days this type of understanding has been changing slowly. Educational technology discipline that basically seeks answers for the question “let’s how learn” won a different size which is increasingly more modern and enlarging its size. In this study our aim is to increase the most efficient level, this qualified and permanent education process which is desired to be formed on audiences and achieve the most efficient level by suggesting solutions. Data collection tool is used to achieve results, is a survey a kind of question rating type and prepared by the help of faculty members according to the Likert Scale. The data analyzed in SPSS 13.0 programme according to the independent variables, frequencies (f), percent (%) and chi-square (χ2).
Abstract (Original Language): 
Bilginin nitelik ve niceliğindeki artış yaşam boyu öğrenmeyi tüm toplum bireyleri için bir zorunluluk haline getirirken, yaşam boyu öğrenme başta bilgi okuryazarlığı olmak üzere bazı becerilerin geliştirilmesi gereğini ortaya çıkarmıştır. Bilgi gereksiniminin tanımlanması, bilginin aranması, bulunması, kullanılması ve iletimi aşamalarını içeren bilgi okuryazarlığı becerilerinin bireylere eğitim süreci içinde kazandırılması, öncelikle öğretmenlerin bu becerilere sahip olmalarını gerektirmektedir. Günümüze kadar olan teknolojik gelişim süreci içerisinde teknoloji, ağırlıklı olarak eğitim amaçlı geliştirilmemiş olmasına karşın, temelde “Nasıl öğretelim?” sorusuna yanıt arayan Eğitim Teknolojisi disiplininin özellikle ortam konusunda daha çağdaş ve sınırları gittikçe genişleyen bir boyut kazanmıştır. Bu araştırmada amacımız hedef kitleler üzerinde oluşturulmak istenen bu nitelikli ve kalıcı eğitim sürecini bilişim teknolojilerinin katkı payını daha yüksek tutmaya yönelik çözüm önerileri sunarak en verimli düzeye ulaştırmaktır. Sonuca ulaşmak için kullanılan veri toplama aracı öğretim üyeleri yardımı ile Likert ölçeğine göre hazırlanan ve derecelendirmeli soru tiplerinden oluşan ankettir. Elde edilen veriler SPSS 13.0 programında bağımsız değişkenlere göre frekans (f), yüzde (%) ve ki-kare (χ2) test yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonucunda BT sınıflarının diğer öğretmenlerle paylaşılması nedeniyle bilgisayar laboratuvarının yoğun olması, bilgisayarların sayıca yetersiz olması, İnternet bağlantısının yavaş olması, eğitim sürecinde kullanılabilecek uygun içerikli web sayfalarının bulunmaması, eğitimsel yazılımların yeterli sayıda olmaması, eğitimsel yazılımların alınması için yeterli maddi kaynağın bulunmaması, öğretmenlerin bilgisayar ve İnternet teknolojileri konusunda temel bilgi ve beceriye sahip olmamaları, bilgisayar ve İnternet teknolojilerinin eğitimde kullanımı konusunda yeterli bilgiye sahip olunmaması, öğretmenler ve yöneticiler için bilgisayar ve Internet teknolojileri ile ilgili yeterli hizmet içi eğitim olanaklarının olmaması öğretmenleri derslerinde bilişim teknolojileri kullanımı konusunda sınırlayan başlıca nedenler olarak belirlenmiştir
195-213

REFERENCES

References: 

ALKAN, C. (1998). Eğitim Teknolojisi. Anı Yayıncılık, Ankara.
ALKAN, C., Deryakulu, D. ve Simsek, N. (1995). Eğitim Teknolojisine Giriş. Önder Matbaacılık, Ankara.
ALKAN, C. ve Hacıoğlu, F. (1995). Öğretmenlik uygulamaları. Ankara: Önder Matbaacılık.
ÇAĞILTAY, K., Çakıroğlu J., Çağıltay N. ve Çakıroğlu E. (2001). Öğretimde Bilgisayar Kullanımına İlişkin Öğretmen Görüşleri. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 21(2001), 19-28.
ÇAKIR, R. and Yıldırım, S.
(2009)
. What do computer teachers think about the factors affecting technology integration in schools. İlköğretim Online, 8(3), 952-964.
ÇUHADAR, C. ve Yücel, M. (2010). Yabancı Dil Öğretmeni Adaylarının Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin Öğretim Amaçlı Kullanımına Yönelik Özyeterlik Algıları. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 27, 199-210.
DERYAKULU, D. (2000). Yapıcı öğrenme. Sınıfta Demokrasi. (A. Şimşek. Ed.). Ankara: Eğitim-Sen Yayınları, 53-77.
ERDEM, E. ve Demirel, Ö. (2002). Program geliştirmede yapılandırmacılık yaklaşımı. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 23, 81-87.
ERDEMİR, N., Bakırcı, H. ve Eyduran, E. (2009). Öğretmen adaylarının eğitimde teknolojiyi kullanabilme özgüvenlerinin tespiti. Türk Fen Eğitimi Dergisi, 6(3), 99-108.
KAHYAOĞLU, M. (2011). İlköğretim öğretmenlerinin fen ve teknoloji dersinde yeni teknolojileri kullanmaya yönelik görüşleri. Eğitim Bilimleri Araştırması Dergisi, 1(1), 79-96.
Turkish Studies
International Periodical For the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic
Volume 8/6 Spring 2013
İlköğretimde Görev Yapan Branş Öğretmenlerinin Eğitimde Teknoloji Kullanımına...
213
KÖKSAL, A. (1987). Bilgisayar Destekli Öğretim. İs Vakfı Eğitimde Bilgisayar Sempozyumu, Ankara.
OLSSEN, M. (1996). Radical constructivism and its failing: Anti-realism and individualism.
British Journal of Educational Studies, 44 (3), 275-295.
PRAWAT, R.S. (1992). Teachers beliefs about teaching and learning: a constructivist perspective.
American Journal of Education, 354-393.
SEFEROĞLU, S. S. (2009). İlköğretim okullarında teknoloji kullanımı ve yöneticilerin bakış açılar ı. XI. Akademik Bilişim Konferansı. Harran Üniversitesi. 11¬13 Şubat 2009. Şanlıurfa.
YAŞAR, Ş. (1998). Yapısalcı kuram ve öğrenme-öğretme süreci. Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 8(1-2), 68-75.
YILDIRIM, A. Şimşek, H. (2004). Nitel Araştırma Yöntemleri. (Dördüncü Baskı). Ankara: Seçkin Yayınları.
YILDIRIM, S.
(2007)
. Current utilization of ICT in Turkish basic education schools: A review of teachers' ICT use and barriersto integration. International Journal of Instructional Media, 34 (2), 171 -186.
Turkish

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com