You are here

Konya Enerjetizm Felsefe Okulu

Konya Enerjetizm philosophy Schools

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Author Name
Abstract (2. Language): 
"Energytism" is a movement originated by the reflection of scientific developments into philosophy in XIX century and defended by the German philosopher and chemist W. Ostwald. Energytism movement was formed in an environment of a periodical Yeni Fikir (New Idea) which was published in Konya in the early years of the Republic by the efforts of Naci Fikret Baştak and Namdar Rahmi Karatay. These two thinkers presented full collaboration in their thoughts within a school understanding. Their thoughts, named Konya Energytism School of Philosophy, based on Absolute Energytism of Ostwald. The members of the Scool of Energytism adopted the idea that all elements of reality, spirit as much as of matter are made up of energy, and hence, they did not consider the nature or functioning differences between living nature and spiritual life. They did not accept a different reality named consciousness by asserting that all human physiological and psychological aspects can be reduced to several conditions of energy and thus can be explained as the energy accumulated and exhausted within the brain.
Abstract (Original Language): 
Enerjetizm, XIX y.y.'daki bilimsel gelişmelerin felsefeye yansımasıyla ortaya çıkan ve Alman filozofu ve kimyacısı W.Ostwald tarafından savunulan bir akımdır. Türkiye'de enerjetizm Cumhuriyetin ilk yıllarında Naci Fikret Baştak ile Namdar Rahmi Karatay'ın girişimleriyle Konya'daki Yeni Fikir dergisi çevresinde şekillenmiştir. Bu iki düşünür, görüşlerinde bir okul anlayışı içerisinde tam bir birlik göstermişlerdir. Onların Konya Enerjetizm Felsefe Okulu olarak adlandırılan görüşleri, Ostwald'ın Mutlak Enerjetizm anlayışına dayanmıştır. Gerçeğin bütün ögelerinin, madde kadar ruhun da enerjiden ibaret olduğu düşüncesini benimseyen Enerjetizm Okulu düşünürleri, canlı âlem ile cansız âlem arasında mahiyet ya da işleyiş farkı görmemişlerdir. Onlar insanın fizyolojik ve psikolojik tüm yönlerinin enerjinin çeşitli hallerine indirgenebileceğini belirterek, bilinç adı verilen ayrı bir realite kabul etmemiş, bilinci, beyinde enerji birikmesi ve harcanması ile izah etmişlerdir.

REFERENCES

References: 

Adıvar, A (1980). Bilim ve Din (İlim ve Din), İstanbul: Remzi Kitabevi. Bolay, S. H. (1990). Felsefi Doktrinler Sözlüğü, Ankara: Akçağ Yay.
Güzel, C. (2002). "Türkiye'de Maddecilik ve Maddecilik Karşıtı Görüşler", H.Ü.Edebiyat Fak. Dergisi, C.19, S.1, s. 63-81.
Karakuş, R. (1995). Felsefe Serüvenimiz, İstanbul: Seyran Kitap.
Muşta, M.G. (1990). Konya Enerjetizm Felsefe Okulu, Ankara: Kültür Bakanlığı Yay.
Sena, C. (1976). Filozoflar Ansiklopedisi, C.3, İstanbul:Remzi Kitabevi.
Ülken, H. Z.(1994). Türkiye'de Çağdaş Düşünce Tarihi, İstanbul: Ülken Yayınları.
Yıldırım, C. (1992). Bilim Tarihi, İstanbul: Remzi Kitabevi.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com