You are here

Sınıf Öğretmenlerinin Çocuk İstismarı ve İhmaline Yönelik Görüşleri ve Farkındalık Düzeyleri

Primary School Teachers’ Views and Awareness Levels About Child Abuse and Neglect

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
This study has been carried out to determine opinion and awareness level of primary school teachers about child exploitation and neglect. General scanning method was used during the execution of the study. The 369 samples were randomly chosen among 3123 primary school teachers working at pri-mary schools in center counties of Kayseri- Melikgazi, Kocasinan and Talas. Questionnaires develo-ped by the researchers were applied to those teachers. Of the teachers who took part in the study, 79,1 % had had no education about child exploitation and neglect; 75,8 % hadn’t been informed about child protection law; 76,1 % needed to be informed about the subject. 84,4 % of the teachers stated that, according to the laws, they have to report child exploitation and neglect; and 98 % of the teac-hers expressed that they are responsible to report it in terms of moral worthes. The teachers preferred the school administration (x=1.67) the most to report the child exploitation and neglect. 81,2 % of the 369 teachers replied the definitions and symptoms about physical exploitation correctly; with 92,9 % to emotional exploitation and neglect; with 91,4 % to sexual exploitation; with 69,1 % to economic exploitation, with 61,7 % to physical neglect, and with 81 % to educational neglect. The teachers considers themselves competent about child exploitation and neglect at mid-level (2,61-3,40). Examining the answers to definitions and symptoms, it has been found that the awareness of teachers about child exploitation and neglect is at a high level.
Abstract (Original Language): 
Bu araştırma sınıf öğretmenlerinin çocuk istismarı ve ihmali konusundaki görüşleri ve farkındalık düzeylerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın yürütülmesinde genel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Kayseri ili Melikgazi, Kocasinan ve Talas merkez ilçe sı-nırları içindeki ilkokullarda görev yapan 3123 sınıf öğretmeni arasından tesadüfi örnekleme yoluyla seçilen 369 sınıf öğretmenin ile yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından ge-liştirilen anket öğretmenlere uygulanmıştır. Araştırmaya katılan öğretmenlerin %79,1’i çocuk istis-mar ve ihmali ile ilgili hiçbir eğitim almadığını, %75,8’i çocuk koruma kanunu hakkında hiç bilgi-lendirilmediğini ve %76,1’i bu konuda bilgilendirilme gereksinimi duyduklarını belirtmişlerdir. Öğ-retmenlerin %84,4’ü çocuk ihmal ve istismarını kanunlara göre bildirmek zorunda olduklarını, %98’i ise ahlaki anlamda bildirimden sorumlu olduklarını belirtmişlerdir. Öğretmenler çocuk istis-mar ve ihmalini bildirecekleri yer olarak en çok okul yönetimini (x=1,67) tercih etmişlerdir. Fiziksel istismarla ilgili verilen tanım ve belirtilere 369 öğretmenin %81,2’si Duygusal ihmal ve istismara %92,9’u, cinsel istismara %91,4’ü, ekonomik istismara %69,1’i, fiziksel ihmale %61,7’si, eğitimsel ihmale %81’i doğru yanıt vermiştir. Çocuk istismarı ve ihmali ile ilgili öğretmenler kendilerini orta düzeyde (2,61-3,40) yeterli görmektedir. Tanım ve belirtilere verilen cevaplar incelendiğinde, öğret-menlerin çocuk istismarı ve ihmaline yönelik farkındalık düzeyleri yüksek düzeyde çıkmıştır.
67
102

REFERENCES

References: 

