You are here

Anayasa Mahkemesi ve Danıştay Kararlarında Yerel Yönetimler ve Yerel Özerklik

Local Governments and Local Self-Government in the Decisions of The Constitutional Court and The Council of State

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
This study aims to discuss the self-governance which is a very important element of local government units in the light of judicial decisions. As we know, our country is considered as a centralist state in many bodies of literature and evaluations. The relation between this evaluation and our study originates from the inversely proportional relationship between centralism and local self-government. In other words, as the centralist implementations increase, self-governing structure of local governments is eroded and becomes vague. At this point, judicial decisions undertake a crucial function and can become a position of a mechanism providing balance with respect to centralism and local self-government. In other words, judicial decisions can be the assurance of local self-government against centralism. However, the main problem of this study is upon revealing that judicial decisions regarding our country cannot have the exact balance function between centralism and local self-government and stating the reasons of this situation.
Abstract (Original Language): 
Bu galisma yerel yonetim birimlerinin gok onemli bir yonu olan idari ozerkligi yargi kararlari i§iginda ele almayi amaglamaktadir. Bildigimiz uzere gogu alan yazinda ve degerlendirmede ulkemiz merkeziyetgi bir ulke olarak degerlendirilmektedir. Yapilan bu degerlendirmenin galismamizla olan bagi ise merkeziyetgilik ile yerel ozerkligin ters orantili olmasindan kaynaklanmaktadir. Yani merkeziyetgi uygulamalar arttikga yerel yonetimlerin ozerk yapisi a§inmakta ve silikle§mektedir. i§te bu noktada yargi kararlari oldukga onemli bir fonksiyon ustlenmekte ve merkeziyetgilik-yerel ozerklik konusunda denge saglayici bir mekanizma konumuna donu§ebilmektedir. Diger bir ifadeyle yargi kararlari merkeziyetgilik kar§isinda yerel ozerkligin teminati olabilmektedir. Ancak bu galismanin temel sorunsali ulkemiz agisindan yargi kararlarinin merkeziyetgilik ile yerel ozerklik arasinda tarn olarak bir denge fonksiyonu i§levine sahip olamadigini ortaya koyabilmek ve bu durumun nedenlerini belirtebilmek uzerinedir.
643
656

REFERENCES

References: 

Akyilmaz, B., Sezginer, M. ve Kaya, C. (2009), Turk idare Hukuku, (1. Baski ), Segkin Yayincilik, Ankara.
Alada Bayramoglu, A. (2008), Turkiye'de Yerel Yonetimleri 'Ozerklik Meselesi' Uzerinden Dusunmek, Cagdas Yerel Yonetimler Dergisi, 17(4), Ekim, 5-44.
Altay, §. (1983), Hukuk ve Sosyal Bilimler Sozlugu, Bilgi Yayinlari, Ankara.
Aytag, F. (1996), Merkezi idarelerden Mahalli idarelere Devredilecek Hizmetler, Turk Belediyecilik Dernegi, Mahalli Idareler Egitim Arastirma Gelistirme Merkezi, Ankara.
Develioglu, F. (2013), Osmanhca-Turkge Ansiklopedik Lugat, Aydin Kitapevi, Ankara.
Geray, C. (2016), Yerel Demokrasi Ozerklik ve Halk Katilimi, www.ekodialog.com: http://www.ekodialog.com/makaleler/yerel-demokrasi-ozerklik-halk-katilim...,(23.06.2016)
Gunday, M. (2015), idare Hukuku, (10. Baski ), imaj Yayincilik, Ankara.
Kalabik, H. (2014), idare Hukukunun Temel Kavram ve Kurumlari, (5. Baski ), Sayram Yayinlari,
Konya.
Kalabik, H. (2013), "Yerel Yonetimlerin Fonksiyonel Ozerkligi", Besinci Ulusal Yerel Yonetimler Sempozyumu, Turkiye Blediyeler Birligi, Ankara, s. 139-211.
655
Ordu Universitesi Sosyal Bilimler Arastirmalari Dergisi, 6(3), 643-656, Aralik 2016
Karahanogullari, O. (2013), Onur Karahanogullari, "Yerel Ozerklik: Mahalli Musterek ihtiyaclarin Yerinden Yonetimi" Besinci Ulusal Yerel Yonetimler Sempozyumu, Turkiye Belediyeler Birligi, Ankara, s. 65¬95.
Karasu, K. (2013), "Yonetim iliskisi ve Yerel Ozerklik", Besinci Ulusal Yerel Yonetimler Sempozyumu,Turkiye Belediyeler Birligi, Ankara, s. 397-429.
Karasu, M. (2013), Buyuksehir ilce Belediyelerinin Ozerklik Sorunu, Besinci Ulusal Yerel Yonetimler Sempozyumu, Turkiye Belediyeler Birligi, Ankara, s. 475-502.
Keles, R. (2008), Yerinden Yonetim ve Siyaset (6. Baski ), Cem Yayinevi, istanbul.
Marshall, G. (2014), Sosyoloji S6zlugu,Bilim Sanat Yayinlari, Ankara.
Onar, S. S. (1952), idare Hukukunun Umumi Esaslari, Marifet Basimevi, istanbul.
Ozay, i. (2002), Gun Isiginda Yoneti, Alfa Yayinlari, istanbul.
Parlak, B. (2011), Kamu Yonetimi Sozlugu,MKM Yayincilik, Bursa.
Sadioglu, U., & Omurgonulsen, U. (2013), "Yerel Ozerklik Algilamalari: Turkiye'de il Belediyeleri Ornegi", Besinci Ulusal Yerel Yonetimler Sempozyumu, Turkiye Belediyeler Birligi, Ankara, s. 343-375.
Ulusoy, A., & Akdemir, T. (2013), Mahalli idareler, Seckin Yayincilik, Ankara.
www.tdk.gov.tr,Ozerklik,http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_bts&view=bts&kategori1=verit bn&kelimesec=252734, (2016, 07.07).

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com