You are here

Bir Popüler Kültür Ürünü Olarak Var mısın Yok musun? Yarışma Programının Değerlendirilmesi

An Evaluation of a Popular Competition TV Program "Deal or No Deal"

Journal Name:

Publication Year:

Author Name
Abstract (2. Language): 
The number of competition programs have been increased in Turkish television and people have too much interest to these competitions. Programs, featured on primetime and have high rating, are quite often engaged audience' daily lives. This study is to examine the popular competition program, Deal or No Deal, that is very spoken and interested in by Turkish people with a critical approach. Besides, the present study aims to provide a deeper insight into the television as a mass communication tool and its bonds with popular culture, negative side of popular culture and the reasons of getting so much attention of Deal or Ne Deal program as a product of popular culture and sent messages from program to target audience and downside of its by the reasons.
Abstract (Original Language): 
Türk televizyonlarında, yarışma programlarının sayısı çoğalmış ve bu yarışma programlarına kitlelerin ilgisi çok fazla olmuştur. İzlenme oranının en yüksek olduğu saatlerde yayımlanan ve izlenme oranı oldukça yüksek olan bu yarışmalar, kazanılan paralarla, yarışmacılarıyla kitlelerin günlük hayatını oldukça sık meşgul etmiştir. Bu çalışma, Türk halkının ilgisini çok fazla çeken, popüler olan ve üzerinde çok konuşulan Var Mısın Yok Musun? adlı yarışma programını eleştirel bir yaklaşımla incelemektedir. Ayrıca bu çalışma, bir kitle iletişim aracı olarak televizyonu ve televizyonun popüler kültürle bağını, popüler kültürün olumsuz yanlarını ve bir popüler kültür ürünü olarak Var Mısın Yok Musun? adlı yarışma programının neden çok fazla ilgi gördüğünü, hedef kitlesine nasıl bir mesaj ve dünya görüşü sunduğunu ve programının olumsuz yanlarını sebepleriyle ortaya koymayı da amaçlamaktadır.

REFERENCES

References: 

Adorno, T.
(1991)
. The Culture Industry: Selected Essays On Mass Culture. London: Routledge.
Aydoğan, F. (2004). Medya ve Popüler Kültür. İstanbul: Kapital Medya Hizmetleri Anonim Şirketi.
Bıçakçı, İ. (2002). İletişim ve Halkla İlişkiler. İstanbul: Kapital Medya Hizmetleri Anonim Şirketi.
Cesur, S ve Paker, O. (2007). Televizyon ve Çocuk: Çocukların TV Programlarına İlişkin Tercihleri. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi www.e-sosder.com ISSN:1304-0278, 6, s. 106-125
Doğan, İ. (2007). Sosyoloji, Kavram ve Sorunlar. İstanbul: Sistem yayıncılık
Dökmen, Ü. (1998). İletişim Çatışmaları ve Empati. İstanbul: Sistem Yayıncılık.
Ecevit, F. (2006). Genel İletişim. Pegem Yayınları. (Ed.). Kitle İletişimi, İletişim ve Toplum (s. 94-95). Ankara
Erdoğan, İ. (1997). İletişim, Egemenlik ve Mücadeleye Giriş. Ankara: İmge Kitap
Erdoğan, İ. (1999). Popüler Kültür ve İktidar. Vadi Yayınevi. (Ed.). Popüler Kültür: Kültür Alanında Egemenlik ve Mücadele (s. 22). Ankara
Erdoğan, İ. (2004). Tv'de Popüler Yarışma: Modern Gladyatörlerin Kansız Ölümü. Bilim ve Ütopya Dergisi, 89, 16-19.
Erdoğan, İ ve Alemdar, K. (2005). Popüler Kültür ve İletişim. Ankara: Erk Yayınları.
Gans, H.J. (1999). Popüler Kültür ve Yüksek Kültür. Yapı Kredi Yayınları. (Çev, Emine Onaran İncirlioğlu). İstanbul.
Kellner, D. (2005). Kitle İletişim Kuramları. Ütopya Yayınevi.(Çev, Erol Mutlu). Kültür Endüstrileri (s. 236). Ankara.
Marcuse, H. (1968). Repressive Tolerance. Boston: Beacon Press.
McQuail,
D
. (1994). Mass Communication Theory: An Introduction. Sage Publication. s. 1- 30 Neil, P. (1994). Televizyon: Öldüren Eğlence. Ayrıntı Yayınları. (Çev, Osman Akınhay), İstanbul Oktay, A. (1987). Kültür ve İdeoloji. İstanbul: Gür Yayınları. Oksay, Ü. (2005). İletişimin ABC'si. İstanbul: Der Yayınları Örmeci, O. (2008). Popüler Kültür. Ankara: Elips Kitap.
Özen, Ö. (2006). Genel İletişim. Pegem Yayınları. (Ed.). Kültürel İletişim (s. 127). Ankara
Özkalp, E. (1995). Sosyolojiye Giriş. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Eğitim Sağlık Bilimsel Araştırma Vakfı Yayınları.
Türkoğlu, N. (2004). İletişim Bilimlerinden Kültürel Çatışmalara Toplumsal İletişim Tanımlar, Kavramlar, Tartışmalar. İstanbul: Babil Yayınları.
Unesco
(1984)
. Many Voices, One Worldl. The MacBnide Report, Abridgeded Ed.(s.33-34). Londra Yaylagül, L. (2006). Kitle İletişim Kuramları. Ankara: Dipnot Yayınları. http://www.be-sen.org.tr (15.01.2009) http://www.medyatakip.com (20.02.2009)

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com