Aral, N. ve F. Gürsoy. ( 2001). Çocuk Hakları Çerçevesinde Çocuk İhmal ve İstismarı. Milli Eğitim Dergisi, 151(5).
Çiğdem, R. (2011). Çocuk Hakları Açısından Çocuk İhmali ve İstismarı El Kitabı. 1. Türkiye Çocuk Hakları Kongresi içinde (s.202-221). İslam Kültürünün Çocuk İhmali ve İstismarına Yaklaşımı. İstanbul: Ço-cuk Vakfı Yayınları.
Dinç, M. (2011). Çocuk Hakları Açısından Çocuk İhmali ve İstismarı El Kitabı. 1. Türkiye Çocuk Hakları Kongresi içinde (s.56-71). Çocuk-larda Fiziksel İstismar. İstanbul: Çocuk Vakfı Yayınları.
Doğan, Ö. Ö. (2009). Cinsel İstismara Uğrayan Ergenlerde Bireysel, Ailesel ve İstismara Ait Özelliklerin Tanımlanarak, İstismara Uğrama ve Psikiyat-rik Bozukluk Oluşumu Üzerine Etkilerinin Araştırılması: Kontrollü Bir Çalışma. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi. Uzmanlık Tezi, İzmir.
Erol, D. (2007). Okulöncesi Eğitim Kurumlarında Görev Yapan Öğretmenlerin Çocuklardaki Fiziksel İstismar Belirtilerine İlişkin Farkındalıkları (Eski-şehir İl Örneği). Anadolu Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Eskişehir.
Gökler, R. (2009). Okullarda Akran Zorbalığı. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 6 (2), 511-537.
Hergüner, S. (2011). Çocuk Hakları Açısından Çocuk İhmali ve İstismarı El Kitabı. 1. Türkiye Çocuk Hakları Kongresi içinde (s.42-54). Duygu-sal İstismar ve İhmal. İstanbul: Çocuk Vakfı Yayınları.
İşeri, E. (2008). Cinsel İstismar. F.Ç. Çetin (Ed.), Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Temel Kitabı (s.470-477). Ankara: Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Derneği Yayınları.
İşiten, N. (2011, Kasım). İhmal ve İstismar Kavramlarının Tanımlanması. Ço-cuk İstismarını Önleme Sempozyumu Sonuç Raporu. Polis Eğitim ve Kongre Merkezi, İstanbul. https://www.iem.gov.tr /iem/.../pdf/cocuk_istismarini_ onleme_raporu.pdf (Erişim Tarihi: 09.05.2013).
Kocaer, Ü. (2006). Hekim ve Hemşirelerin Çocuk İstismarı ve İhmaline Yö-nelik Farkındalık Düzeyleri. Marmara Üniversitesi Sağlık Bilim-leri Enstitüsü. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
Sınıf öğretmenlerinin çocuk istismarı ve ihmaline yönelik görüşleri ve farkındalık düzeyleri
OPUS © Türkiye Sosyal Politika ve Çalışma Hayatı Araştırmaları Dergisi  101
Ovayoğlu, N., Uçan, Ö. ve Serindağ, S. (2007). Çocuklarda Cinsel İstismar ve Etkileri. Fırat Sağlık Hizmetleri Dergisi, 2(4), 13- 22.
Öztürk, M. (2011). Çocuk Hakları Açısından Çocuk İhmali ve İstismarı El Kitabı. 1. Türkiye Çocuk Hakları Kongresi içinde (s.14-29). Çocuk İh-mali ve İstismarı. İstanbul: Çocuk Vakfı Yayınları.
Pala, B. (2011). Geleceğin Öğretmenlerinin Çocuk İstismarı ve İhmali Ko-nusunda Bilgi ve Farkındalık Düzeyleri. Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi. Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir.
Şahinkesen, A. (1991). Çocuk İstismarı ve İhmali. Çocukların Kötü Muame-leden Korunması 1. Ulusal Kongresi içinde (s.87-90). (12-14) Küçük İşletmelerde Çıraklık Eğitimi Kanunu’na Göre Çalışan Çocuklar. Ankara: Gözde Repro Ofset.
Tıraşçı, Y. ve Gören, S. (2007). Çocuk İstismarı ve İhmali. Dicle Tıp Dergisi, 34(1), 70- 74.
Topçu, S. (2009). Cinsel İstismar. Ankara: Phoenix Yayınları.
Tugay, D. (2008). Öğretmenlerin Çocuk İstismar ve İhmaline Yönelik Far-kındalık Düzeyleri. Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Ensti-tüsü Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı. Ya-yınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu (UNICEF). (2013). Dünyada Çocuklarının Durumu: Kentsel Bir Dünyada Çocuklar. http://www.unicef.org.tr/tr (Erişim Tarihi: 20.06.2013).
T.C. Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) ve UNİCEF. (2010). Türkiye’de Çocuk İstismarı ve Aile İçi Şiddet Araş-tırması. Özet Rapor. atud.org.tr/ kutuphane/unisefrapor.pdf, (Eri-şim Tarihi: 18.05.2013).
Van der Kolk, B. A., and Fisler, R. (1995). Dossociation and the fragmen-tary nature of Traumatic memories: Overview and explaratory study. Journal Of Traumatic stress, 8, 505-525.
Walsh, K., Bridgstock, R., Farrell, A., and Schweitzer, R. (2005). Critical Factors in Teachers Detecting and Reporting Child Abuse and Neglect Implications for Practice. Queensl and University of Techno-logy, Queensland.
Yiğit, R. (2008). Çocukların Cinsel İstismarı ve Ensest. İnternet Tıp Dergisi, 1(3), 90- 100.
Murat Sağır – Alpasan Gözler
102  OPUS © Türkiye Sosyal Politika ve Çalışma Hayatı Araştırmaları Dergisi
Yolcu, H. (2009). İstismara Uğramış Çocuğa Eğitim Ortamında Yaklaşım: Rehber Öğretmenin Rolü. Eğitim Bilim Toplum Dergisi, 7(25), 62-92.
İnternet Kaynakları:
http://www.slideshare.net/tulinkus/sokakta-alian-ocuklar-aileleri-ve-ocu... (Erişim Tarihi: 03.04.2013)

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com