You are here

EĞİTSEL BİR BAKIŞ AÇISIYLA ÖMER SEYFETTİN VE "KAŞAĞI"

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (2. Language): 
Kaşağı, the story of Ömer Seyfettin, is studied simply in the concept of the criticism of lying and slander in the surface structure in Turkish and Literature classes. A boy causes the death of his brother unwillingly The interpretation made by the principles of literary stud¬ies puts forward such a result that the parents are guilty rather than the boy. Because he was frustrated by the reasons of the absence of his mother, an authoritarian father. Furthermore, the parents don't have confidence in the boy and make him desire to have and then for¬bid to use. This frustration turns into anger, soon come lies and slan¬ders because of fear and anxiety. In this case, the real guilty is not the child but the parents who don't understand him and can't communicate with him properly. Using this kind of interpretation in education makes the different receptions of the text possible.
Abstract (Original Language): 
Ömer Seyfettin'in Kaşağı başlıklı öyküsü Türkçe ve edebiyat derslerinde, yalın bir biçimde yüzeysel yapısındaki yalan ve iftira eylemlerinin eleştirisi bağlamında ele alınmaktadır. Buna göre, yalan söyleyen ve iftira atan çocuk, istemeyerek de olsa kardeşinin ölümüne neden olur. Oysa modern edebiyat biliminin verileri ışığında yapılan bir yorumlama çalışması, çocuktan çok anne babanın suçlu olduğunu ortaya koymaktadır. Annenin yokluğu, otoriter baba, çocuğa duyulan güvensizlik ve özendirip yasaklama eylemleri çocuk üzerinde duygusal kırıklık yaratmaktadır. Duygusal kırıklık ise çocukta öfkeye dönüşmekte, ardından da korku ve endişe nedeniyle yalan ve iftira gelmektedir. Bu durumda asıl suçlu çocuk değil, çocuğu doğru anlamayan, onunla doğru iletişim kuramayan anne babalardır. Bu tür bir yorumun eğitim öğretim sırasında kullanılması metnin çok boyutlu olarak alımlama olanaklarını da ortaya çıkartacaktır.
FULL TEXT (PDF): 
12-26

REFERENCES

References: 

Akyüz, Kenan (1995). Modern Türk Edebiyatının Ana Çizgileri, İnkılâp
Kitabevi, İstanbul. Andı, M. Fatih (1999). Ömer Seyfeddin, Şule Yayınları, İstanbul. Duymaz, Recep (1998). "Ömer Seyfettin'in Gönen Hikâyeleri", Ben
Gönen'de Doğdum - Ömer Seyfettin ve Eserleri Sempozyum
Bildirileri, Gönen Belediyesi Ömer Seyfettin Etkinlikleri Kültür Dizisi: 1,
İstanbul.
Enginün, İnci (1992). "Ömer Seyfeddin'in Hikâyeleri", Doğumunun Yüzüncü Yılında Ömer Seyfettin, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Kültür Merkezi Yayını, Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara.
Enginün, İnci (1998a). "Ömer Seyfettin", Ben Gönen'de Doğdum - Ömer Seyfettin ve Eserleri Sempozyum Bildirileri, Gönen Belediyesi Ömer Seyfettin Etkinlikleri Kültür Dizisi: 1, İstanbul.
Enginün, İnci (1998b). "Ömer Seyfettin'in Hikâyeleri", Yeni Türk Edebiyatı Araştırmaları, Dergâh Yayınları, İstanbul.
Göktürk, Akşit (1980). Okuma Uğraşı, 2. Baskı, Çağdaş Yayınları, 1980.
Kabaklı, Ahmet (1978). Türk Edebiyatı 3. Cilt, Türk Edebiyatı Yayınları, İstanbul.
Kavcar, Cahit (1999). Edebiyat ve Eğitim, Genişletilmiş 3. Baskı, Engin Yayınevi, Ankara
Kaya, İ. Güven (1991). Ömer Seyfettin, Altın Kitaplar, İstanbul.
Moran, Berna (2003). Edebiyat Kuramları ve Eleştiri, İletişim Yayınları, İstanbul.
Polat, Tülin (1991). "Ortaokullarda Türkçe: Türkçe Dersleri I", Türkiye'nin Ders Kitapları - Ortaöğretim Ders Kitaplarına Eleştirel Bir Yaklaşım, (Yay. Haz.: Şeyda Ozil, Nilüfer Tapan), Cem Yayınevi, İstanbul.
Polat, Tülin (1993). "Yazınsal Metinler ve Yabancı Dil Olarak Almanca Öğretimi", Alman Dili ve Edebiyatı Dergisi VIII, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, İstanbul.
Sayın, Şara (1999). "Yazınbilim ve Alımiama Estetiği", Metinlerle Söyleşi, Multilingual, İstanbul,
Sever, Sedat (2003). Çocuk ve Edebiyat, Kök Yayıncılık, Ankara.
Ünlü, Mahir; Ömer Özcan (1987). 20. Yüzyıl Türk Edebiyatı 1, İnkılâp Kitabevi, İstanbul.
Yavuzer, Haluk (1987). Çocuk Psikolojisi, Remzi Kitabevi, İstanbul.
Yavuzer, Haluk (1"8)- Çocuk ve Suç, Dokuzuncu Basım, Remzi Kitabevi, İstanbul.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com